-
Waga: 2 g

Cebula biała Pompei
(Cena jednostkowa: 647,50 zł /100 g)
Pompei to średnio wczesna odmiana cebuli białej, w typie szczypiorowym, charakteryzująca się delikatnym smakiem i wysoką zawartością witaminy C. Wszystkie nadziemne partie rośliny posiadają walory użytkowe, zgrubienia nadają się do konserwowania, a wraz ze szczypiorem idealnie sprawdzają się w konsumpcji bezpośredniej. Nasiona należy wysiewać w pierwszej połowie wiosny, wprost do gruntu, zachowując zalecaną rozstawę, zapewniającą siewkom optymalną przestrzeń do rozwoju. Rośliny rozwijają się formując osadzone przy gruncie, zgrubienia cebulowe, płynnie przechodzące w wiechę rurkowatych liści.
czytaj dalej...Odmiana Pompei wytwarza średniej wielkości zgrubienia, osiągające masę do 120 g, o okrągłych, mocno spłaszczonym kształcie, pokryte cienką, białą łuską, z wyraźnym połyskiem, pod którą znajduje się podobnie wybarwiony miąższ, o delikatnym smaku. Odmiana dostarcza również aromatyczny i soczysty szczypior, rozwijający we wiązkach, się na wierzchołkach zgrubień, o intensywnej, soczysto zielonej barwie. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po koło trzech miesiącach wegetacji. Zbiory można rozpoczynać w drugiej połowie lata i kontynuować nieprzerwanie aż do pierwszych dni jesieni.
Odmiana Pompei ma szerokie zastosowania konsumpcyjne. Przyjemny aromat i delikatny smak sprawiają, że warzywo idealnie sprawdza się w konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, zarówno w formie zgrubień, jak również szczypioru. Zgrubienia zachowują swoje walory w procesach przetwórczych, co sprawia, że mogą być wykorzystywane jako surowiec do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności do konserwowania. Warzywo stanowi obfite źródło witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy, a także wykazuje właściwości przeciwzapalne i wspomaga organizm w walce z infekcjami.
Cebula biała Pompei należy do serii nasion Bio, pochodzących z certyfikowanych gospodarstw rolnych, pozyskanych w warunkach ekologicznych, bez udziału nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin.
Zgrubienia: średniej wielkości, osiągające masę, zależnie od warunków uprawy, od 80 do 120 gramów, o kulistych, mocno spłaszczonych kształtach, pokryte cienką łuską, o jednolitej, białej barwie, z delikatnym połyskiem, szczelnie okrywającą podobnie wybarwiony, biały miąższ, o chrupiącej i jędrnej strukturze, chrakteryzująca się delikatnym smakiem, wysoką zawartością witaminy C, przyjemnym aromatem i wysokimi walorami smakowymi, na wierzchołkach zgrubień rozwija się szczypior, mający formę wiązki rurkowatych liści, o soczyście zielonej barwie.
Zastosowanie: zgrubienia i szczypior są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, same zgrubienia stanowią ceniony surowiec przetwórczy, szczególnie polecany do konserwowania.
Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, wprost do gruntu.
Rozstawa: 30 x 8 cm.
Termin zbioru: w sierpniu lub w wrześniu.
Mrozoodporność: częściowa, dla celów konsumpcyjnych gatunek jest uprawiany w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu próchniczym i regularnie nawadnianym, najlepiej rozwija się na glebach piaszczysto – gliniastych.
Opis
- Typ nasion:
- ekologiczne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Allium cepa
- Rodzaj rośliny:
- cebula
- Gatunek:
- biała, szczypiorowa
- Odmiana:
- Pompei
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor zgrubienia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do konserwowania
- Seria:
- Bio
- Waga:
- 2 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20949
- Kod EAN:
- 5907617323636
- Kod producenta:
- P957