• WYPRZEDANE
  • Waga: 1 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 30 - 40 x 20 - 30 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w marcu i w kwietniu. Sadzenie: w kwietniu lub w maju. Siew do gruntu: w lipcu i w sierpniu. Zbiór: w maju i w czerwcu oraz od sierpnia do połowy września.

Sałata rzymska Galba

1,89 zł

(Cena jednostkowa: 189,00 zł /100 g)

Galba to wczesna odmiana sałaty typu rzymskiego, polecana do uprawy wiosennej i jesiennej na stanowiskach polowych, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej. Nasiona w terminie wiosennych należy wysiewać na rozsadnik, a na stałe miejsce przenosić rozwinięte sadzonki, natomiast w terminie jesiennym, nasiona mogą być wysiewane wprost do gruntu. Rośliny rozwijają się w formie gęstej rozety liściowej, osadzonej na krótkiej łodydze przy powierzchni gruntu.

czytaj dalej...
WYPRZEDANE
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Galba wytwarza podłużne liście formujące zwartą rozetę. Liście są przeważnie jednolite kolorystycznie, o intensywnej, zielonej barwie, niekiedy mogą pojawić się miejscowe, czerwone przebarwienia przy krawędziach. Blaszki liściowe mają wyraźnie karbowaną i pofalowaną powierzchnię oraz regularne, ale pofalowane krawędzie. Liście osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około 55 dniach wegetacji. Zbiory mogą być przeprowadzane w dwóch terminach, zbiór wiosenny trwa od początku maja nie dłużej niż do czerwca, natomiast zbiór jesienny rozpoczyna się w połowie sierpnia i może być kontynuowany do połowy października. Długość okresu plonowania jest zależna od terminu siewu oraz warunków atmosferycznych. Odmiana charakteryzuje się odpornością na większość ras mączniaka, co pozwala na prowadzenie uprawy ekologicznych, bez udziału chemicznych środków ochrony roślin.

Odmiana Galba dostarcza okazałe liście, o wysokich walorach smakowych, stanowiących obfite źródło witamin oraz składników odżywczych. Sałata rzymska wyróżnia się na tle innych gatunków sałaty najwyższą zawartością witaminy C. Liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych. Warzywo posiada również walory ozdobne i może być wykorzystane w roli naturalnej, jadalnej dekoracji do potraw posiłków oraz półmisków z przystawkami.

Główki: odmiana nie tworzy główek, liście formują bujne rozety, o zwartej strukturze, liście mają duże, wyraźnie wydłużone kształty, o karbowanych i pofalowanych blaszkach oraz regularnych, ale pofalowanych krawędziach, przeważnie jednobarwne, w intensywnym, zielonym kolorze, rzadziej z miejscowymi, czerwonymi przebarwieniami przy krawędziach, soczyste i chrupiące, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, jako naturalna dekoracja potraw, posiłków oraz półmisków z przystawkami.

Termin siewu: w marcu i w kwietniu, pod osłony, na palety lub do inspektu, w kwietniu lub w maju, sadzenie rozsady, w lipcu i w sierpniu, wprost do gruntu.

Rozstawa: 30 – 40 x 20 – 30 cm.

Termin zbioru: w maju i w czerwcu oraz od sierpnia do połowy września.

Mrozoodporność brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym i odpowiednio wilgotnym.

21922

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Lactuca sativa L.
Rodzaj rośliny:
sałata
Gatunek:
rzymska
Odmiana:
Galba
Typ odmiany:
wczesna
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw
Waga:
1 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21922
Kod EAN:
5907745982224
Kod producenta:
PNS-W-SAR-GAL-1g
chat Komentarze (0)
Loading...