-
Waga: 2 g
Jarmuż Kapral
(Cena jednostkowa: 124,50 zł /100 g)
Kapral to średnio wczesna odmiana jarmużu, przeznaczona do uprawy polowej, na zbiór letni lub zimowy, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także jako surowiec od produkcji domowych przetworów oraz mrożonek. Uprawę należy prowadzić poprzez sadzenie rozsady przygotowanej wcześniej, na rozsadniku lub pod osłonami. Rośliny rozwijają się formując wyprostowanych krzewów, złożonych z okazałych liści rozwijających się na centralnym pędzie, osiągających wysokość do 40 cm.
czytaj dalej...Odmiana Kapral wytwarza długie, przewieszające się liście, o jednolitym, zielonym wybarwieniu, kiedy z szarym lub niebieskim odcieniem, sadzone na grubych i jędrnych ogonkach. Blaszki liściowe są mocno pofalowane, poskręcane oraz silnie karbowane, z widocznym, jasnozielonym unerwieniem, o pęcherzykowatych, nieregularnych krawędziach. Liście posiadają walory konsumpcyjne na dowolnym etapie rozwoju rośliny. Liście gorzknieją oraz tracą walory smakowe wraz z pojawieniem się pędów kwiatostanowych, dlatego zbiory należy przeprowadzać przed zakwitnięciem rośliny. Odmiana odznacza się wysoką zimotrwałością, dobrze znosząc zimowanie w gruncie, a przemrożone liście odznaczają się wysokim aromatem i są całkowicie pozbawione goryczki.
Liście odmiany Kapral charakteryzują się obfitością witamin A i C oraz wapnia, fosforu i żelaza, dzięki czemu stanowią cenne uzupełnienie diety, a szerokie zastosowanie konsumpcyjne sprawia, że liście są dostępne niemal przez cały rok, również poza okresem plonowania. Świeże liście są poleca do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, naturalna dekoracja do potraw i posiłków, a także do produkcji koktajli i smoothie. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, a także w procesach przetwórczych, jako surowiec do produkcji domowych przetworów i mrożonek.
Liście: duże, długie, o przewieszającej się formie, osadzone na grubych i jędrnych ogonkach liściowych, niemal jednolite kolorystycznie, o intensywnej, zielonej barwie, niekiedy z niebieskim lub szarym odcieniem przy krawędziach oraz jasno przebarwionymi ogonkami oraz unerwieniem, blaszki liściowe o mocno pofalowanej, poskręcanej oraz silnie karbowanej powierzchni, z nieregularnymi, pęcherzykowatymi krawędziami.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek, surówek i koktajli warzywnych, jako naturalna, jadalna dekoracja potraw i posiłków, do obróbki termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, do produkcji domowych przetworów oraz mrożonek.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, pod osłonami, od marca do końca maja, na rozsadniku, od kwietnia do sierpnia, sadzenie rozsady, od maja do sierpnia.
Rozstawa: 35 x 30 cm.
Termin zbioru: od stycznia do końca marca oraz od czerwca do końca września.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym typie podłoża, za wyjątkiem stanowisk przesuszonych lub podmokłych.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Brassica oleracea var. sabellica
- Rodzaj rośliny:
- jarmuż
- Odmiana:
- Kapral
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
- Waga:
- 2 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 9877
- Kod EAN:
- 5907617305175
- Kod producenta:
- 8602