Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 30 x 8 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: w marcu lub w kwietniu. Zbiór: w sierpniu lub w wrześniu.

Cebula biała Pompei

13,95 zł

(Cena jednostkowa: 647,50 zł /100 g)

Pompei to średnio wczesna odmiana cebuli białej, w typie szczypiorowym, charakteryzująca się delikatnym smakiem i wysoką zawartością witaminy C. Wszystkie nadziemne partie rośliny posiadają walory użytkowe, zgrubienia nadają się do konserwowania, a wraz ze szczypiorem idealnie sprawdzają się w konsumpcji bezpośredniej. Nasiona należy wysiewać w pierwszej połowie wiosny, wprost do gruntu, zachowując zalecaną rozstawę, zapewniającą siewkom optymalną przestrzeń do rozwoju. Rośliny rozwijają się formując osadzone przy gruncie, zgrubienia cebulowe, płynnie przechodzące w wiechę rurkowatych liści.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Pompei wytwarza średniej wielkości zgrubienia, osiągające masę do 120 g, o okrągłych, mocno spłaszczonym kształcie, pokryte cienką, białą łuską, z wyraźnym połyskiem, pod którą znajduje się podobnie wybarwiony miąższ, o delikatnym smaku. Odmiana dostarcza również aromatyczny i soczysty szczypior, rozwijający we wiązkach, się na wierzchołkach zgrubień, o intensywnej, soczysto zielonej barwie. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po koło trzech miesiącach wegetacji. Zbiory można rozpoczynać w drugiej połowie lata i kontynuować nieprzerwanie aż do pierwszych dni jesieni.

Odmiana Pompei ma szerokie zastosowania konsumpcyjne. Przyjemny aromat i delikatny smak sprawiają, że warzywo idealnie sprawdza się w konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, zarówno w formie zgrubień, jak również szczypioru. Zgrubienia zachowują swoje walory w procesach przetwórczych, co sprawia, że mogą być wykorzystywane jako surowiec do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności do konserwowania. Warzywo stanowi obfite źródło witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne i wspomaga organizm w walce z infekcjami.

Cebula biała Pompei należy do serii nasion Bio, pochodzących z certyfikowanych gospodarstw rolnych, pozyskanych w warunkach ekologicznych, bez udziału nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin.

Zgrubienia: średniej wielkości, osiągające masę, zależnie od warunków uprawy, od 80 do 120 gramów, o kulistych, mocno spłaszczonych kształtach, pokryte cienką łuską, o jednolitej, białej barwie, z delikatnym połyskiem, szczelnie okrywającą podobnie wybarwiony, biały miąższ, o chrupiącej i jędrnej strukturze, chrakteryzująca się delikatnym smakiem, wysoką zawartością witaminy C, przyjemnym aromatem i wysokimi walorami smakowymi, na wierzchołkach zgrubień rozwija się szczypior, mający formę wiązki rurkowatych liści, o soczyście zielonej barwie.

Zastosowanie: zgrubienia i szczypior są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, same zgrubienia stanowią ceniony surowiec przetwórczy, szczególnie polecany do konserwowania.

Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, wprost do gruntu.

Rozstawa: 30 x 8 cm.

Termin zbioru: w sierpniu lub w wrześniu.

Mrozoodporność: częściowa, dla celów konsumpcyjnych gatunek jest uprawiany w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu próchniczym i regularnie nawadnianym, najlepiej rozwija się na glebach piaszczysto – gliniastych.

20949

Opis

Typ nasion:
ekologiczne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Allium cepa
Rodzaj rośliny:
cebula
Gatunek:
biała, szczypiorowa
Odmiana:
Pompei
Typ odmiany:
średnio wczesna
Kolor zgrubienia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do konserwowania
Seria:
Bio
Waga:
2 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
20949
Kod EAN:
5907617323636
Kod producenta:
P957
chat Komentarze (0)
Loading...