-
Waga: 2 g
Dynia piżmowa Muscat de Provence
(Cena jednostkowa: 213,50 zł /100 g)
Muscat de Provense to odmiana dyni piżmowej, polecana do konsumpcji po ugotowaniu lub upieczeniu, a także jako naturalna dekoracja balkonów, tarasów i ogrodów. Nasiona należy wysiewać do doniczek, a na stałe miejsca przenosić rozwinięte siewki, uwzględniając przy sadzeniu optymalną rozstawę, zapewniającą rośliną możliwość swobodnego wzrostu. Rośliny o dużej sile wzrostu, rozwijają się w formie wiotkich, płożących pędów, porośniętych nieregularnie wąsami czepnymi, liśćmi oraz owocami. Jeden krzew tworzy od 2 do 5 owoców.
czytaj dalej...Odmiana Muscat de Provense wytwarza wyraźnie spłaszczone, okrągłe owoce, osiągające masę, w zależności od warunków uprawy do 3 do 8 kg. Powierzchnia owoców posiada regularne, głębokie żebrowanie, jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i przeważnie dwubarwna. Skórka ma ciemno zielone lub zielono pomarańczowe wybarwienie, z miejscowymi, szarymi przebarwieniami. Wnętrze owocu wypełnia intensywnie wybarwiony, pomarańczowy miąższ, odznaczający się przyjemnym, słodkim aromatem, który zawdzięcza wysokiej zawartości cukrów. Okazałe owoce nabierają wartości konsumpcyjnej o około 135 dniach wegetacji.
Odmiana Muscat de Provense dostarcza okazałe owoce, o wysokich walorach smakowych i atrakcyjnej, dekoracyjnej formie, mające szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Miąższ dyni piżmowej jest polecany do gotowania, jako baza lub dodatek do zup, w typie kremu, a także do pieczenia, ponieważ po upieczeniu rozpada się na drobne nitki idealnie komponując się z daniami z makaronem oraz ciastami. Owoce wykazują wartość ozdobną i mogą stanowić naturalną dekorację balkonu, tarasu lub ogrodu.
Owoce: duże, o regularnych, okrągłych i mocno spłaszczonych kształtach, osiągające masę, w zależność od warunków uprawy, od 3 do 8 kg, o mocno żebrowanej powierzchni, pokryte twardą, odporną na uszkodzenia skórką, o niejednolitym wybarwieniu, w miarę dojrzewania owoce zmieniają barwę z ciemno zielonej na zielono pomarańczową, z miejscowymi, szarymi przebarwieniami, miąższ jednorodny kolorystycznie, o intensywnej, pomarańczowej barwie, o wysokiej zawartości cukrów, niezwykle aromatyczny i smaczny.
Zastosowanie: do konsumpcji po obróbce termicznej, jako baza lub dodatek do zup, w typie kremu, a także po upieczeniu, jako dodatek do dań z makaronem lub ciast, jako roślina dekoracyjna.
Termin siewu: do doniczek, w kwietniu, sadzenie rozsady, w drugiej połowie maja.
Rozstawa: 1 x 1 m.
Termin zbioru: od sierpnia do końca września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłoży zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Cucurbita moschata
- Rodzaj rośliny:
- dynia
- Gatunek:
- piżmowa
- Odmiana:
- Muscat de Provence
- Kolor owoców:
- pomarańczowy, zielony
- Zastosowanie:
- do obróbki termicznej, jako roślina dekoracyjna
- Waga:
- 2 g
- Producent:
- WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 21823
- Kod EAN:
- 5907745980367
- Kod producenta:
- PNS-W-DPI-MDP-2g