Waga: 3 g
Dynia piżmowa Butternut
Dynia piżmowa Butternut
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Dynia piżmowa Butternut
Dynia piżmowa Butternut
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: późna. Rozstawa: 1 x 1 m. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w kwietniu. Sadzenie: w drugiej połowie maja. Siew do gruntu: w maju. Zbiór: w sierpniu i we wrześniu.

Dynia piżmowa Butternut

3,29 zł

(Cena jednostkowa: 105,00 zł /100 g)

Butternut to późna odmiana dyni piżmowej, wyróżniająca się owocami o oryginalnym kształcie oraz niezwykle smacznym i aromatycznym miąższu, z niewielką komorą nasienną. Odmiana ma liczne zastosowania konsumpcyjne, szczególnie sprawdzając się w konsumpcji po obróbce termicznej oraz w przetwórstwie. Uprawa może być prowadzona poprzez sadzenie, wyhodowanej wcześniej, rozsady lub wysiewa nasion wprost do gruntu. Rośliny o pokroju płożącym, rozwijają się w formie pokładających się na gruncie, ulistnionych pędów, na których zawiązują się owoce.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Butternut wytwarza charakterystyczne owoce, mające podłużną zbliżoną do gruszki formę, rozwijające się na krótkich i grubych szypułkach, przeciętnie osiągające długość do 30 cm i masę nie większą niż 2 kg. Górna część zazwyczaj jest wydłużona i bardziej masywna, natomiast dolna, zawierająca komorę nasienną, ma szerszą formę i jest zauważalnie lżejsza. Owoce okrywa cienka, jednolita kolorystycznie, gładka skórka, o żółtym lub lekko pomarańczowym wybarwieniu. Wnętrze owoców wypełnione jest grubym, równomiernie wybarwionym, intensywnie pomarańczowym miąższem, o jednorodnej, praktycznie bezwłóknistej strukturze. Miąższ wyróżnia się wysoką zawartością cukrów oraz delikatnie orzechowym aromatem. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych w drugiej połowie lata. Zbiory mogą być prowadzone, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców, do pierwszych dni jesieni.

Odmiana Butternut ma bardzo uniwersalny charakter. Owoce są polecane do konsumpcji po obróbce termicznej, szczególnie jaka baza do zup, o kremowej konsystencji, a także w formie pieczonej lub gotowanej, jako dodatek do zapiekanek lub gulaszu, a także jako baza do ciast. Aromatyczny, delikatnie orzechowy miąższ utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności dżemów lub do mrożenia. Owoce wykazują wysoką trwałość pozbiorową i mogą być przechowywane przez długi czas, nie tracąc na jakości.

Owoce: o charakterystycznym, podłużnym, zbliżonym do gruszki kształcie, osiągające długość około 20 – 30 cm i masę do 2 kg, osadzone na krótkich, grubych szypułkach, górna, wydłużona część jest w całości wypełniona miąższem i zdecydowanie masywniejsza od dolnej, szerszej i zawierającej niewielką komorę nasienną, pokryte matową, cienką i gładką skórką o jednolitym, żółtym lub lekko pomarańczowym wybarwieniu, miąższ równomiernie wybarwiony, intensywnie pomarańczowy, o jednorodnej, niemal bezwłóknistej strukturze, jędrny i zwarty, bogaty w witaminy, błonnik i sole mineralne, aromatyczny, o charakterystycznym słodko orzechowym posmaku.

Zastosowanie: konsumpcja po obróbce termicznej, jako baza do kremowych zup, dodatek do zapiekanek lub gulaszu, a także jako baza do ciast, surowiec przetwórczy, do przygotowywania dżemów lub mrożonek, do długotrwałego przechowywania na późniejszy użytek.

Termin siewu: w kwietniu, na rozsadnik lub do pojemników, w drugiej połowie maja, sadzenie rozsady na docelowych miejscach, w maju, siew wprost do gruntu.

Rozstawa: 100 x 100 cm.

Termin zbioru: w sierpniu i we wrześniu.

Mrozoodporność:: brak, gatunek jednoroczny.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym.

25345

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Cucurbita moschata
Rodzaj rośliny:
dynia
Gatunek:
piżmowa
Odmiana:
Butternut
Typ odmiany:
późna
Kolor owoców:
pomarańczowy, żółty
Zastosowanie:
do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa
Waga:
3 g
Producent:
PNOS w Ożarowie Mazowieckim Sp. z o.o., ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
25345
Kod EAN:
5904232003059
Kod producenta:
NSWP2138
chat Komentarze (0)
Loading...