-
Waga: 0,5 g
Por Elefant
(Cena jednostkowa: 570,00 zł /100 g)
Elefant to późna podmiana pora, przeznaczona do uprawy polowej, w terminie jesiennym lub stopniowej uprawy w terminie wiosennym, polecana do konsumpcji bezpośredniej, obróbki termicznej oraz do mrożenia. Nasiona należy wysiewać pod osłony, do skrzynek lub na palety, a na stałe miejsca przenosić rozwinięte sadzonki, dbając o odpowiednią przestrzeń rozwojową oraz unikając zbytniego zagęszczenia siewek. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, sztywnych pędów, zwieńczonych okazałymi, mięsistymi liśćmi.
czytaj dalej...Odmiana Elefant wytwarza niewielkie zgrubienie cebulowe, osadzone tuż przy gruncie, płynnie przyjmujące formę walcowatej łodygi, zwieńczonej grubymi liśćmi, o mięsistej strukturze. Warzywo jest niejednolite kolorystycznie, przy gruncie ma jasną, niemal białą barwę, płynnie ustępującą miejsca intensywnej, głębokiej zieleni liści. Odmiana osiąga dojrzałość konsumpcyjną po około 180 – 200 dniach od wysadzenia rozsady do gruntu. Rośliny wykazują wysoką odporność na niskie temperatury, co pozwala na prowadzenie zbiorów, przy sprzyjających warunkach, przez całą zimę lub wiosną po odmarznięciu podłoża.
Odmiana Elefant dostarcza aromatyczne pędy, mające wysokie walory przyprawowe, a także szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Świeże łodygi są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek i surówek warzywnych. Odmiana utrzymuje swoje walory po obróbce termicznej, stanowiąc aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, sosów oraz zup, a także po zamrożeniu, znacząco wydłużającym przydatność konsumpcyjną warzywa.
Pokrój: wzniesiony, rośliny formują zgrubienia cebulowe, o niewielkich rozmiarach, osadzone tuż przy powierzchni gruntu, płynnie przyjmujące formę smukłej, walcowatej, osiągającej długość około 20 cm, zwieńczonej grubymi liśćmi, o mięsistej strukturze, rośliny są niejednolite kolorystycznie, tuż nad gruntem mają jasną, niemal białą barwę, która wraz z wysokością pędu przyjmuje zielony odcień, aż do intensywnej zieleni liści, miąższ zwarty, o jędrnej i chrupiącej strukturze, obfitujący w olejki eteryczne, aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako baza lub składni do sałatek i surówek warzywnych, do obróbki termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, sosów i zup, do mrożenia.
Termin siewu: pod osłony, do skrzynek, na palety lub na rozsadnik, od połowy marca do końca kwietnia, sadzenie rozsady, w kwietniu i maju.
Rozstawa: 40 x 30 cm.
Termin zbioru: od października do końca listopada.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, przepuszczalnym i średnio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Allium porrum L.
- Rodzaj rośliny:
- por
- Typ odmiany:
- późna
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 01698
- Kod EAN:
- 5907617303348
- Kod producenta:
- 6582