-
Waga: 2 g

Cebula zwyczajna De Barletta
(Cena jednostkowa: 175,00 zł /100 g)
De Barletta to wczesna odmiana cebuli zwyczajnej, tworząca białe zgrubienia, przeznaczona do uprawy do uprawy polowej, o uniwersalnym zastosowaniu konsumpcyjnym, przydatna do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, a także jako surowiec do przygotowywania przetworów. Nasiona należy wysiewać wczesną wiosną, bezpośrednio do gruntu, stosując siew rzędowy z zachowaniem zalecanej rozstawy lub wykonując przerywkę, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Rośliny o pokroju wzniesionym, rozwijają się w formie, całkowicie lub częściowo osadzonego w gruncie zgrubienia, zwieńczonego wiechą rurkowatych liści.
czytaj dalej...Odmiana De Barletta formuje niewielkie zgrubienia, o regularnych, niemal kulistych kształtach, niekiedy delikatnie wypłaszczone lub wydłużone. Zgrubienia pokrywa cienka, bardzo dobrze przylegająca łuska, o jednolitej, białej barwie z lekkim, perłowym połyskiem. Wnętrze zgrubienia wypełnia wielowarstwowy miąższ, o jędrnej i chrupiącej strukturze, regularnie wybarwiony, bez skłonności do przebarwień, o śnieżnobiałej barwie. Miąższ charakteryzuje się wysoką soczystością oraz łagodnym, lekko słodkawym aromatem. Wartość użytkową posiada również zielony szczypior, obfitujący w olejki eteryczne, którym zawdzięcza delikatnie pikantny smak. Zgrubienia nabierają walorów konsumpcyjnych po około czterech miesiącach wegetacji, wraz z nadejściem lata. Zbiory mogą być prowadzone sukcesywnie, zależnie od zapotrzebowania, przez całe lato aż do pierwszych dni jesieni.
Odmiana De Barletta zapewnia dość obfity plon aromatycznych warzyw, o wysokich walorach smakowych, mających wysokie walory użytkowe. Odmiana jest polecana do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych lub dodatek na kanapki, a także jako aromatyczny dodatek poprawiający smak zup, sosów oraz innych potraw ciepłych. Zgrubienia zachowują aromat w formie smażonej, grillowanej oraz w procesach przetwórczych, szczególnie jako surowiec od marynowania. Posiekany szczypior nie tylko podnosi walory smakowe, ale również może stanowić dekoracyjne uzupełnienie potraw i posiłków.
Zgrubienia: niewielkie, o regularnych, niemal kulistych kształtach, niekiedy delikatnie wypłaszczone lub wydłużone, pokryte cienką, bardzo dobrze przylegającą, jednolitą kolorystycznie, białą łuską, z lekkim perłowym połyskiem, wielowarstwowy miąższ ma jędrną i chrupiącą strukturę oraz jednolite, śnieżnobiałe wybarwienie, charakteryzuje się wysoką soczystością oraz łagodnym, lekko słodkawym aromatem, o wysokich walorach smakowych i konsumpcyjnych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia oraz po obróbce termicznej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, dodatek na kanapki, aromatyczny dodatek poprawiający smak zup, sosów i innych potraw na ciepło, do zapiekania oraz grillowania, surowiec do przygotowywania przetworów, szczególnie do marynowania.
Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, wprost do gruntu.
Rozstawa: 30 x 10 cm.
Termin zbioru: w sierpniu i we wrześniu.
Mrozoodporność: częściowa, dla celów konsumpcyjnych uprawa jest prowadzona w cyklu jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, dobrze uprawionym i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Allium cepa
- Rodzaj rośliny:
- cebula
- Gatunek:
- zwyczajna
- Odmiana:
- De Barletta
- Typ odmiany:
- wczesna
- Kolor zgrubienia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
- Waga:
- 2 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20952
- Kod EAN:
- 5907617300095
- Kod producenta:
- 616.3