• WYPRZEDANE
  • Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 100 x 80 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w połowie maja. Zbiór: od lipca do października.

Dynia zwyczajna - cukinia

2,38 zł

(Cena jednostkowa: 119,00 zł /100 g)

Zuboda to średnio wczesna odmiana dyni zwyczajnej, typu cukinia, przeznaczona do pod osłonami, szczególnie polecana na użytek przetwórczy, a także do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej. Nasiona należy wysiewać wprost na stałe miejsca, zachowując zalecaną rozstawę lub wykonując przerywkę, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Rośliny o ograniczonym wzroście, formują bujną kępką dużych, ogonkowych liści, pod którymi rozwijają się, pokładające się na gruncie owoce.

czytaj dalej...
WYPRZEDANE
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Zuboda wytwarza podłużne, silnie wydłużone owoce, osiągające długość do 25 cm, o regularnych, maczugowatych kształtach, pokryte gładką, delikatnie karbowaną skórką. Cienka skórka ma regularne, zielone wybarwienie, o głębokim odcieniu z marmurkowym wzorem. Wnętrze owocu wypełnia jędrny i zwarty miąższ, z niewielką komorą nasienną, odznaczający się wysoką soczystością oraz przyjemnym aromatem. Miąższ ma regularne, jasnozielone wybarwienie, o oliwkowym odcieniu i nie wykazuje tendencji do przebarwień. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych po około dwóch miesiącach wegetacji. Zbiory mogą być prowadzone systematycznie, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców, przez całe lato. Odmian odznacza się całkowitą odpornością na mączniaka rzekomego, co pozwala na prowadzenie uprawy w warunkach ekologicznych, bez udziału chemicznych środków ochrony roślin.

Odmiana Zuboda zapewnia aromatyczne owoce o wysokich walorach smakowych, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Owoce zachowują jędrną strukturę oraz przyjemny aromat w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec szczególnie polecany do przygotowywania pikli, ale również innych przetworów. Warzywo może być przeznaczone również do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek, a także do obróbki termicznej, w formie duszonej, zapiekanej, grillowanej lub faszerowanej.

Owoce: maczugowate, osiągają długość do 25 cm, wyrównane rozmiarowo, o silnie wydłużonych, cylindrycznych kształtach, pokryte cienką i gładką, delikatnie karbowaną skórką, jednolitą kolorystycznie, o głębokim, zielonym wybarwieniu z marmurkowym wzorkiem i wyraźnym połyskiem, wnętrze owocu wypełnia jędrny i zwarty miąższ z niewielką komorą nasienną, regularnie wybarwiony, o jasnozielonej, seledynowej barwie, soczysty i aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: surowiec przetwórczy, szczególnie polecany do przygotowywania pikli oraz innych przetworów, konsumpcja bezpośrednia, jako składnik sałatek i surówek, konsumpcja po obróbce termicznej, w postaci duszonej, grillowanej, zapiekanej lub faszerowanej.

Termin siewu: pod osłony, wprost na stałe miejsca, w połowie maja.

Rozstawa: 100 x 80 cm.

Termin zbioru: od lipca do października.

Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.

20771

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Cucurbita pepo
Rodzaj rośliny:
cukinia
Odmiana:
Zuboda
Typ odmiany:
średnio wczesna
Kolor owoców:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Waga:
2 g
Producent:
Bros Sp. z o.o., sp. k., ul. Karpia 24, 61-619 Poznań, Polska

Kody produktu

Indeks:
20771
Kod EAN:
5904517167292
Kod producenta:
1437
Zwalcza: bakteryjna kanciasta plamistość ogórka mączniak rzekomy dyniowatych
chat Komentarze (0)
Loading...