Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Wysokość: do 40 cm. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 35 x 30 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: od marca do maja. Sadzenie: od maja do sierpnia. Siew do gruntu: od kwietnia do sierpnia. Zbiór: od stycznia do marca oraz od czerwca do września.

Jarmuż Kapral

2,49 zł

(Cena jednostkowa: 124,50 zł /100 g)

Kapral to średnio wczesna odmiana jarmużu, przeznaczona do uprawy polowej, na zbiór letni lub zimowy, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także jako surowiec od produkcji domowych przetworów oraz mrożonek. Uprawę należy prowadzić poprzez sadzenie rozsady przygotowanej wcześniej, na rozsadniku lub pod osłonami. Rośliny rozwijają się formując wyprostowanych krzewów, złożonych z okazałych liści rozwijających się na centralnym pędzie, osiągających wysokość do 40 cm.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Kapral wytwarza długie, przewieszające się liście, o jednolitym, zielonym wybarwieniu, kiedy z szarym lub niebieskim odcieniem, sadzone na grubych i jędrnych ogonkach. Blaszki liściowe są mocno pofalowane, poskręcane oraz silnie karbowane, z widocznym, jasnozielonym unerwieniem, o pęcherzykowatych, nieregularnych krawędziach. Liście posiadają walory konsumpcyjne na dowolnym etapie rozwoju rośliny. Liście gorzknieją oraz tracą walory smakowe wraz z pojawieniem się pędów kwiatostanowych, dlatego zbiory należy przeprowadzać przed zakwitnięciem rośliny. Odmiana odznacza się wysoką zimotrwałością, dobrze znosząc zimowanie w gruncie, a przemrożone liście odznaczają się wysokim aromatem i są całkowicie pozbawione goryczki.

Liście odmiany Kapral charakteryzują się obfitością witamin A i C oraz wapnia, fosforu i żelaza, dzięki czemu stanowią cenne uzupełnienie diety, a szerokie zastosowanie konsumpcyjne sprawia, że liście są dostępne niemal przez cały rok, również poza okresem plonowania. Świeże liście są poleca do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, naturalna dekoracja do potraw i posiłków, a także do produkcji koktajli i smoothie. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, a także w procesach przetwórczych, jako surowiec do produkcji domowych przetworów i mrożonek.

Liście: duże, długie, o przewieszającej się formie, osadzone na grubych i jędrnych ogonkach liściowych, niemal jednolite kolorystycznie, o intensywnej, zielonej barwie, niekiedy z niebieskim lub szarym odcieniem przy krawędziach oraz jasno przebarwionymi ogonkami oraz unerwieniem, blaszki liściowe o mocno pofalowanej, poskręcanej oraz silnie karbowanej powierzchni, z nieregularnymi, pęcherzykowatymi krawędziami.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek, surówek i koktajli warzywnych, jako naturalna, jadalna dekoracja potraw i posiłków, do obróbki termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, do produkcji domowych przetworów oraz mrożonek.

Termin siewu: przygotowanie rozsady, pod osłonami, od marca do końca maja, na rozsadniku, od kwietnia do sierpnia, sadzenie rozsady, od maja do sierpnia.

Rozstawa: 35 x 30 cm.

Termin zbioru: od stycznia do końca marca oraz od czerwca do końca września.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym typie podłoża, za wyjątkiem stanowisk przesuszonych lub podmokłych.

9877

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Brassica oleracea var. sabellica
Rodzaj rośliny:
jarmuż
Odmiana:
Kapral
Typ odmiany:
średnio wczesna
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Waga:
2 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
9877
Kod EAN:
5907617305175
Kod producenta:
8602
chat Komentarze (0)
Loading...