-
Waga: 3 g
Dynia piżmowa Butternut
(Cena jednostkowa: 105,00 zł /100 g)
Butternut to późna odmiana dyni piżmowej, wyróżniająca się owocami o oryginalnym kształcie oraz niezwykle smacznym i aromatycznym miąższu, z niewielką komorą nasienną. Odmiana ma liczne zastosowania konsumpcyjne, szczególnie sprawdzając się w konsumpcji po obróbce termicznej oraz w przetwórstwie. Uprawa może być prowadzona poprzez sadzenie, wyhodowanej wcześniej, rozsady lub wysiewa nasion wprost do gruntu. Rośliny o pokroju płożącym, rozwijają się w formie pokładających się na gruncie, ulistnionych pędów, na których zawiązują się owoce.
czytaj dalej...Odmiana Butternut wytwarza charakterystyczne owoce, mające podłużną zbliżoną do gruszki formę, rozwijające się na krótkich i grubych szypułkach, przeciętnie osiągające długość do 30 cm i masę nie większą niż 2 kg. Górna część zazwyczaj jest wydłużona i bardziej masywna, natomiast dolna, zawierająca komorę nasienną, ma szerszą formę i jest zauważalnie lżejsza. Owoce okrywa cienka, jednolita kolorystycznie, gładka skórka, o żółtym lub lekko pomarańczowym wybarwieniu. Wnętrze owoców wypełnione jest grubym, równomiernie wybarwionym, intensywnie pomarańczowym miąższem, o jednorodnej, praktycznie bezwłóknistej strukturze. Miąższ wyróżnia się wysoką zawartością cukrów oraz delikatnie orzechowym aromatem. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych w drugiej połowie lata. Zbiory mogą być prowadzone, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców, do pierwszych dni jesieni.
Odmiana Butternut ma bardzo uniwersalny charakter. Owoce są polecane do konsumpcji po obróbce termicznej, szczególnie jaka baza do zup, o kremowej konsystencji, a także w formie pieczonej lub gotowanej, jako dodatek do zapiekanek lub gulaszu, a także jako baza do ciast. Aromatyczny, delikatnie orzechowy miąższ utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności dżemów lub do mrożenia. Owoce wykazują wysoką trwałość pozbiorową i mogą być przechowywane przez długi czas, nie tracąc na jakości.
Owoce: o charakterystycznym, podłużnym, zbliżonym do gruszki kształcie, osiągające długość około 20 – 30 cm i masę do 2 kg, osadzone na krótkich, grubych szypułkach, górna, wydłużona część jest w całości wypełniona miąższem i zdecydowanie masywniejsza od dolnej, szerszej i zawierającej niewielką komorę nasienną, pokryte matową, cienką i gładką skórką o jednolitym, żółtym lub lekko pomarańczowym wybarwieniu, miąższ równomiernie wybarwiony, intensywnie pomarańczowy, o jednorodnej, niemal bezwłóknistej strukturze, jędrny i zwarty, bogaty w witaminy, błonnik i sole mineralne, aromatyczny, o charakterystycznym słodko orzechowym posmaku.
Zastosowanie: konsumpcja po obróbce termicznej, jako baza do kremowych zup, dodatek do zapiekanek lub gulaszu, a także jako baza do ciast, surowiec przetwórczy, do przygotowywania dżemów lub mrożonek, do długotrwałego przechowywania na późniejszy użytek.
Termin siewu: w kwietniu, na rozsadnik lub do pojemników, w drugiej połowie maja, sadzenie rozsady na docelowych miejscach, w maju, siew wprost do gruntu.
Rozstawa: 100 x 100 cm.
Termin zbioru: w sierpniu i we wrześniu.
Mrozoodporność:: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Cucurbita moschata
- Rodzaj rośliny:
- dynia
- Gatunek:
- piżmowa
- Odmiana:
- Butternut
- Typ odmiany:
- późna
- Kolor owoców:
- pomarańczowy, żółty
- Zastosowanie:
- do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa
- Waga:
- 3 g
- Producent:
- PNOS w Ożarowie Mazowieckim Sp. z o.o., ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 25345
- Kod EAN:
- 5904232003059
- Kod producenta:
- NSWP2138