• WYPRZEDANE
  • Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 100 x 80 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w kwietniu. Sadzenie: w maju. Siew do gruntu: w maju. Zbiór: od czerwca do września.

Dynia zwyczajna - kabaczek Wanda

2,65 zł

(Cena jednostkowa: 132,50 zł /100 g)

Wanda to wczesna i plenna odmiana dyni zwyczajnej, typu kabaczek, przeznaczona do uprawy polowej, o wysokiej wartości użytkowej, polecana do konsumpcji bezpośrednio oraz po obróbce termicznej, a także na użytek przetwórczy i do mrożenia. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu lub pod osłony, do skrzynek lub na palety, celem wyhodowania sadzonek, przenoszonych na docelowe miejsce dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Rośliny o silnej skłonności do rozkrzewiania, rozwijają się w formie bujnej kępy dużych liści, pod którymi rozwijają się owoce.

czytaj dalej...
WYPRZEDANE
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Wanda wytwarza dość duże owoce, o silnie wydłużonych, cylindrycznych kształtach, osadzone na krótkich i silnych szypułkach w dolnych partiach roślin, pokładając się na glebie. Owoce pokrywa gładka, delikatnie karbowana cienka skórka, niejednolita kolorystycznie, o wyraźnym połysku. Skórka jest nieregularnie nakrapiana, jasnymi i drobnymi plamami, młode owoce mają jasnozielone, seledynowe wybarwienie, które wraz z dojrzewaniem zmienia przyjmuje lekko żółty odcień. Cienka skórka okrywa regularnie wybarwiony, jasny miąższ o jędrnej i zwartej strukturze, z niewielką komorą nasienną. Odmiana charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych wraz z nadejściem lata i mogą być zbierane nieprzerwanie, w miarę dojrzewania, przez całe lato aż do początku jesieni.

Odmiana Wanda dostarcza obfity i wyrównany strukturalne plon aromatycznych owoców, o wysokich walorach smakowych oraz szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, w formie apetycznej, niskokalorycznej przekąski lub jako składnik sałatek i surówek warzywnych, a także po obróbce termicznej, w postaci duszonej, smażonej lub faszerowanej. Owoce zachowują jędrną strukturę oraz aromat w procesach przetwórczych oraz po zamrożeniu, co znacząco wydłuża przydatność konsumpcyjną warzyw, zapewniając dostępność poza okresem plonowania.

Owoce: dość duże, wyrównane rozmiarowo, o silnie wydłużonych, cylindrycznych kształtach, pokryte gładką, delikatnie karbowaną skórką, z wyraźnym połyskiem, niejednolite kolorystycznie, nakrapiane nieregularnymi, drobnymi i jasnymi plamami, młode owoce mają jasnozieloną, seledynową skórką, która wraz z dojrzewaniem przybiera lekko żółty odcień, pod skórką znajduje się regularnie wybarwiony, jasnozielony, oliwkowy miąższ o jędrnej i zwartej strukturze, z niewielką komorą nasienną, o przyjemnym aromacie i wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, w formie apetycznej, niskokalorycznej przekąski lub jako dodatek do sałatek i surówek, konsumpcja po obróbce termicznej, w postaci duszonej, smażonej lub zapiekanej, surowiec przetwórczy, szczególnie użyteczny do marynowania, surowiec do mrożenia.

Termin siewu: pod osłony, do skrzynek lub na palety, celem wyhodowania sadzonek, w kwietniu, sadzenie rozsady, w maju, bezpośrednio do gruntu, w maju.

Rozstawa: 100 x 80 cm.

Termin zbioru: od czerwca do września.

Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym i zasobnym w próchnicę.

21099

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Cucurbita pepo
Rodzaj rośliny:
dynia
Gatunek:
kabaczek, zwyczajna
Odmiana:
Wanda
Typ odmiany:
wczesna
Kolor owoców:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
2 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
21099
Kod EAN:
5907617304567
Kod producenta:
7111
chat Komentarze (0)
Loading...