Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: późna. Rozstawa: 60 x 50 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w kwietniu lub w maju. Sadzenie: w maju lub w czerwcu. Zbiór: we wrześniu i w październiku.

Kalarepa Gigant

2,85 zł

(Cena jednostkowa: 142,50 zł /100 g)

Gigant to późna odmiana kalarepy, przeznaczona do uprawy polowej na zbiór jesienny, polecana do konsumpcji bezpośredniej, obróbki termicznej, a także jako surowiec do przygotowywania domowych przetworów oraz mrożonek. Nasiona należy wysiewać na rozsadnik, w celu wyhodowania sadzonek, przenoszonych na stałe miejsca w drugiej połowie wiosny. Rośliny rozwijają się w formie osadzonego przy gruncie, zgrubienia korzeniowego, zwieńczonego luźna rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.

czytaj dalej...
Ostatnie sztuki w magazynie
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Nazwa odmiany nawiązuje do rozmiaru zgrubień. Odmiana Gigant wytwarza bardzo duże zgrubienia, osiągające masę około 2 kg, o regularnych, przeważnie kulistych, rzadziej eliptycznych kształtach. Zgrubienia pokrywa cienka i gładka skórka, o jednolitym, jasnozielonym wybarwieniu, okrywająca soczysty miąższ, o chrupiącej strukturze. Warzywo osiąga dojrzałość konsumpcyjną po około 150 dniach wegetacji. Pierwsze zbiory mogą być prowadzone w ostatnich dniach lata i kontynuowane aż do pierwszych jesiennych przymrozków. Uprawę należy prowadzić na mocno nasłonecznionych stanowiskach, unikając nawet krótkotrwałego zacienienia grządek.

Odmiana Gigant dostarcza okazałe grubienia, o wysokich walorach smakowych oraz wartości odżywczej, stanowiące obfite źródło witamin i soli mineralnych, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski lub jako dodatek do sałatek i surówek warzywnych. Zgrubienia utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, jako dodatek do zup, w procesach przetwórczych, jako surowiec na domowe przetwory, oraz po zamrożeniu, znacząco przedłużającym przydatność konsumpcyjną i zapewniającą dostępność warzywa poza okresem plonowania.

Zgrubienia: duże, osiągające masę około 2 kg, o regularnych, niemal kulistych, rzadziej eliptycznych kształtach, pokryte cienką i gładką skórką, o jasnozielonej barwie, okrywającej zwarty, regularnie wybarwiony miąższ, o jasnej, niemal białej barwie, bez przebarwień, o wysokiej trwałości, nie pękający i nie wykazujący tendencji do drewnienia, o jędrnej i chrupiącej strukturze, soczysty, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski lub jako dodatek do sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako dodatek do zup, do przygotowywania domowych przetworów, do mrożenia.

Termin siewu: w kwietniu lub w maju, na rozsadnik, w maju lub w czerwcu, sadzenie rozsady.

Rozstawa: 60 x 50 cm.

Termin zbioru: we wrześniu i w październiku.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione, o odpowiednio wilgotnym podłożu.

02336

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Brassica oleracea var. gongylodes
Rodzaj rośliny:
kalarepa
Typ odmiany:
późna
Kolor zgrubienia:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Waga:
2 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
02336
Kod EAN:
5907617320819
Kod producenta:
P811
chat Komentarze (0)
Loading...