• WYPRZEDANE
  • Waga: 0,5 g
Papryka słodka Ożarowska
Papryka słodka Ożarowska
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Papryka słodka Ożarowska
Papryka słodka Ożarowska
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 40 - 50 x 40 - 50 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w połowie marca. Sadzenie: w połowie maja. Zbiór: od sierpnia do połowy października.

Papryka słodka Ożarowska

4,35 zł

(Cena jednostkowa: 778,00 zł /100 g)

Ożarowska to średnio wczesna odmiana papryki słodkiej, wytwarzająca okazałe owoce, o jednolitym, czerwonym wybarwieniu. Odmiana ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne, jest szczególnie polecana do bezpośredniego spożycia, jak również utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory. Uprawę należy prowadzić w tunelach foliowych lub na osłoniętych od wiatru i ciepłych stanowiskach polowych. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, rozkrzewionych pędów, wymagających regularnego przycinania i prowadzenia po palikach.

czytaj dalej...
WYPRZEDANE
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Ożarowska wytwarza okazałe owoce o czerwonej barwie, osiągające przeciętnie masę ok. 120 g. Papryki mają regularny blokowy kształt i są wyrównane rozmiarowo. Owoce osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około dziesięciu tygodniach od przeniesienia rozsady na stałe miejsce. Odmiana cechuje się obfitym i równym plonowaniem, wysoką zdrowotnością oraz odpornością na gorsze warunki atmosferyczne, co nadaje jej towarowego charakteru.

Odmiana Ożarowska posiada szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Miąższ o łagodnym smaku i wysokiej zawartości wody polecany jest do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek lub na kanapki oraz po obróbce termicznej, jako dodatek do sosów i dań na ciepło. Papryka utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych i może stanowić wartościowy surowiec na domowe przetwory.

Owoce: duże, osiągające masę, w zależności od warunków uprawy, do ok. 120 g, o regularnym, blokowym kształcie i kwadratowym przekroju, z zaokrąglonym wierzchołkiem, pokryte gładką, połyskliwą skórką, z delikatnym żebrowanie, jednolite kolorystycznie, o czerwonym wybarwieniu, miąższ o grubych, dochodzących do 9 mm, ściankach, soczysty o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek do sałatek i na kanapki, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do sosów i dań na ciepło, do marynowania.

Termin siewu: w drugiej połowie marca, na rozsadniku, pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w drugiej połowie maja.

Rozstawa: 40 – 50 x 40 – 50 cm.

Termin zbioru: od sierpnia do połowy października.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu próchniczym, żyznym, dobrze nagrzewającym się o dostatecznej wilgotności.

5218

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Capsicum annuum
Rodzaj rośliny:
papryka
Gatunek:
słodka
Odmiana:
Ożarowska
Typ odmiany:
średnio wczesna
Kolor owoców:
czerwony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do marynowania, do obróbki termicznej
Waga:
0,5 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
5218
Kod EAN:
5903837455607
Kod producenta:
01-WA-00001183-STR-0.50g
Zwalcza: szara pleśń zgnilizna twardzikowa papryki mączniak prawdziwy alternarioza papryki
chat Komentarze (0)
Loading...