Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Rozstawa: 1 x 1 m. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w kwietniu. Sadzenie: w drugiej połowie maja. Siew do gruntu: w maju. Zbiór: w sierpniu i we wrześniu.

Dynia piżmowa Muscat de Provence

4,27 zł

(Cena jednostkowa: 213,50 zł /100 g)

Muscat de Provense to odmiana dyni piżmowej, polecana do konsumpcji po ugotowaniu lub upieczeniu, a także jako naturalna dekoracja balkonów, tarasów i ogrodów. Nasiona należy wysiewać do doniczek, a na stałe miejsca przenosić rozwinięte siewki, uwzględniając przy sadzeniu optymalną rozstawę, zapewniającą rośliną możliwość swobodnego wzrostu. Rośliny o dużej sile wzrostu, rozwijają się w formie wiotkich, płożących pędów, porośniętych nieregularnie wąsami czepnymi, liśćmi oraz owocami. Jeden krzew tworzy od 2 do 5 owoców.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Muscat de Provense wytwarza wyraźnie spłaszczone, okrągłe owoce, osiągające masę, w zależności od warunków uprawy do 3 do 8 kg. Powierzchnia owoców posiada regularne, głębokie żebrowanie, jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i przeważnie dwubarwna. Skórka ma ciemno zielone lub zielono pomarańczowe wybarwienie, z miejscowymi, szarymi przebarwieniami. Wnętrze owocu wypełnia intensywnie wybarwiony, pomarańczowy miąższ, odznaczający się przyjemnym, słodkim aromatem, który zawdzięcza wysokiej zawartości cukrów. Okazałe owoce nabierają wartości konsumpcyjnej o około 135 dniach wegetacji.

Odmiana Muscat de Provense dostarcza okazałe owoce, o wysokich walorach smakowych i atrakcyjnej, dekoracyjnej formie, mające szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Miąższ dyni piżmowej jest polecany do gotowania, jako baza lub dodatek do zup, w typie kremu, a także do pieczenia, ponieważ po upieczeniu rozpada się na drobne nitki idealnie komponując się z daniami z makaronem oraz ciastami. Owoce wykazują wartość ozdobną i mogą stanowić naturalną dekorację balkonu, tarasu lub ogrodu.

Owoce: duże, o regularnych, okrągłych i mocno spłaszczonych kształtach, osiągające masę, w zależność od warunków uprawy, od 3 do 8 kg, o mocno żebrowanej powierzchni, pokryte twardą, odporną na uszkodzenia skórką, o niejednolitym wybarwieniu, w miarę dojrzewania owoce zmieniają barwę z ciemno zielonej na zielono pomarańczową, z miejscowymi, szarymi przebarwieniami, miąższ jednorodny kolorystycznie, o intensywnej, pomarańczowej barwie, o wysokiej zawartości cukrów, niezwykle aromatyczny i smaczny.

Zastosowanie: do konsumpcji po obróbce termicznej, jako baza lub dodatek do zup, w typie kremu, a także po upieczeniu, jako dodatek do dań z makaronem lub ciast, jako roślina dekoracyjna.

Termin siewu: do doniczek, w kwietniu, sadzenie rozsady, w drugiej połowie maja.

Rozstawa: 1 x 1 m.

Termin zbioru: od sierpnia do końca września.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłoży zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.

21823

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Cucurbita moschata
Rodzaj rośliny:
dynia
Gatunek:
piżmowa
Odmiana:
Muscat de Provence
Kolor owoców:
pomarańczowy, zielony
Zastosowanie:
do obróbki termicznej, jako roślina dekoracyjna
Waga:
2 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21823
Kod EAN:
5907745980367
Kod producenta:
PNS-W-DPI-MDP-2g
Zwalcza: bakteryjna kanciasta plamistość ogórka mączniak rzekomy dyniowatych antraknoza dyniowatych alternarioza dyniowatych
chat Komentarze (0)
Loading...