-
Waga: 1 g
Kapusta głowiasta Kalibos
(Cena jednostkowa: 195,00 zł /100 g)
Kalibos to średnio późna odmiana kapusty głowiastej, czerwonej, przeznaczonej do uprawy polowej, z przeznaczeniem do produkcji domowych przetworów, konsumpcji bezpośredniej oraz krótkotrwałego przechowywania. Uprawę należy prowadzić wyłącznie poprzez sadzenie rozsady, przygotowanej pod osłonami lub na rozsadnikach. Rośliny rozwijają się formując zwarte główki liściowe, o dużych, silnie rozchylonych liściach zewnętrznych, osadzone na krótkich i sztywnym pędzie tuż nad powierzchnią gruntu.
czytaj dalej...Odmiana Kalibos wytwarza średniej wielkości główki, o regularnych, spiczastych kształtach, osiągające masę do 2,5 kg. Główki mają zwartą strukturę, złożoną z dużych liści, o niemal gładkich, delikatnie karbowanych blaszkach i regularnych krawędziach. Liście mają intensywne, bordowe wybarwienie, z miejscowymi filetowymi przebarwieniami, wyraźnie odcinającym się jasnym żyłkowaniem oraz połyskliwą powierzchnię. Główki osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około 105 – 115 dniach od wysadzenia do gruntu. Odmiana charakteryzuje się wysoką zawartością cukrów, nadających warzywu charakterystyczny, słodki aromat.
Odmiana Kalibos wytwarza główki o wysokich walorach smakowych oraz wartości odżywczej, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Warzywo utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych, dzięki czemu jest szczególnie polecane do produkcji domowych przetworów. Świeże główki są polecane do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, w formie dodatku do potraw na ciepło oraz sałatek i surówek warzywnych. Główki wykazują również podwyższoną trwałość, co sprawia że dobrze znoszą krótkotrwałe przechowywanie.
Główki: średniej wielkości, o regularnych, stożkowatych kształtach, osiągające masę do 2,5 kg, złożone z dużych liści tworzących zwartą i trwała strukturę, blaszki liściowe mają niemal gładką, delikatnie karbowaną powierzchnię i regularne krawędzie, przeważnie o jednolitym, czerwonym wybarwieniu, niekiedy z miejscowymi, fioletowymi przebarwieniami oraz wyraźnie odcinającym się, jasnym żyłkowaniem oraz wyraźnie widocznym połyskiem, liście zewnętrzne maja szczególnie okazałą i mocno rozchyloną formę ,miąższ chrupiący, jędrny i słodki, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: surowiec do produkcji domowych przetworów, do krótkotrwałego przechowywania, do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, w formie dodatku do zup oraz innych potraw na ciepło, a także jako baza lub dodatek do sałatek surówek warzywnych.
Termin siewu: pod osłony, od końca marca do kwietnia, sadzenie rozsady, w drugiej połowie maja.
Rozstawa: 40 – 50 x 35 – 50 cm.
Termin zbioru: we wrześniu i październiku.
Mrozoodporność: roślina częściowo zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu przepuszczalnym, zasobny w próchnicę oraz składniki pokarmowe oraz odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Brassica oleracea L.
- Rodzaj rośliny:
- kapusta
- Gatunek:
- czerwona, głowiasta
- Odmiana:
- Kalibos
- Typ odmiany:
- średnio późna
- Kolor liści:
- czerwony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa
- Waga:
- 1 g
- Producent:
- WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 21845
- Kod EAN:
- 5907745980732
- Kod producenta:
- PNS-W-KGC-KAL-1g