• WYPRZEDANE
  • Waga: 3 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: późna. Rozstawa: 30 - 40 x 4 - 6 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: od trzeciej dekady marca do drugiej dekady kwietnia. Zbiór: od trzeciej dekady sierpnia do trzeciej dekady października.

Pietruszka korzeniowa Ołomuńcka

2,29 zł

(Cena jednostkowa: 76,33 zł /100 g)

Ołomuńcka to późna odmiana pietruszki korzeniowej, przeznaczona do uprawy z siewu bezpośredniego, na stanowiskach polowych. Roślina rozwija się w formie osadzonego w gruncie korzenia spichrzowego, zwieńczonego intensywnie wybarwionymi liśćmi, zebranymi w rozetę, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw. Dla zapewnienia optymalnych warunków rozwojowych uprawę zaleca się prowadzić na redlinach, co zapewnia równomierne wykształcenie korzeni, a przy zbyt gęstych wschodach, niezbędne jest wykonanie przerywki.

czytaj dalej...
WYPRZEDANE
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Ołomuńcka wytwarza okazałe korzenie, osiągające długość do 23 cm, o jasnej, kremowobiałej barwie. Korzenie są wyrównane rozmiarowo i nie wykazują tendencji do wypuszczania pędów bocznych. Warzywo napiera walorów konsumpcyjnych w siódmym miesiącu od siewu. Odmiana wykazuje się podwyższoną odpornością na deficyty wody oraz zróżnicowane warunki atmosferyczne, wytwarzając obfite plony, o wyrównanej strukturze.

Odmiana Ołomuńcka ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Korzenie cechują się wysoką trwałością i odpornością na choroby przechowalnicze, dzięki czemu dobrze znoszą zimowe przechowywanie. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik surówek warzywnych, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do sosów i zup, jako surowiec na mrożonki oraz do produkcji suszu. Aromatyczna nać, również po zasuszeniu, posiada walory przyprawowe oraz może stanowić naturalną dekorację do potraw i posiłków.

Korzenie: długie, osiągające długość do 23 cm, o stożkowatym kształcie, równomiernie zwężające się ku dołowi, wyrównane rozmiarowo, nie wykazują tendencji do deformacji oraz wytwarzania pędów bocznych, pokryte twarda i gładką skórką, jednolite kolorystycznie, o jasnym, kremowobiałym wybarwieniu, miąższ o kremowej barwie, zwartej strukturze, wysoce aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: do przechowywania, do bezpośredniej konsumpcji, jako składnik surówek, do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie włoszczyzny lub jako dodatek do sosów i zup, jako surowiec na mrożonki oraz do produkcji suszu, do przyprawiania, do dekoracji potraw.

Termin siewu: wprost do gruntu, od trzeciej dekady marca do drugiej dekady kwietnia.

Rozstawa: 30 – 40 x 4 – 6 cm.

Termin zbioru: od trzeciej dekady sierpnia do trzeciej dekady października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, na potrzeby konsumpcyjne uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę o dużej pojemności wodnej, najlepiej w drugim roku po oborniku.

20783

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Petroselinum crispum
Rodzaj rośliny:
pietruszka
Gatunek:
korzeniowa
Odmiana:
Ołomuńcka
Typ odmiany:
późna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przechowywania, do przyprawiania, do suszenia
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
3 g
Producent:
Bros Sp. z o.o., sp. k., ul. Karpia 24, 61-619 Poznań, Polska

Kody produktu

Indeks:
20783
Kod EAN:
5904517167667
Kod producenta:
1475
chat Komentarze (0)
Loading...