- WYPRZEDANE Waga: 3 g
Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka
(Cena jednostkowa: 76,33 zł /100 g)
Ołomuńcka to późna odmiana pietruszki korzeniowej, przeznaczona do uprawy z siewu bezpośredniego, na stanowiskach polowych. Roślina rozwija się w formie osadzonego w gruncie korzenia spichrzowego, zwieńczonego intensywnie wybarwionymi liśćmi, zebranymi w rozetę, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych uprawę zaleca się prowadzić na redlinach, co zapewnia równomierne wykształcenie korzeni, a przy zbyt gęstych wschodach, niezbędne jest wykonanie przerywki.
czytaj dalej...Odmiana Ołomuńcka wytwarza okazałe korzenie, osiągające długość do 23 cm, o jasnej, kremowobiałej barwie. Korzenie są wyrównane rozmiarowo i nie wykazują tendencji do wypuszczania pędów bocznych. Warzywo napiera walorów konsumpcyjnych w siódmym miesiącu od siewu. Odmiana wykazuje się podwyższoną odpornością na deficyty wody oraz zróżnicowane warunki atmosferyczne, wytwarzając obfite plony, o wyrównanej strukturze.
Odmiana Ołomuńcka ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Korzenie cechują się wysoką trwałością i odpornością na choroby przechowalnicze, dzięki czemu dobrze znoszą zimowe przechowywanie. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do sosów i zup, jako surowiec na mrożonki oraz do produkcji suszu. Aromatyczna nać, również po zasuszeniu, posiada walory przyprawowe oraz może stanowić naturalną dekorację do potraw i posiłków.
Korzenie: długie, osiągające długość do 23 cm, o stożkowatym kształcie, równomiernie zwężające się ku dołowi, wyrównane rozmiarowo, nie wykazują tendencji do deformacji oraz wytwarzania pędów bocznych, pokryte twarda i gładką skórką, jednolite kolorystycznie, o jasnym, kremowobiałym wybarwieniu, miąższ o kremowej barwie, zwartej strukturze, wysoce aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do przechowywania, do bezpośredniej konsumpcji, jako składnik surówek, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do sosów i zup, jako surowiec na mrożonki oraz do produkcji suszu, do przyprawiania, do dekoracji potraw.
Termin siewu: wprost do gruntu, od trzeciej dekady marca do drugiej dekady kwietnia.
Rozstawa: 30 – 40 x 4 – 6 cm.
Termin zbioru: od trzeciej dekady sierpnia do trzeciej dekady października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, na potrzeby konsumpcyjne uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę o dużej pojemności wodnej, najlepiej w drugim roku po oborniku.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Petroselinum crispum
- Rodzaj rośliny:
- pietruszka
- Gatunek:
- korzeniowa
- Odmiana:
- Ołomuńcka
- Typ odmiany:
- późna
- Kolor korzenia:
- biały
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przyprawiania, do suszenia
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 3 g
- Producent:
- Bros Sp. z o.o., sp. k., ul. Karpia 24, 61-619 Poznań, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20783
- Kod EAN:
- 5904517167667
- Kod producenta:
- 1475