- WYPRZEDANE Waga: 8 g

Rzodkiewka Opolanka
(Cena jednostkowa: 23,63 zł /100 g)
Opolanka to wczesna odmiana rzodkiewki, wykazująca się wysoką plennością, dzięki czemu zapewnia obfite plony przez cały okres zbiorów. Odmiana wytwarza podłużne zgrubienia, o szkarłatnej barwie z niewielki, białym przebarwieniem na wierzchołku, polecana do konsumpcji bezpośredniej, w formie smacznego i dekoracyjnego dodatku na kanapki lub do sałatek i surówek. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu, zależnie od planowanego terminu zbioru, wiosną lub w drugiej połowie lata. Rośliny formują, osadzone w gruncie, zgrubienia zwieńczone rozetami liściowymi, ułatwiającymi zbiory.
czytaj dalej...Odmiana Opolanka wytwarza duże i podłużne zgrubienia, o cylindrycznym kształcie, zakończone cienkim ogonkiem, pokryte gładką skórką, dwubarwne. Przeważająca część zgrubienia ma intensywny, czerwony lub karminowoczerwony kolor, dolna część wraz z ogonkiem, przyjmuje śnieżnobiałą barwę. Miąższ szklistobiały, o chrupiącej strukturze i wysokich walorach smakowych. Zgrubienia nabierają walorów konsumpcyjnych, już w czwartym tygodniu od siewu.
Odmiana Opolanka, podobnie jak inne odmiany rzodkiewki, jest uprawiana z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, w formie przekąski lub przystawki, jako dodatek na kanapki i do twarogów, jako dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków lub jako składnik sałatek i surówek warzywnych. Krótki okres wegetacji pozwala na uprawę rzodkiewki w charakterze przedplonu, śródplony lub poplonu.
Zgrubienia: podłużne, o cylindrycznych kształtach, zakończone cienkim ogonkiem, osiągają masę dochodzącą do 9 g, długość nie przekraczająca 5 cm i średnicę nie większą niż 2 cm, pokryte gładką skórką, niejednolite kolorystycznie, dwubarwne, przeważająca część zgrubienia ma intensywne, czerwone lub karminowoczerwone wybarwienie, w dolnej części ustępujące śnieżnej bieli, miąższ o szklistobiałej barwie, chrupiącej strukturze i wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do bezpośredniej konsumpcji, w formie przekąski lub przystawki, jako dodatek na kanapki i do twarogów, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, do dekorowania potraw, do uprawy krótkoterminowej.
Termin siewu: w lutym lub w marcu, pod osłony, od marca do maja lub w sierpniu i we wrześniu, na stanowiska polowe.
Rozstawa: 15 – 20 x 2 – 3 cm.
Termin zbioru: od marca do czerwca lub we wrześniu i w październiku.
Mrozoodporność: rośliny wykazują się odpornością na krótkotrwałe spadki temperatur, w celach konsumpcyjnych uprawiane w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Raphanus sativus
- Rodzaj rośliny:
- rzodkiewka
- Odmiana:
- Opolanka
- Typ odmiany:
- wczesna
- Kolor zgrubienia:
- biały, czerwony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do uprawy krótkoterminowej
- Waga:
- 8 g
- Producent:
- Bros Sp. z o.o., sp. k., ul. Karpia 24, 61-619 Poznań, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20789
- Kod EAN:
- 5904517167803
- Kod producenta:
- 1488