- WYPRZEDANE Waga: 5 g
Pietruszka korzeniowa Cukrowa
(Cena jednostkowa: 70,00 zł /100 g)
Cukrowa to wczesna odmiana pietruszki korzeniowej, przeznaczona do uprawy z siewu bezpośredniego na stanowiskach polowych, na zbiór letni lub jesienny. Roślina rozwija się w formie średniej wielkości korzeni spichrzowych, zwieńczonych bujną rozetą liściowa, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych, po pierwszych wschodach, zaleca się przeprowadzenie przerywki.
czytaj dalej...Odmiana Cukrowa wytwarza korzenie o stożkowym, wyraźnie wydłużonym kształcie i jasnej, niemal białej barwie. Korzenie są wyrównane rozmiarowo i nie wykazują tendencji do deformacji. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych po około pięciu miesiącach od siewu. Roślina wykazuje się zimotrwałością i dobrze znosi zimowanie w gruncie, co pozwala na prowadzenie uprawy z siewu ozimego.
Odmiana Cukrowa jest uprawiana głównie z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub dodatku do sosów i zup, oraz jako surowiec na mrożonki. Walory konsumpcyjne posiada nie tylko korzeń, ale również nać, które utrzymuje także po zasuszeniu i jest polecana w formie przyprawy lub naturalnej dekoracji potraw i posiłków.
Korzenie: średniej wielkości, osiągające długość wahającą się w przedziale od 14 do 17 cm, o stożkowym, wyraźnie wydłużonym kształcie, wyrównane rozmiarowo, nie wykazujące tendencji do deformacji, pokryte cienką i gładką skórką, jednolite kolorystycznie, o jasnym, niemal białym wybarwieniu, miąższ o podobnej barwie, z widoczną żółtą otoczką walca osiowego, o jędrnej strukturze, wysoce aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do bezpośredniej konsumpcji, jako składnik surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do sosów i zup, jako surowiec na mrożonki oraz do produkcji suszu, do przyprawiania, do dekoracji potraw.
Termin siewu: od lutego do kwietnia oraz od listopada do końca grudnia, wprost na stanowiska polowe.
Rozstawa: 20 – 40 x 3 – 4 cm.
Termin zbioru: od lipca do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, w celach konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyzny, pulchnym, zasobnym w próchnice i odpowiednio wilgotnym, najlepiej w drugim roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Petroselinum crispum
- Rodzaj rośliny:
- pietruszka
- Gatunek:
- korzeniowa
- Odmiana:
- Cukrowa
- Typ odmiany:
- wczesna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przyprawiania, do suszenia
- Dodatkowe cechy:
- odmiana ozima
- Waga:
- 5 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 01019
- Kod EAN:
- 5903837458103
- Kod producenta:
- 01-WA-00008718-STR-5.00G