-
Waga: 0,2 g
Lebiodka pospolita (oregano)
(Cena jednostkowa: 940,00 zł /100 g)
Oregano znane również jako lebiodka pospolita to bylina zielarska, polecana do uprawy gruntowej, na stanowiskach jednorodnych lub w kompozycjach skalnych, wykazująca walory przyprawowe, lecznicze oraz miododajne. Młode rośliny wykazują wrażliwość na niskie temperatury, dlatego nasiona należy wysiewać pod osłony, a na stałe miejsca przenosić rozwinięte sadzonki lub wprost do gruntu, ale nie wcześniej niż w kwietniu. Rośliny rozwijają się formując zwarte kępki wypełnione wzniesionymi, gęsto ulistnionymi pędami, zwieńczonymi kwiatostanami, osiągającymi wysokość do 50 cm.
czytaj dalej...Oregano wytwarza jednolite kolorystycznie, intensywnie zielone rośliny, o kępkowym i zwartym pokroju, złożone z wyprostowanych, sztywnych pędów. Cienkie, delikatnie drewniejące łodygi są równomiernie pokryte na całej wysokości drobnymi liśćmi, osadzonymi na krótkich ogonkach, o eliptycznych, niekiedy słabo karbowanych blaszkach i regularnych, ostro zakończonych krawędziach. Wierzchołki pędów zdobią baldachowe kwiatostany wypełnione drobnymi kwiatami, o fioletowej barwie. Kwiaty stanowią obfite źródło pyłków i nektary, czym skutecznie wabią różne gatunki owadów zapylających. Rośliny rozpoczynają kwitnienie na początku lata i kwitną nieprzerwanie aż do jesiennych przymrozków. Rośliny nabierają walorów przyprawowych w okresie kwitnienia, charakteryzując się korzennym aromatem oraz delikatnie gorzkawym smakiem.
Oregano to roślina zielarska, wykazująca walory ozdobne oraz posiadają szerokie zastosowanie konsumpcyjne oraz liczne właściwości lecznicze. Gatunek utrzymuje swoje walory zarówno świeżo po zbiorze, jak również po zasuszeniu i sproszkowaniu, przy czym suszone ziele jest bardziej aromatyczne niż świeże. Gatunek jest polecany do aromatyzacji potraw na ciepło, ryb i sałatek, szczególnie polecany w daniach inspirowanych kuchnią śródziemnomorską. Roślina stanowi ceniony surowiec zielarski do przygotowywania naparów o właściwościach przeciwgrzybicznych oraz przeciw bakteryjnych. Oregano jest polecane również do uprawy kwietnikowej, szczególnie efektownie prezentując się w kompozycjach typu skalnego.
Pokrój: kępkowy i zwarty, rośliny tworzą wzniesione, sztywne pędy, o delikatnej, drewniejącej strukturze, gęsto porośnięte ogonkowatymi liśćmi, o eliptycznych, niekiedy słabo karbowanych blaszkach i gładkich, ostro zakończonych krawędziach, wierzchołki pędów pokrywają baldachowe kwiatostany, wypełnione drobnymi kwiatami o fioletowej barwie, stanowiącymi obfite źródło pyłków i nektar kwiatowego, rośliny jednolite kolorystycznie, o intensywnej, zielonej barwie, bogate w olejki eteryczne, którym zawdzięczają intensywny, korzenny aromat oraz gorzkawy smak.
Zastosowanie: roślina przyprawowa, zarówno w formie świeżej, jak i po zasuszeniu i sproszkowaniu, polecana do aromatyzacji potraw na ciepło, ryb i sałatek, surowiec zielarski do przygotowywania herbat i naparów, roślina kwietnikowa o walorach miododajnych.
Termin siewu: wysiew pod osłony, w marcu, sadzenie rozsady, w maju, wysiew wprost do gruntu, w kwietniu.
Rozstawa: 30 x 40 – 50 cm.
Termin zbioru: od lipca do września.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu lekkim, przepuszczalnym i zasobnym w próchnicę.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- wieloletnia
- Nazwa łacińska:
- Origanum vulgare
- Rodzaj rośliny:
- oregano
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do przyprawiania, do suszenia, roślina kwietnikowa, surowiec zielarski
- Dodatkowe cechy:
- roślina miododajna
- Waga:
- 0,2 g
- Producent:
- WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 21948
- Kod EAN:
- 5907745982446
- Kod producenta:
- PNS-ZIO-LEB-POS-0,2g