• WYPRZEDANE
  • Waga: 1 g
Sałata masłowa Ewelina
Sałata masłowa Ewelina
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Sałata masłowa Ewelina
Sałata masłowa Ewelina
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 30 x 25 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: od ostatniej dekady lutego do końca kwietnia. Sadzenie: od ostatniej dekady marca do połowy maja. Siew do gruntu: w marcu i w kwietniu lub w lipcu i w sierpniu. Zbiór: od maja do września.

Sałata masłowa Ewelina

1,74 zł

(Cena jednostkowa: 174,00 zł /100 g)

Ewelina to średnio wczesna odmiana sałaty masłowe, polecana do całosezonowej uprawy na stanowiskach polowych z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, a także użyteczna jako naturalny, dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków. Uprawa może być prowadzona poprzez sadzenie rozsady, przygotowanej z nasion wysianych na przełomie zimy i wiosny, pod osłony, do pojemników lub na rozsadnik lub poprzez wysiew nasion wprost na stałe miejsca, wiosna lub latem, w zależności od pożądanego terminu zbioru. Rośliny rozwijają się w formie pojedynczej główki liściowej, osadzonej na krótkim pędzie tuż nad powierzchnią gruntu.

czytaj dalej...
WYPRZEDANE
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Ewelina tworzy duże główki, o kulistym pokroju, złożone z regularnie wybarwionych, soczyście zielonych liści. Największe, zewnętrzne liście wykazują tendencję do rozchylania się ukazując wewnętrzną strukturę zbudowaną ze ściśle przylegających do siebie liści. Blaszki liściowe mają niemal gładką, delikatnie karbowaną i pofalowaną powierzchnię, regularne krawędzie oraz delikatną, typową dla odmian masłowych, strukturę. Warzywa nabierają walorów konsumpcyjnych, w zależności od warunków uprawy, przeważnie po około 50 – 60 dniach wegetacji. Zbiory mogą być prowadzone całosezonowo, w zależności od terminu sadzenia lub siewu. Uprawa na zbiór wiosenny powinna być prowadzona poprzez sadzenie rozsady, natomiast uprawy na zbiór letni i jesienny mogą być prowadzone również z siewu bezpośredniego. Odmiana może być uprawiana na stanowiskach o wysokiej ekspozycji na światło słoneczne, ponieważ nie wykazuje tendencji do wybijania w pędy kwiatostanowe, pozbawiające liście wartości konsumpcyjnej, powodując ich gorzknienie.

Odmiana Ewelina zapewnia całosezonową dostępność smacznych główek, o wysokiej wartości odżywczej, obfitujących w witaminy oraz składniki pokarmowe, przeznaczonych do konsumpcji bezpośredniej. Liście sałaty są polecane jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, a także w formie dekoracyjnego dodatku do potraw i posiłków. Warzywo stanowi ceniony składnik diet odchudzających, ponieważ zapewnia poczucie sytości pomimo niskiej kaloryczności.

Nasiona są zaprawiane, co oznacza że zostały poddane procesom uszlachetniającym, powodującym przyspieszone kiełkowanie, a składniki zaprawy chronią kiełkujące nasiona przed szkodliwym działaniem patogenów zawartych w glebie.

Główki: duże, o regularnym kulistym pokroju, złożone z jednolitych kolorystycznie, soczyście zielonych liści, największe, zewnętrze liście wykazują tendencje do rozchylania się, odsłaniając wewnętrzną, zwartą strukturę, składająca się z liści o nieznacznie jaśniejszym odcieniu, blaszki liściowe mają niemal gładkie, delikatnie karbowane powierzchnie, regularne, pofalowane krawędzie oraz delikatną, typową dla odmian masłowych, strukturę.

Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako dodatek na kanapki lub składnik sałatek i surówek warzywnych, dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków.

Termin siewu: pod osłony, do doniczek lub na rozsadnik, od ostatniej dekady lutego do kwietnia, sadzenie rozsady, od ostatniej dekady marca do połowy maja, siew wprost do gruntu, w marcu i w kwietniu oraz w lipcu i w sierpniu.

Rozstawa: 30 x 25 cm.

Termin zbioru: od maja do września.

Mrozoodporność: częściowa, rośliny przetrzymują krótkotrwałe spadki temperatur do -5°C, gatunek uprawiany w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym i zasobnym w wodę.

18650

Opis

Typ nasion:
zaprawiane
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Lactuca sativa
Rodzaj rośliny:
sałata
Gatunek:
masłowa
Odmiana:
Ewelina
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw
Waga:
1 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
18650
Kod EAN:
5903837475377
chat Komentarze (0)
Loading...