Waga: 1 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Wysokość: do 30 cm. Rozstawa: 30 x 30 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w marcu lub w kwietniu. Sadzenie: w maju. Siew do gruntu: w maju. Zbiór: od lipca do września.

Cząber ogrodowy

1,99 zł

(Cena jednostkowa: 199,00 zł /100 g)

Cząber ogrodowy to jednoroczna roślina przyprawowa i lecznicza, posiadająca charakterystyczny, nieco ostry smak, kojarzący się z pieprzem. Gatunek jest uprawiany dla pozyskiwania ulistnionych pędów lub samych wierzchołków, zachowujących swoje walory również po zasuszeniu, stosowanych do przyprawiania marynat i konserw, dań mięsnych oraz fasoli i grochu, a także jako baza do naparów poprawiających ogólną kondycję organizmu. Nasiona można wysiewać wprost na docelowe miejsca, do gruntu i do pojemników, lub pod osłony, w celu wyhodowania sadzonek, przenoszonych na stałe miejsca w połowie wiosny.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Cząber ogrodowy wytwarza drobne i liczne liście, o lancetowym kształcie, o gładkich blaszkach oraz regularnych krawędziach, gęsto pokrywające wyprostowane pędy. Łodygi wykazują silne tendencję do rozkrzewiania, co sprawia, że kępki przybierają bardziej zwarty i niemal kulisty pokrój. Rośliny wytwarzają bardzo drobne i nieliczne kwiaty, o liliowej barwie, kontrastujące z soczystą zielenią kępek. Kwiaty nie prezentują wysokich walorów dekoracyjnych, a ich pojawienie powoduje wydzielanie intensywnego aromatu przez liście. Gatunek jest łatwy w uprawie, szybko adaptuje się w nowym miejscu i dobrze znosi krótkotrwałe okresy niedoboru wody.

Cząber ogrodowy jest uprawiany dla pozyskiwania liści, o bardzo charakterystycznym, nieco ostrym smaku, stanowiących aromatyczną przyprawę, a także posiadających liczne właściwości lecznicze. Świeże lub suszone ziele dodaje się do potraw z fasoli, grochu, bobu, zup, dań z jaj, ziemniaków oraz twarogów. Otarte ziele i olejek używane są jako ostra przyprawa do marynat, konserw mięsnych, rybnych i jarzynowych, a zwłaszcza ogórków i kapusty. Cząber wchodzi w skład pieprzu ziołowego oraz mieszanki ziół prowansalskich. Surowiec zielarski stanowią liście zebrane w czasie kwitnienia, odznaczające się podwyższoną zawartością olejków eterycznych, witamin oraz soli mineralnych, nadających roślinie właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybowych, przeciwzapalnych, przeciwbólowych i antyoksydacyjnych.

Pokrój: wzniesiony, kępkowy i zwarty, rośliny rozwijają się w formie wyprostowanych pędów, z silną tendencją do rozkrzewiania, osiągających wysokość do 30 cm, obficie pokrytych liśćmi, o lancetowym kształcie, gładkich blaszkach i regularnych obrzeżach, o regularnym, intensywnie zielonym wybarwieniu, rośliny wytwarzają bardzo drobne i nieliczne kwiaty, o liliowej barwie, nie posiadające walorów dekoracyjnych.

Zastosowanie: aromatyczny dodatek przyprawowy, w formie świeżej, jak również po zasuszeniu i sproszkowaniu, surowiec zielarski, do dekorowania potraw, jako roślina ozdobna, uprawiana w warunkach domowych w różnego typu pojemnikach.

Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, pod osłony, do skrzynek lub na rozsadnik, w maju sadzenie rozsady lub siew wprost do gruntu.

Rozstawa: 30 x 30 cm.

Termin zbioru: od lipca do września.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione, udaje się na każdym typie podłoża, uprawę w doniczkach zaleca się prowadzić na podłożu uniwersalnym.

21942

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Satureja hortensis L.
Rodzaj rośliny:
cząber
Gatunek:
ogrodowy
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do przyprawiania, do suszenia, jako roślina dekoracyjna
Dodatkowe cechy:
do uprawy w pojemnikach
Waga:
1 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21942
Kod EAN:
5907745982552
Kod producenta:
PNS-ZIO-CZA-SAT-1g
chat Komentarze (0)
Loading...