-
Waga: 5 g

Marchew De Colmar a coeur rouge
(Cena jednostkowa: 59,60 zł /100 g)
De Colmar a coeur rouge 2 to późna odmiana marchwi, tworząca korzenie o intensywnym, pomarańczowym wybarwieniu, z charakterystycznym czerwonym rdzeniem, do którego nawiązuje nazwa odmiany, ponieważ zwrot coeur rouge pochodzi z języka francuskiego i oznacza czerwone serce. Odmiana ma liczne zastosowania konsumpcyjne, korzenie są polecane do konsumpcji bezpośredniej lub obróbki termicznej, a także utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych i przy długim przechowywaniu. Uprawę można rozpoczynać w pierwszej połowie wiosny, wysiewając nasiona rzędami, wprost do gruntu, zachowując zalecaną rozstawę lub wykonując przerywkę, przy zbyt gęstych. Rośliny rozwijają się, wykształcając korzenie spichrzowe, zwieńczone rozetą ogonkowych liści, ułatwiających zbiór dojrzałych warzyw.
czytaj dalej...De Colmar a coeur rouge 2 dostarcza korzenie typu Flakkese, charakteryzujące się masywną budową i imponującą długością, dochodzącą do 25 cm, mające kształt wydłużonego stożka, o zaokrąglonym wierzchołku. Korzenie mają równomiernie wybarwiony, intensywnie pomarańczowy miąższ otulający czerwony rdzeń. Miąższ ma chrupiącą i jędrną strukturę, pozbawioną włókien oraz zawiera duże ilości cukrów i soków, nadających korzeniom wyjątkowo słodki i delikatny aromat. Korzenie nabierają walorów konsumpcyjnych po około 120 – 140 dniach wegetacji. Zbiory rozpoczynają się w ostatnich tygodniach lata i mogą być kontynuowane aż do pierwszych dni jesieni. Odmiana wykazuje odporność na suszę i niekorzystne warunki pogodowe, dzięki czemu z powodzeniem może być uprawiana w regionach o trudniejszych warunkach klimatycznych.
Odmiana De Colmar a coeur rouge 2 jest ceniona z uwagi na swoje wszechstronne zastosowanie. Korzenie nadają się zarówno do konsumpcji bezpośredniej, w sałatkach i surówkach warzywnych lub w formie apetycznej, niskokalorycznej przekąski, a także po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw na ciepło, w szczególności zup i sosów. Korzenie utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc doskonały surowiec do przygotowywania domowych przetworów lub do mrożenia. Odmiana odznacza się również podwyższoną trwałością pozbiorową, dzięki czemu korzenie nadają się do długotrwałego przechowywania na użytek zimowy.
Korzenie: typu Flakkese, duże, wyrównane pod względem kształtu i rozmiaru, nie wykazujące tendencji do deformacji i rozwidleń, o masywnej budowie, osiągające długość, w zależności od warunków uprawy od 20 do 25 cm, mające kształt wydłużonego stożka, z zaokrąglonym wierzchołkiem, pokryte cienką, niemal gładką skórką, równomiernie wybarwione, o intensywnie pomarańczowym miąższu, szczelnie otulającym, czerwony rdzeń, miąższ bezwłóknisty, o chrupiącej i jędrnej strukturze, zawierający duże ilości cukrów i soków, aromatyczny, wyjątkowo słodki, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, w formie przekąski lub jako składnik sałatek i surówek warzywnych, konsumpcja po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw na ciepło, w szczególności do zup i sosów, surowiec przetwórczy, do przygotowywania domowych przetworów i soków, do długotrwałego przechowywania na użytek zimowy.
Termin siewu: w kwietniu lub w maju, wprost do gruntu.
Rozstawa: 30 x 4 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do października.
Mrozoodporność: gatunek zimotrwały, dla celów konsumpcyjnych uprawiany w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu lekkiej strukturze, nie w pierwszym roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Daucus carota subsp. sativus
- Rodzaj rośliny:
- marchew
- Odmiana:
- De Colmar a coeur rouge 2
- Typ odmiany:
- późna
- Kolor korzenia:
- pomarańczowy
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przetwórstwa
- Waga:
- 5 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 25019
- Kod EAN:
- 5907617301993
- Kod producenta:
- 6412