Waga: 20 g
Szpinak Matador
Szpinak Matador
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Szpinak Matador
Szpinak Matador
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Rozstawa: 25 - 30 x 10 - 15 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: w pierwszej połowie kwietnia oraz od połowy sierpnia do połowy października. Zbiór: od kwietnia do połowy czerwca oraz we wrześniu i w października.

Szpinak Matador

1,99 zł

(Cena jednostkowa: 9,95 zł /100 g)

Matador to plenna odmiana szpinaku, przeznaczona do uprawy polowej, o uniwersalnym zastosowaniu konsumpcyjnym, polecana do konsumpcji bezpośredniej, obróbki termicznej, mrożenia oraz konserwowania. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio do gruntu, stosując trzy terminy siewu zależne od planowanego terminu zbiorów, na początku wiosny, późnym latem i wczesną jesienią. Rośliny o pokroju kępkowym, formują rozety liściowe, gęsto wypełnione ogonkowatymi liśćmi.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Matador wytwarza pojedyncze, wzniesione lub częściowo pokładające się liście, o jednolitym, intensywnie zielonym wybarwieniu, skupione w bujne i dość zwarte rozety. Blaszki liściowe mają owalne lub wydłużone kształty, delikatnie karbowaną powierzchnię z widocznym, jasnozielonym unerwieniem oraz regularne i delikatnie pofalowane krawędzie, o przeważnie zaokrąglonym zakończeniu. Liście nabierają walorów konsumpcyjnych, zależnie od terminu siewu, na początku wiosny i mogą być sukcesywnie zbierane, poprzez obrywanie pojedynczych liści lub ścinanie całych rozet, do pierwszych dni lata oraz w pierwszej połowie jesieni. Odmian wykazuję wysoką odporność na niskie temperatury, dobrze znosząc zimowanie w gruncie i szybko się regenerując po zimie.

Odmiana Matador dostarcza obfity plon liści, o wysokich walorach smakowych oraz wartości odżywczej, obfitujących w witaminy i składniki mineralne, mających uniwersalne zastosowanie konsumpcyjne. Warzywo jest polecane do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw na ciepło, w szczególności sosów i makaronów, jako składnik sałatek i surówek lub dekoracyjny dodatek do potraw. Liście utrzymują swoje walory po zamrożeniu, co zapewnia dostępność liści poza okresem plonowania oraz w procesach przetwórczych, szczególnie jako surowiec od marynowania.

Nasiona są zaprawiane, co oznacza że zostały poddane procesom uszlachetniającym, powodującym przyspieszone kiełkowanie, a składniki zaprawy chronią kiełkujące nasiona przed szkodliwym działaniem patogenów zawartych w glebie.

Pokrój: kępkowy i zwarty, rośliny formują bujne i dość zwarte rozety liściowe, wypełnione wzniesionymi lub częściowo pokładającymi się, pojedynczymi, ogonkowatymi liśćmi, blaszki liściowe mają przeważnie owalne lub wydłużone kształty, delikatnie karbowaną powierzchnię z widocznym unerwieniem oraz regularne, delikatnie pofalowane krawędzie z przeważnie zaokrąglonym wierzchołkiem, osadzone na cienkich, lecz mięsistych ogonkach liściowych, jednolite kolorystycznie, o intensywnym, soczyście zielonym wybarwieniu, jedynie ogonki oraz unerwienie liśćmi mogą mieć nieco jaśniejszą barwę, aromatyczne, obfitujące w witaminy i składniki mineralne, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia oraz po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw na ciepło, w szczególności sosów i makaronów, składnik sałatek i surówek oraz dekoracyjny dodatek do potraw, surowiec do mrożenia oraz przygotowywania przetworów, zwłaszcza do konserwowania.

Termin siewu: wprost do gruntu, w pierwszej połowie kwietnia oraz od połowy sierpnia do połowy października.

Rozstawa: 25 – 30 x 10 – 15 cm.

Termin zbioru: od kwietnia do połowy czerwca oraz we wrześniu i w października.

Mrozoodporność: całkowita, gatunek może zimować w gruncie, dla celów konsumpcyjnych jest uprawiany w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu bardzo zasobnym w składniki pokarmowe i wodę.

18811

Opis

Typ nasion:
zaprawiane
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Spinacia oleracea
Rodzaj rośliny:
szpinak
Odmiana:
Matador
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej
Dodatkowe cechy:
odmiana ozima, odmiana plenna
Waga:
20 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
18811
Kod EAN:
5903837482573
Kod producenta:
01-WA-00008728-STR-20.00G
chat Komentarze (0)
Loading...