-
Waga: 0,5 g
Rukola jednoroczna
(Cena jednostkowa: 390,00 zł /100 g)
Charakterystyka rośliny:
Cykl rozwojowy: jednoroczna. Rozstawa: 5 - 10 x 5 - 10 cm. Stanowisko: nasłonecznione.
Kalendarz siewu i plonowania:
Siew do gruntu: od kwietnia do września. Zbiór: od maja do października.
czytaj dalej...Rukola jednoroczna, znana również pod nazwą rokietta siewna to warzywo liście o walorach przyprawowych, polecane do całosezonowej uprawy na stanowiskach polowych lub w warunkach domowych, w różnego typu pojemnikach, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej lub obróbki termicznej. Nasiona należy wysiewać wprost do gruntu, zapewniając roślinom optymalną przestrzeń do swobodnego wzrastani, a jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, stosować przerywkę. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych liści, osiągających długość do 15 cm, tworzących bujna i zwartą rozetę liściową.
Rukola wytwarza pojedyncze, wyprostowane liście, o przeważnie gładkich lub delikatnie pofalowanych i skręconych blaszkach liściowych, z mocno powcinanymi krawędziami, skupionymi w bujną i zwartą rozetę. Liście mają niemal jednolite, zielone wybarwienie, z jasno przebarwionymi ogonkami przechodzącymi w odcinający się nerw główny, o podobnej barwie. Rośliny wykazują się częściową zimotrwałością i mogą przetrwać sezon zimowy na stanowiskach polowych zabezpieczone agrowłókniną. Liście nabierają walorów konsumpcyjnych już po około miesiącu wegetacji. Zbiory mogą być prowadzone poprzez obrywanie pojedynczych liści lub ścinanie całych rozet. Rośliny wytwarzają pędy kwiatostanowe, których pojawienie obniża walory smakowe liście, powodując ich gorzknienie.
Rukola dostarcza duże ilości aromatycznych liści mających wysokie walory przyprawowe oraz obfitujących w witaminy i składniki mineralne. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub składnik sałatek i surówek, jako aromatyczny dodatek do potraw inspirowanych kuchnią śródziemnomorską oraz mięs, a także jako naturalna dekoracja posiłków. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, a także stanowią bazę do przygotowywania pesto.
Pokrój: kępkowaty, wzniesiony i zwarty, rośliny rozwijają się w formie pojedynczych liści, o gładkich, niekiedy delikatnie pofalowanych lub poskręcanych blaszkach z regularnymi, mocno powcinanymi krawędziami, osadzonymi na sztywnych, mięsistych ogonkach, niemal jednolite kolorystycznie, o zielonym wybarwieniu, z jasno wybarwionymi ogonkiem oraz nerwem głównym, obfitujące w olejki eteryczne, którym zawdzięczają aromatyczny zapach oraz lekko pikantny smak.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek i surówek, do aromatyzacji potraw inspirowanych kuchnią śródziemnomorską oraz mięs, do dekorowania posiłków, do obróbki termicznej.
Termin siewu: wprost na stałe miejsca, od kwietnia do września.
Rozstawa: 5 – 10 x 5 – 10 cm.
Termin zbioru: od maja do października.
Mrozoodporność: roślina częściowo zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione, o odpowiednio wilgotnym podłożu, uprawę w pojemnikach zaleca się prowadzić na dedykowanym podłożu do uprawy warzyw i ziół lub wysokiej jakości podłożu uniwersalnym i regularnie nawadniać.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Eruca sativa
- Rodzaj rośliny:
- rukola
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej
- Dodatkowe cechy:
- do uprawy w pojemnikach
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 21901
- Kod EAN:
- 5907745981838
- Kod producenta:
- PNS-W-RUJ-ERU-1g