- WYPRZEDANE Waga: 0,5 g
Papryka słodka Ożarowska
(Cena jednostkowa: 778,00 zł /100 g)
Ożarowska to średnio wczesna odmiana papryki słodkiej, wytwarzająca okazałe owoce, o jednolitym, czerwonym wybarwieniu. Odmiana ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne, jest szczególnie polecana do bezpośredniego spożycia, jak również utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory. Uprawę należy prowadzić w tunelach foliowych lub na osłoniętych od wiatru i ciepłych stanowiskach polowych. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, rozkrzewionych pędów, wymagających regularnego przycinania i prowadzenia po palikach.
czytaj dalej...Odmiana Ożarowska wytwarza okazałe owoce o czerwonej barwie, osiągające przeciętnie masę ok. 120 g. Papryki mają regularny blokowy kształt i są wyrównane rozmiarowo. Owoce osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około dziesięciu tygodniach od przeniesienia rozsady na stałe miejsce. Odmiana cechuje się obfitym i równym plonowaniem, wysoką zdrowotnością oraz odpornością na gorsze warunki atmosferyczne, co nadaje jej towarowego charakteru.
Odmiana Ożarowska posiada szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Miąższ o łagodnym smaku i wysokiej zawartości wody polecany jest do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek lub na kanapki oraz po obróbce termicznej, jako dodatek do sosów i dań na ciepło. Papryka utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych i może stanowić wartościowy surowiec na domowe przetwory.
Owoce: duże, osiągające masę, w zależności od warunków uprawy, do ok. 120 g, o regularnym, blokowym kształcie i kwadratowym przekroju, z zaokrąglonym wierzchołkiem, pokryte gładką, połyskliwą skórką, z delikatnym żebrowanie, jednolite kolorystycznie, o czerwonym wybarwieniu, miąższ o grubych, dochodzących do 9 mm, ściankach, soczysty o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek i na kanapki, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do sosów i dań na ciepło, do marynowania.
Termin siewu: w drugiej połowie marca, na rozsadniku, pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w drugiej połowie maja.
Rozstawa: 40 – 50 x 40 – 50 cm.
Termin zbioru: od sierpnia do połowy października.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu próchniczym, żyznym, dobrze nagrzewającym się o dostatecznej wilgotności.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Capsicum annuum
- Rodzaj rośliny:
- papryka
- Gatunek:
- słodka
- Odmiana:
- Ożarowska
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor owoców:
- czerwony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do marynowania, do obróbki termicznej
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 5218
- Kod EAN:
- 5903837455607
- Kod producenta:
- 01-WA-00001183-STR-0.50g