Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 30 x 10 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: w marcu lub w kwietniu. Zbiór: w sierpniu i we wrześniu.

Cebula zwyczajna De Barletta

3,50 zł

(Cena jednostkowa: 175,00 zł /100 g)

De Barletta to wczesna odmiana cebuli zwyczajnej, tworząca białe zgrubienia, przeznaczona do uprawy do uprawy polowej, o uniwersalnym zastosowaniu konsumpcyjnym, przydatna do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, a także jako surowiec do przygotowywania przetworów. Nasiona należy wysiewać wczesną wiosną, bezpośrednio do gruntu, stosując siew rzędowy z zachowaniem zalecanej rozstawy lub wykonując przerywkę, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Rośliny o pokroju wzniesionym, rozwijają się w formie, całkowicie lub częściowo osadzonego w gruncie zgrubienia, zwieńczonego wiechą rurkowatych liści.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana De Barletta formuje niewielkie zgrubienia, o regularnych, niemal kulistych kształtach, niekiedy delikatnie wypłaszczone lub wydłużone. Zgrubienia pokrywa cienka, bardzo dobrze przylegająca łuska, o jednolitej, białej barwie z lekkim, perłowym połyskiem. Wnętrze zgrubienia wypełnia wielowarstwowy miąższ, o jędrnej i chrupiącej strukturze, regularnie wybarwiony, bez skłonności do przebarwień, o śnieżnobiałej barwie. Miąższ charakteryzuje się wysoką soczystością oraz łagodnym, lekko słodkawym aromatem. Wartość użytkową posiada również zielony szczypior, obfitujący w olejki eteryczne, którym zawdzięcza delikatnie pikantny smak. Zgrubienia nabierają walorów konsumpcyjnych po około czterech miesiącach wegetacji, wraz z nadejściem lata. Zbiory mogą być prowadzone sukcesywnie, zależnie od zapotrzebowania, przez całe lato aż do pierwszych dni jesieni.

Odmiana De Barletta zapewnia dość obfity plon aromatycznych warzyw, o wysokich walorach smakowych, mających wysokie walory użytkowe. Odmiana jest polecana do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych lub dodatek na kanapki, a także jako aromatyczny dodatek poprawiający smak zup, sosów oraz innych potraw ciepłych. Zgrubienia zachowują aromat w formie smażonej, grillowanej oraz w procesach przetwórczych, szczególnie jako surowiec od marynowania. Posiekany szczypior nie tylko podnosi walory smakowe, ale również może stanowić dekoracyjne uzupełnienie potraw i posiłków.

Zgrubienia: niewielkie, o regularnych, niemal kulistych kształtach, niekiedy delikatnie wypłaszczone lub wydłużone, pokryte cienką, bardzo dobrze przylegającą, jednolitą kolorystycznie, białą łuską, z lekkim perłowym połyskiem, wielowarstwowy miąższ ma jędrną i chrupiącą strukturę oraz jednolite, śnieżnobiałe wybarwienie, charakteryzuje się wysoką soczystością oraz łagodnym, lekko słodkawym aromatem, o wysokich walorach smakowych i konsumpcyjnych.

Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia oraz po obróbce termicznej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, dodatek na kanapki, aromatyczny dodatek poprawiający smak zup, sosów i innych potraw na ciepło, do zapiekania oraz grillowania, surowiec do przygotowywania przetworów, szczególnie do marynowania.

Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, wprost do gruntu.

Rozstawa: 30 x 10 cm.

Termin zbioru: w sierpniu i we wrześniu.

Mrozoodporność: częściowa, dla celów konsumpcyjnych uprawa jest prowadzona w cyklu jednoroczny.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, dobrze uprawionym i odpowiednio wilgotnym.

20952

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Allium cepa
Rodzaj rośliny:
cebula
Gatunek:
zwyczajna
Odmiana:
De Barletta
Typ odmiany:
wczesna
Kolor zgrubienia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Waga:
2 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
20952
Kod EAN:
5907617300095
Kod producenta:
616.3
Zwalcza: alternarioza cebuli mączniak rzekomy cebuli szara pleśń (zgnilizna szyjki)
Zwalcza: rdza pora (na cebuli) zgnilizna twardzikowa plamistości liści powodowane przez Stemphylium vericarium oraz Cladosporium allii-cepa
Zwalcza: alternarioza cebuli plamistość liści powodowana przez Stemphylium (Stemphylium sp.)
Zwalcza: rdza pora (na cebuli)
chat Komentarze (0)
Loading...