• Waga: 5 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio późna. Rozstawa: 30 x 10 - 15 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: w marcu lub w kwietniu. Zbiór: we wrześniu lub w październiku.

Pasternak Kamo

2,87 zł

(Cena jednostkowa: 57,40 zł /100 g)

Kamo to średnio późna odmiana pasternaku, polecana do uprawy na stanowiskach polowych z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, długotrwałego przechowywania, mrożenia oraz suszenia. Nasiona należy wysiewać wprost na do gruntu, stosując rozstawę zapewniającą roślinom możliwość swobodnego wzrostu. Rośliny rozwijają się w formie osadzonego w gruncie korzenia spichrzowego, zwieńczonego rozetą liściową, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Kamo wytwarza korzenie średniej długości, o smukłych, stożkowatych kształtach, wyrównane rozmiarowo i nie wykazujące tendencji do deformacji. Korzenie pokryte są cienką, niemal gładką skórką, o jednolitym, białym wybarwieniu, z nielicznymi, miejscowymi przebarwieniami, w ciemnym odcieniu. Miąższ ma podobną, jasną barwę oraz wyróżnia się niezwykła obfitością substancji aromatycznych, którym zawdzięcza korzenno – słodkawy aromat. Zgrubienia nabierają walorów konsumpcyjnych po około 160 – 180 dniach wegetacji.

Odmiana Kamo dostarcza niezwykle aromatycznych korzeni, o wysokich walorach smakowych, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne oraz liczne walory zdrowotne. Świeże korzeni są polecane do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, jako składnik sałatek lub surówek warzywnych oraz do aromatyzacji potraw na ciepło, zup i sosów. Korzenie utrzymują swoja walory w procesach przetwórczych, po zasuszeniu oraz zamrożeniu, a także wykazują wysoką trwałość i odporność na choroby przechowalnicze, dzięki czemu znakomicie znoszą długotrwałe przechowywanie. Korzenie pasternaku zawierają liczne witaminy oraz enzymy regulujące pracę układów pokarmowego i krwionośnego, a wysoka zawartość olejków eterycznych sprawia, że warzywo jest świetnym lekiem na przeziębienia i inne choroby górnych dróg oddechowych.

Korzenie: średniej długości, wyrównane rozmiarowo, bez tendencji do deformacji, o stożkowatych, wydłużonych kształtach, pokryte cienką skórką, z delikatnymi karbowaniami lub zmarszczkami, regularnie wybarwione, o białej barwie, niekiedy z miejscowymi, ciemnymi przebarwieniami, na powierzchni, miąższ zwarty, jędrny, o chrupiącej strukturze, obfitujący w olejki eteryczne, o wyraźnym korzenno – słodkawym smaku i wysokich walorach konsumpcyjnych.

Zastosowanie: do aromatyzacji potraw na ciepło, zup i sosów, w formie świeżej oraz po obróbce termicznej, do przygotowywania domowych mrożonek oraz do produkcji suszu, do długotrwałego przechowywania.

Termin siewu: wprost na gruntu, w marcu i kwietniu.

Rozstawa: 30 x 10 – 15 cm.

Termin zbioru: od końca września do końca października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu średnio przepuszczalnym, dobrze uprawionym i odpowiednio nawodnionym.

21870

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Pastinacea sativa
Rodzaj rośliny:
pasternak
Odmiana:
Kamo
Typ odmiany:
średnio późna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przechowywania, do suszenia
Waga:
5 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21870
Kod EAN:
5907745981395
Kod producenta:
PNS-W-PAS-KAM-5g
chat Komentarze (0)
Loading...