- Waga: 1 g

Bazylia właściwa
(Cena jednostkowa: 319,00 zł /100 g)
Bazylia właściwa to popularna roślina zielarska, charakteryzująca się przyjemnym, intensywnym aromatem, idealnie komponująca się z potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Świeże lub suszone liście stanowią cenioną przyprawę do sałatek, sosów, potraw mięsnych i ryb, a także są wykorzystywane jako baza do herbat i naparów, poprawiających ogólną kondycję organizmu. Nasiona można wysiewać pod osłony, do skrzynek lub na palety rozsadowe, w celu wyhodowania sadzonek, uprawę należy kontynuować na stanowiskach polowych, dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Rośliny dobrze rozwijają się w warunkach domowych, uprawiane na parapetach okiennych, balkonach i tarasach.
czytaj dalej...Bazyli właściwa wytwarza zielone liście, o gładkich blaszkach i regularnych krawędziach. Liście osadzone są na krótkich ogonkach rozwijających się na wyprostowanych łodygach. Roślina wytwarza bardzo drobne kwiaty, zebrane w kłosowe kwiatostany, w górnej części pędów. Kwiaty nie posiadają walorów dekoracyjnych, ale obfitują w nektar, który może wabić owady. Kępki bazylii tworzą zwarte struktury i odznaczają się wysoką aromatycznością.
Bazyli właściwa jest rośliną o szeroki zastosowaniu kulinarnym, licznych właściwościach leczniczych oraz wysokich walorach ozdobnych. Świeże liście są polecane jako dodatek do sałatek i surówek oraz potraw inspirowanych kuchnią śródziemnomorską, jako aromatyczny dodatek do deserów i napojów oraz jako naturalna dekoracja do posiłków. Roślina utrzymuje walory przyprawowe po zasuszeniu i zmieleniu. Liście bazylii mogą służyć jako baza do naparów łagodzących kaszel, regulujących apetyt oraz poprawiających pracę układu moczowego. Zwarte kępki bazylii mają wysokie walory dekoracyjne, które wzmacnia wysoka wonność pędów, co sprawia, że roślina może być uprawiana w charakterze rośliny ozdobnej.
Pokrój: kępkowy i zwarty, kępki złożone są z wzniesionych pędów, osiągających wysokość do 50 cm, wykazujących tendencję do rozgałęziania, łodygi są obficie ulistnione i zwieńczone kłosowym kwiatostanem, skupiającym drobne kwiaty, o żółtej lub czerwonej barwie, liście mają eliptyczne kształty, gładkie blaski liściowe, regularne krawędzie i ostre zakończenie, osadzone są na krótkich ogonkach, jednolite kolorystycznie, o soczystym, zielonym wybarwieniu, pędy odznaczają się wysoką wonnością oraz wyraźnym aromatem.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek i surówek warzywnych oraz dań inspirowanych kuchnią śródziemnomorską, jako aromatyczny dodatek do potraw, deserów i napojów, jako naturalna dekoracja posiłków, jako surowiec na susz, jako baza do naparów w ziołolecznictwie, jako roślina dekoracyjna.
Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, pod osłony, do szkrynek lub na palety, w maju, sadzenie rozsady lub wprost do gruntu.
Rozstawa: 25 x 20 cm.
Termin zbioru: od lipca do października.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Ocimum basilicum
- Rodzaj rośliny:
- bazylia
- Odmiana:
- właściwa
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do przyprawiania, do suszenia, jako roślina dekoracyjna, surowiec zielarski
- Dodatkowe cechy:
- do uprawy w pojemnikach
- Waga:
- 1 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 05822
- Kod EAN:
- 5907617301399
- Kod producenta:
- 502