-
Waga: 20 g
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2
(Cena jednostkowa: 12,05 zł /100 g)
Czerwona Kula 2 to plenna i wczesna odmiana buraka ćwikłowego, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór letni i jesienny, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej i długotrwałego przechowywania, a także na zbiór pęczkowy, do przygotowywania mrożonek oraz przetworów. Nasiona wysiewa się rzędami wprost do gruntu, stosując przerywkę, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Rośliny rozwijają się formując, osadzone w gruncie korzenie spichrzowe, zwieńczone rozetami liściowymi, ułatwiającymi zbiory.
czytaj dalej...Odmiana Czerwona Kula 2 zawdzięcza swoją nazwę regularnie wybarwionym, intensywnie czerwonym korzeniom, o niemal kulistych kształtach, zakończonych długim i cienkim korzeniem palowym. Zgrubienia pokrywa gładka skórka okrywająca bardzo słodki miąższ, o jędrnej i zwartej strukturze. Korzenie nabierają walorów konsumpcyjnych po około 90 – 120 dniach wegetacji. Zbiory rozpoczynają się, w zależności od terminu siewu, na początku lata i mogą być kontunuowanie aż do pierwszych przymrozków. Uprawę należy prowadzić na stanowiskach zasilanych obornikiem, nie wcześniej niż w drugim roku po nawożeniu. Korzenie na stanowiskach świeżo nawożonych wykazują tendencję do przerastania, słabego wybarwienia oraz są mniej smaczne.
Odmiana Czerwona Kula 2 dostarcza liczne korzenie obfitujące w cukier, sole mineralne oraz kwasy jabłkowy, cytrynowy i winny, którym zawdzięcza charakterystyczny aromat. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, z wczesnego zbioru pęczkowego, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, a także do obróbki termicznej, jako dodatek do zup i sosów. Korzenie utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do przygotowywania domowych przetworów, soków, marynat i konserw oraz po zamrożeniu, zapewniającemu dostępność warzywa poza okresem plonowania. Odmiana odznacza się wysoką trwałości i odpornością na choroby przechowalnicze, dzięki czemu zgrubienia dobrze znoszą długotrwałe przechowywanie i mogą być wykorzystywane na użytek zimowy.
Korzenie: kuliste, o regularnych kształtach, wyrównane rozmiarowo, zakończone długim i cienkim korzeniem palowym, pokryte gładką, regularnie wybarwioną, czerwoną skórką, miąższ o podobnej barwie, o słabo zarysowujących się pierścieniach, jędrny i zwarty, bardzo słodki, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, na wczesny zbiór pęczkowy, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako dodatek do zup i sosów, do przygotowywania domowych przetworów, do mrożenia, do długotrwałego przechowywania.
Termin siewu: wprost do gruntu, od kwietnia do czerwca.
Rozstawa: 30 – 50 x 3 – 6 cm.
Termin zbioru: od lipca do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym odpowiednio żyznym i wilgotnym podłożu, utrzymanym w dobrej kulturze i niezakwaszonym, nie wcześniej niż w drugim roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Beta vulgaris var. conditiva
- Rodzaj rośliny:
- burak
- Gatunek:
- ćwikłowy
- Odmiana:
- Czerwona Kula 2
- Typ odmiany:
- wczesna
- Kolor korzenia:
- czerwony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa, na zbiór pęczkowy
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 20 g
- Producent:
- PNOS w Ożarowie Mazowieckim Sp. z o.o., ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 0277
- Kod EAN:
- 5904232011207
- Kod producenta:
- NSWP2839