- WYPRZEDANE Waga: 1 g
Sałata masłowa Ewelina
(Cena jednostkowa: 174,00 zł /100 g)
Ewelina to średnio wczesna odmiana sałaty masłowe, polecana do całosezonowej uprawy na stanowiskach polowych z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, a także użyteczna jako naturalny, dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków. Uprawa może być prowadzona poprzez sadzenie rozsady, przygotowanej z nasion wysianych na przełomie zimy i wiosny, pod osłony, do pojemników lub na rozsadnik lub poprzez wysiew nasion wprost na stałe miejsca, wiosna lub latem, w zależności od pożądanego terminu zbioru. Rośliny rozwijają się w formie pojedynczej główki liściowej, osadzonej na krótkim pędzie tuż nad powierzchnią gruntu.
czytaj dalej...Odmiana Ewelina tworzy duże główki, o kulistym pokroju, złożone z regularnie wybarwionych, soczyście zielonych liści. Największe, zewnętrzne liście wykazują tendencję do rozchylania się ukazując wewnętrzną strukturę zbudowaną ze ściśle przylegających do siebie liści. Blaszki liściowe mają niemal gładką, delikatnie karbowaną i pofalowaną powierzchnię, regularne krawędzie oraz delikatną, typową dla odmian masłowych, strukturę. Warzywa nabierają walorów konsumpcyjnych, w zależności od warunków uprawy, przeważnie po około 50 – 60 dniach wegetacji. Zbiory mogą być prowadzone całosezonowo, w zależności od terminu sadzenia lub siewu. Uprawa na zbiór wiosenny powinna być prowadzona poprzez sadzenie rozsady, natomiast uprawy na zbiór letni i jesienny mogą być prowadzone również z siewu bezpośredniego. Odmiana może być uprawiana na stanowiskach o wysokiej ekspozycji na światło słoneczne, ponieważ nie wykazuje tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe, pozbawiające liście wartości konsumpcyjnej, powodując ich gorzknienie.
Odmiana Ewelina zapewnia całosezonową dostępność smacznych główek, o wysokiej wartości odżywczej, obfitujących w witaminy oraz składniki pokarmowe, przeznaczonych do konsumpcji bezpośredniej. Liście sałaty są polecane jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, a także w formie dekoracyjnego dodatku do potraw i posiłków. Warzywo stanowi ceniony składnik diet odchudzających, ponieważ zapewnia poczucie sytości pomimo niskiej kaloryczności.
Nasiona są zaprawiane, co oznacza że zostały poddane procesom uszlachetniającym, powodującym przyspieszone kiełkowanie, a składniki zaprawy chronią kiełkujące nasiona przed szkodliwym działaniem patogenów zawartych w glebie.
Główki: duże, o regularnym kulistym pokroju, złożone z jednolitych kolorystycznie, soczyście zielonych liści, największe, zewnętrze liście wykazują tendencje do rozchylania się, odsłaniając wewnętrzną, zwartą strukturę, składająca się z liści o nieznacznie jaśniejszym odcieniu, blaszki liściowe mają niemal gładkie, delikatnie karbowane powierzchnie, regularne, pofalowane krawędzie oraz delikatną, typową dla odmian masłowych, strukturę.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków.
Termin siewu: pod osłony, do doniczek lub na rozsadnik, od ostatniej dekady lutego do kwietnia, sadzenie rozsady, od ostatniej dekady marca do połowy maja, siew wprost do gruntu, w marcu i w kwietniu oraz w lipcu i w sierpniu.
Rozstawa: 30 x 25 cm.
Termin zbioru: od maja do września.
Mrozoodporność: częściowa, rośliny przetrzymują krótkotrwałe spadki temperatur do -5°C, gatunek uprawiany w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym i zasobnym w wodę.
Opis
- Typ nasion:
- zaprawiane
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Lactuca sativa
- Rodzaj rośliny:
- sałata
- Gatunek:
- masłowa
- Odmiana:
- Ewelina
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw
- Waga:
- 1 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 18650
- Kod EAN:
- 5903837475377