- WYPRZEDANE Waga: 5 g

Rzodkiewka Ester
(Cena jednostkowa: 39,80 zł /100 g)
Ester to wczesna odmiana rzodkiewki, o kulistych zgrubieniach, polecana do zimowej i wczesnowiosennej uprawy pod osłonami oraz wiosennej i późnoletniej uprawy polowej, na użytek konsumpcyjny lub do dekorowania potraw i posiłków. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio na stałe miejsca, zależnie od planowanego terminu zbioru, pod osłony ogrzewane, w końcu stycznia i w lutym, pod osłony nieogrzewane, w końcu lutego i w marcu lub wprost do gruntu, od marca do maja oraz w sierpniu. Rośliny rozwijają się formując osadzone w gruncie zgrubienia korzeniowe, zwieńczone rozetą wzniesionych liści, ułatwiających zbiory.
czytaj dalej...Odmiana Ester wytwarza zgrubienia, o kulistych lub lekko wydłużonych kształtach, zakończone długim i wiotkim ogonkiem, pokryte intensywnie wybarwioną, ognistoczerwoną, połyskliwą skórką. Cienka i gładka skórka okrywa regularnie wybarwiony, śnieżnobiały miąższ, o jędrnej i masłowej konsystencji, odznaczający się trwałością oraz brakiem skłonności do parcenia i pękania. Miąższ wyróżnia się wysoką zawartością wody oraz delikatnym, niezwykle przyjemnym aromatem. Zgrubienia nabierają walorów konsumpcyjnych po około 28 – 32 dniach wegetacji. Uprawa wiosenna, pod osłonami oraz w gruncie, zapewnia plony przez całą wiosnę, aż do pierwszych dni lata, natomiast zbiór jesienny trwa od ostatnich tygodni lata aż do pierwszych, jesiennych przymrozków. Nasiona można wysiewać cyklicznie, w regularnych dwutygodniowych odstępach, co powoduje wydłużenie okresu plonowania, zapewniając stała dostępność świeżych plonów.
Odmiana Ester dostarcza obfity plon bardzo smacznych zgrubień, wyróżniających się ognistoczerwoną barwą, przeznaczonych głównie do konsumpcji bezpośredniej, w formie niskokalorycznej przekąski, jako dodatek na kanapki i do twarogów lub składnik sałatek i surówek warzywnych. Zgrubienia, dzięki intensywnej kolorystyce oraz regularnej formie, wykazują wartość ozdobną i mogą służyć jako dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków. Krótki okres wegetacji sprawia, że odmiana może być uprawiana krótkoterminowo, jako przedplon lub poplon.
Zagrabienia: kuliste, wyrównane rozmiarowo, o regularnych kulistych lub delikatnie wydłużonych kształtach, zakończone cienkim i wiotkim korzonkiem, pokryte jednolita kolorystycznie, intensywnie wybarwioną, ognistoczerwoną, cienką skórą, o gładkiej i połyskliwej powierzchni, miąższ regularnie wybarwiony, śnieżnobiały, o jędrnej i chrupiącej strukturze oraz masłowej konsystencji, trwały, niewykazujący skłonności do pękania, nieparciejący, soczysty i aromatyczny, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, w formie przekąski, jako dodatek na kanapki i do twarogów lub składnik sałatek i surówek warzywnych, dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków, do uprawy krótkoterminowej.
Termin siewu: od stycznia do marca, pod osłony, od marca do maja lub w sierpniu, na stanowiska polowe.
Rozstawa: 20 x 2 cm.
Termin zbioru: od marca do czerwca lub we wrześniu i w październiku.
Mrozoodporność: częściowa, dla celów konsumpcyjnych odmiana jest uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu przepuszczalnym, żyznym i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Raphanus sativus
- Rodzaj rośliny:
- rzodkiewka
- Odmiana:
- Ester
- Typ odmiany:
- bardzo wczesna
- Kolor zgrubienia:
- czerwony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do uprawy krótkoterminowej
- Waga:
- 5 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 9898
- Kod EAN:
- 5907617301047
- Kod producenta:
- 678