-
Waga: 2 g
Pomidor gruntowy Cuor di bue
(Cena jednostkowa: 167,50 zł /100 g)
Cuor di bue to średnio późna odmiana pomidora gruntowego, wytwarzająca okazałe owoce typu bawole serce, o jednolitym czerwonym wybarwieniu i mięsistym miąższu. Odmiana ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne, może być przeznaczona do bezpośredniego spożycia, obróbki termicznej lub na użytek przetwórczy. Nasiona należy wysiewać w pomieszczeniach, do doniczek lub pod osłony na rozsadnik, po wyhodowaniu rozsady, sadzonki można przenosić na docelowe miejsca, dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Rośliny o dużej sile wzrostu, wiotkołodygowe, osiągają wysokość do 200 cm, wymagają podwiązywania do palików lub prowadzenia na podporach.
czytaj dalej...Odmiana Cuor di bue wytwarza okazałe owoce, o wyraźnie żebrowanej powierzchni i jednolitym, czerwonym wybarwieniu. Pomidory mają sercowate kształty a ich masa dochodzi do 200 g. Miąższ o zwartej i mięsistej strukturze, odznacza się aromatycznością i wysokimi walorami smakowymi. Odmiana wykazuje się podwyższoną odpornością chorobową, co pozwala na prowadzenie uprawy w warunkach ekologicznych, bez konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin.
Pomidory odmiany Cuor di bue mają szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Warzywo jest polecane głownie do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski, jako dodatek na kanapki oraz składnik sałatek warzywnych. Miąższ utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, jako baza do zup i sosów, oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc wartościowy surowiec na domowe przetwory.
Owoce: duże, w typie malinowym, osiągają masę dochodzącą do 200 g, o sercowatym kształcie, z wyraźnie żebrowaną powierzchnią, okryte gładką skórką, z delikatnym połyskiem, jednolite kolorystycznie, o intensywnym, czerwonym wybarwieniu, miąższ o podobnej barwie, zwartej strukturze, twardy, soczysty i aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski, jako dodatek na kanapki oraz składnik sałatek warzywnych, do obróbki termicznej, jako baza lub składnik zup lub sosów, do przetwórstwa, jako surowiec na domowe przetwory.
Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, w pomieszczenaich lub pod osłony, w maju lub w czerwcu, sadzenie na docelowych miejscach.
Rozstawa: 50 x 50 cm.
Termin zbioru: od lipca do września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu lekkim, łatwo nagrzewającym się oraz zasobnym w składniki pokarmowe i wodę.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Solanum lycopersicum
- Rodzaj rośliny:
- pomidor
- Gatunek:
- wielkoowocowy
- Odmiana:
- Cuor di bue
- Typ odmiany:
- średnio późna
- Kolor owoców:
- czerwony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
- Dodatkowe cechy:
- wymaga palikowania
- Waga:
- 2 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 05834
- Kod EAN:
- 5907617300927
- Kod producenta:
- 777