Ogórek gruntowy Vert petit de Paris "Zielony parys
(Cena jednostkowa: 0,04 zł /szt.)
Vert petit de Paris „Zielony paryski” to średnio wczesna i plenna odmiana ogórka gruntowego, o owocach typu korniszonowego, polecana do uprawy na stanowiskach polowych, do użytku przetwórczego, w szczególności ma korniszony oraz do konserwowania, a także do konsumpcji bezpośredniej. Nasiona należy wysiewać rzędami, wprost do gruntu, unikając zbytniego zagęszczenia lub stosując przerywkę przy zbyt gęstych wschodach. Rośliny o pokroju płożącym, rozwijają się w formie silnych, ulistnionych pędów, obficie pokrytych owocami.
czytaj dalej...Odmiana Vert petit de Paris „Zielony paryski” wytwarza krótkie owoce, o regularnych, cylindrycznych kształtach i zaokrąglonych wierzchołkach, pokryte intensywnie zieloną skórką, z niewielką ilością grubych brodawek zwieńczonych czarnymi kolcami. Skórka okrywa regularnie wybarwiony, jasnozielony miąższ, o kruche strukturze i wyraźnym, słodkim aromacie. Owoce nabierają walorów konsumpcyjnych po około 55 dniach wegetacji. Zbiory należy przeprowadzać sukcesywnie przez całe lato, najlepiej codziennie, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców. Odmiana wykazuje tolerancję wobec wirusa mozaiki ogórka i parcha dyniowatych, co pozwala na prowadzenie uprawy przy ograniczonym udziale chemicznych środków ochrony roślin.
Odmiana Vert petit de Paris „Zielony paryski” plonuje bardzo wydajnie dostarczając aromatyczne owoce, o szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Odmiana utrzymuje intensywne wybarwienie, aromat oraz zwartą i kruchą strukturę w procesach przetwórczych, dzięki czemu stanowi ceniony surowiec do przygotowywania przetworów, w szczególności korniszonów oraz konserw. Warzywo jest również polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych.
Nasiona umieszczone są w otoczkach, zapewniających równomierne i szybkie wschody oraz ograniczających niekorzystny wpływ środowiska, gdyż kiełkujące nasiona są chronione przed patogenami zawartymi w glebie. Skład otoczki tworzą naturalne składniki takie jak: mączka drzewna, klej celulozowy oraz dolomit.
Owoce: typu korniszonowego, krótkie, wyrównane pod rozmiarowo, nie wykazujące tendencji do deformacji oraz przerastania na grubość, pokryte skórką z niewielką liczbą grubych brodawek zwieńczonych czarnymi kolcami, skórka niemal jednolita kolorystycznie, o intensywnie zielonym wybarwieniu, z jasnym przebarwieniem przy wierzchołku i podłużnymi, nieregularnymi smugami, miąższ regularnie wybarwiony, jasnozielony, o kruchej i zwartej strukturze, z wyraźnym słodkim aromatem, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: surowiec do produkcji przetworów, w szczególności na korniszony i do konserwowania, konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych.
Termin siewu: wprost do gruntu, w maju.
Rozstawa: 100 x 15 cm.
Termin zbioru: od lipca do września.
Mrozoodporność: brak, roślin jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu zasobnym w składniki pokarmowe, ciepłym i przepuszczalnym, o odpowiedniej wilgotności.
Opis
- Typ nasion:
- otoczkowane
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Cucumis sativus
- Rodzaj rośliny:
- ogórek
- Gatunek:
- gruntowy
- Odmiana:
- Vert petit de Paris "Zielony paryski"
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Typ owoców:
- korniszonowy
- Kolor owoców:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do przetwórstwa
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Zawartość opakowania:
- 50 nasion
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 15833
- Kod EAN:
- 5907617305366
- Kod producenta:
- 977