-
Waga: 5 g
Pasternak
(Cena jednostkowa: 57,00 zł /100 g)
Pasternak to warzywo o aromatycznych korzeniach, przypominających pietruszkę korzeniową, przeznaczone do uprawy na stanowiskach polowych, szczególnie polecane do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także do produkcji suszu. Wysiew nasion należy przeprowadzać rzędowo, wprost na stałe miejsca, a jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, siewki należy przerywać. Rośliny rozwijają się w formie korzeni spiczowych, osadzonych w gruncie lub częściowo odkrytych, zwieńczonych rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.
czytaj dalej...Pasternak formuje długie i smukłe korzenie, osiągające długość do 25 cm, w formie podłużnego stożka, o ostrym zakończeniu, wyrównane rozmiarowo, bez skłonności do deformacji. Korzenie pokrywa cienka i niemal gładka skórka, o jasnej barwie, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, okrywająca jędrny i zwarty miąższ, o regularnym, białym wybarwieniu. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych w późnym terminie, po około 180 – 210 dniach wegetacji. Odmiana odznacza się wysoką plennością, dostarczają obfite plony, wyrównanych rozmiarowo korzeni, gotowych do zbioru jesienią, ale równie dobrze mogą pozostać w gruncie przez całą zimę. Rośliny wykazują się odpornością na niskie temperatury i nie tracą walorów konsumpcyjnych, zimując w gruncie.
Pasternak dostarcza korzenie, niezwykle podobne do korzeni pietruszki, ale wyróżniające się większym aromatem, który zawdzięczają obfitości olejków eterycznych, mających wysoką wartość odżywczą oraz przyprawową. Warzywo z powodzeniem może zastępować pietruszkę. Świeże korzenie są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych. Korzenie utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów lub baza do puree, a także jako surowiec do produkcji suszu i mrożenia.
Korzenie: długie i smukłe, osiągające długość do 25 cm, w kształcie wydłużonego stożka, o ostrym zakończeniu, wyrównane rozmiarowo, bez skłonności do deformacji, pokryte cienką i niemal gładką skórką, z miejscowymi, ciemniejszymi przebarwieniami, okrywającą jędrny i zwarty miąższ o regularnym, białym wybarwieniu, bez tendencji do przebarwień, o wysokiej zawartości olejków eterycznych, niezwykle aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów, a także jako baza do puree, do produkcji suszu oraz do mrożenia.
Termin siewu: wprost do gruntu, w marcu i kwietniu.
Rozstawa: 30 x 5 cm.
Termin zbioru: w październiku i listopadzie.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu średnio przepuszczalnym, dobrze uprawionym i odpowiednio nawodnionym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Pastinacea sativa
- Rodzaj rośliny:
- pasternak
- Typ odmiany:
- późna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do suszenia
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 5 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 2256
- Kod EAN:
- 5907617300804
- Kod producenta:
- 643