-
Waga: 2 g
Kminek Kończewicki
(Cena jednostkowa: 127,50 zł /100 g)
Kminek Kończewicki to aromatyczna bylina dwuletnia, o walorach przyprawowych oraz właściwościach leczniczych, przeznaczona do uprawy gruntowej, na użytek konsumpcyjny oraz zielarski. Nasiona należy wysiewać wczesną wiosną, bezpośrednio do gruntu, zachowując zalecaną rozstawę lub wykonując przerywkę jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Roślina w pierwszym roku uprawy tworzy rozetę, wypełnioną ogonkowatymi liśćmi, natomiast po przezimowaniu wytwarza wyprostowany, słabo rozkrzewiony pęd nasienny, zwieńczony baldachowym kwiatostanem, osiągający wysokość do 100 cm.
czytaj dalej...Kminek Kończewicki ma wysoką wartość użytkową, zarówno korzenie, jak i liście oraz owoce znajdują zastosowanie konsumpcyjne oraz wykazują właściwości lecznicze. Roślina wytwarza pierzaste liście osadzone na długich i jędrnych ogonkach, skupione dość zwartą rozetę, rozwijającą się na wierzchołku , osadzone w gruncie, korzenia palowego, Liście mają regularne, intensywnie zielone wybarwienie oraz, podobnie ja pozostałe partie roślin, wydzielają charakterystyczną woń, którą zawdzięczają obfitości olejków eterycznych. Gatunek zakwita w drugim roku uprawy, tworząc wyprostowany, smukły pęd nasienny, porośnięty drobnymi liśćmi, w górnych partiach rozkrzewiony i zwieńczony baldachowymi kwiatostanami. Drobne kwiaty mają przeważnie jasną, białą, rzadziej różową barwę i nie wykazują walorów ozdobnych, ale stanowią obfite źródło nektarów i pyłków kwiatowych, dzięki czemu są chętnie odwiedzane przez różne rodzaje owadów zapylających, sprawiając, że roślina jest zaliczana do gatunków miododajnych. Okres kwitnienia rozpoczyna się późna wiosną i kończy w połowie lata, po przekwitnięciu miejsce kwiatów zajmują podłużne, delikatnie zakrzywione owoce, pokryte brązową łupiną, o kruchej strukturze, którą z łatwością można zmielić.
Kminek Kończewicki dostarcza aromatyczny surowiec, o wysokich walorach przyprawowych oraz leczniczych, utrzymujących się również po zasuszeniu i sproszkowaniu. Roślina stanowi cenioną przyprawę poprawiającą walory smakowe pieczywa, serów, marynat a także zup, sosów oraz innych dań ciepłych. Kminek, stosowany również w formie roztworów wodnych lub oleju, reguluje pracę układu pokarmowe, jest polecany zwłaszcza do aromatyzacji potraw obfitujących w tłuszcze, a także wykazuje korzystny wpływ na układ moczowy.
Pokrój: wzniesiony, roślina formuje rozetę półwzniesionych lub wzniesionych pierzastych liści, osadzonych na długich i jędrnych ogonkach, podobnych do liści kopru ogrodowego, w okresie kwitnienia wytwarza smukłą wyprostowaną łodygę, o rurkowatym przekroju, porośniętą nielicznymi liśćmi i rozkrzewioną w górnych partiach, wierzchołki pędów, pokrywają baldachowe kwiatostany, wypełnione drobnymi jasnymi kwiatami, przeważnie o białej, rzadziej różowej barwie, zastępowane przez podłużne, delikatnie zakrzywione owoce, pokryte brązową, kruchą łupiną.
Zastosowanie: roślina utrzymuje swoje walory po zasuszeniu i sproszkowaniu, polecana do aromatyzacji pieczywa, serów, marynat oraz zup, sosów i innych dań ciepłych, surowiec zielarski do bezpośredniego spożycia lub przygotowywania roztworów wodnych lub oleju.
Termin siewu: bezpośrednio do gruntu, w marcu lub w kwietniu.
Rozstawa: 40 x 40 cm.
Termin zbioru: w drugim roku uprawy, w czerwcu i w lipcu.
Mrozoodporność: całkowita, gatunek jest uprawiany w cyklu dwuletnim.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu ciepłym, zasobnym w wapń, żyznym i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- dwuletnia
- Nazwa łacińska:
- Carum carvi
- Rodzaj rośliny:
- kminek
- Gatunek:
- Kończewicki
- Kolor liści:
- zielony
- Kolor owoców:
- brązowy
- Zastosowanie:
- do przyprawiania, surowiec zielarski
- Dodatkowe cechy:
- roślina miododajna
- Waga:
- 2 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 15819
- Kod EAN:
- 5907617301429
- Kod producenta:
- 509