-
Waga: 10 g

Papryka słodka Oleńka
(Cena jednostkowa: 329,90 zł /100 g)
Oleńka to wczesna i bardzo plenna odmiana papryki słodkiej, dostarczająca intensywnie czerwone owoce typu pomidorowego, odznaczające się wysoką soczystością oraz słodkim aromatem. Odmiana jest polecana do konsumpcji bezpośredniej, a także utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc świetny surowiec do przygotowywania domowych przetworów. Uprawę zaleca się prowadzić pod osłonami, w nieogrzewanych tunelach foliowych, lub na stanowiskach polowych, w miejscach silnie nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Rośliny o pokroju krzaczastym, wykazują średnią siłę wzrostu, rozwijają się formując mocno rozkrzewione struktury, wypełnione wzniesionymi pędami, osiągającymi wysokość do 100 cm, obficie pokrywające się liśćmi i owocami.
czytaj dalej...Odmiana Oleńka wytwarza średniej wielkości owoce, osiągające masę około 90 g, wybarwiające się równomiernie na intensywny, czerwony kolor. Owoce prezentują cechy typowe dla owoców typu pomidorowego, takie jak kulisty, mocno spłaszczony kształt oraz silnie karbowana powierzchnia. Zewnętrzną warstwę stanowi cienka i gładka skórka, pod którą znajduje się soczysty i jędrny miąższ, zawierający wyjątkowo dużo witaminy C oraz liczne cukry, którym zawdzięcza niezwykle przyjemny aromat. Okres plonowania trwa niemal przez całe lato. Zbiory rozpoczynają się w pierwszych tygodnia lipca i mogą być kontynuowane, sukcesywnie, w miarę dojrzewania kolejnych partii owoców aż do jesiennych przymrozków.
Owoce odmiany Oleńka wyróżniają się wysokimi walorami smakowymi, dzięki czemu są szczególnie polecane do konsumpcji bezpośredniej, zarówno w formie zdrowej, niskokalorycznej przekąski, jak również jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek warzywnych. Odmiana zachowuje swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec, chętnie wykorzystywany do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności do konserwowania i marynowania.
Owoce: typu pomidorowego, średniej wielkości, osiągające masę do 90 gramów, o kulistych, mocno spłaszczonych kształtach i silnie karbowanej powierzchni, pokryte cienką, gładką skórką, pod którą znajduje się jędrny i bardzo soczysty miąższ, o wysokiej zawartości cukrów i witaminy C, jednolite kolorystycznie, intensywnie czerwone, o głębokim odcieniu, w procesie dojrzewania wybarwiają się równomiernie z ciemnozielonych na ciemnoczerwone, słodkie, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, w formie przekąski lub jako dodatek na kanapki lub do surówek i sałatek warzywnych, surowiec przetwórczy, do przygotowywania domowych przetworów, w szczególności konserw lub marynat.
Termin siewu: od lutego do kwietnia, pod osłony, do pojemników, na rozsadnik, do inspektu lub na paletki rozsadowe, w maju lub w czerwcu, przenoszenie sadzonek na docelowe miejsca.
Rozstawa: 50 x 40 cm.
Termin zbioru: od lipca do września.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym i odpowiednio wilgotnym, zaleca się uprawę w nieogrzewanych tunelach foliowych.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Capsicum annuum
- Rodzaj rośliny:
- papryka
- Gatunek:
- słodka
- Odmiana:
- Oleńka
- Typ odmiany:
- wczesna
- Typ owoców:
- pomidorowy
- Kolor owoców:
- czerwony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do przetwórstwa
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 10 g
- Producent:
- PNOS w Ożarowie Mazowieckim Sp. z o.o., ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 23565
- Kod EAN:
- 5904232216381
- Kod producenta:
- NSWP0786