Waga: 5 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: późna. Rozstawa: 30 x 5 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: w kwietniu lub w maju. Zbiór: w październiku lub w listopadzie.

Pasternak

3,19 zł

(Cena jednostkowa: 57,00 zł /100 g)

Pasternak to warzywo o aromatycznych korzeniach, przypominających pietruszkę korzeniową, przeznaczone do uprawy na stanowiskach polowych, szczególnie polecane do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, a także do produkcji suszu. Wysiew nasion należy przeprowadzać rzędowo, wprost na stałe miejsca, a jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, siewki należy przerywać. Rośliny rozwijają się w formie korzeni spiczowych, osadzonych w gruncie lub częściowo odkrytych, zwieńczonych rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Pasternak formuje długie i smukłe korzenie, osiągające długość do 25 cm, w formie podłużnego stożka, o ostrym zakończeniu, wyrównane rozmiarowo, bez skłonności do deformacji. Korzenie pokrywa cienka i niemal gładka skórka, o jasnej barwie, z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, okrywająca jędrny i zwarty miąższ, o regularnym, białym wybarwieniu. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych w późnym terminie, po około 180 – 210 dniach wegetacji. Odmiana odznacza się wysoką plennością, dostarczają obfite plony, wyrównanych rozmiarowo korzeni, gotowych do zbioru jesienią, ale równie dobrze mogą pozostać w gruncie przez całą zimę. Rośliny wykazują się odpornością na niskie temperatury i nie tracą walorów konsumpcyjnych, zimując w gruncie.

Pasternak dostarcza korzenie, niezwykle podobne do korzeni pietruszki, ale wyróżniające się większym aromatem, który zawdzięczają obfitości olejków eterycznych, mających wysoką wartość odżywczą oraz przyprawową. Warzywo z powodzeniem może zastępować pietruszkę. Świeże korzenie są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych. Korzenie utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów lub baza do puree, a także jako surowiec do produkcji suszu i mrożenia.

Korzenie: długie i smukłe, osiągające długość do 25 cm, w kształcie wydłużonego stożka, o ostrym zakończeniu, wyrównane rozmiarowo, bez skłonności do deformacji, pokryte cienką i niemal gładką skórką, z miejscowymi, ciemniejszymi przebarwieniami, okrywającą jędrny i zwarty miąższ o regularnym, białym wybarwieniu, bez tendencji do przebarwień, o wysokiej zawartości olejków eterycznych, niezwykle aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup i sosów, a także jako baza do puree, do produkcji suszu oraz do mrożenia.

Termin siewu: wprost do gruntu, w marcu i kwietniu.

Rozstawa: 30 x 5 cm.

Termin zbioru: w październiku i listopadzie.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu średnio przepuszczalnym, dobrze uprawionym i odpowiednio nawodnionym.

2256

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Pastinacea sativa
Rodzaj rośliny:
pasternak
Typ odmiany:
późna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do suszenia
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
5 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
2256
Kod EAN:
5907617300804
Kod producenta:
643
chat Komentarze (0)
Loading...