• WYPRZEDANE
  • Waga: 0,1 g

Mięta pieprzowa

2,13 zł

(Cena jednostkowa: 2 130,00 zł /100 g)

Charakterystyka rośliny:

Cykl rozwojowyCykl rozwojowy: wieloletnia. WysokośćWysokość: do 70 cm. RozstawaRozstawa: 30 x 30 cm. StanowiskoStanowisko: nasłonecznione lub półcieniste.

Kalendarz siewu i plonowania:

Termin siewu pod osłonySiew pod osłony: w kwietniu. Termin sadzeniaSadzenie: w drugiej połowie maja. Termin siewu do gruntuSiew do gruntu: w maju. Okres zbioruZbiór: od maja do końca sierpnia.

czytaj dalej...
WYPRZEDANE
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Mięta pieprzowa to aromatyczna bylina uprawiana dla pozyskiwania ulistnionych pędów o wartości przyprawowej, właściwościach leczniczych oraz walorach dekoracyjnych. Uprawa może być prowadzona na stanowiskach polowych, z siewu bezpośredniego lub z rozsady, lub w różnego rodzaju pojemnikach, w warunkach domowych oraz na balkonach i tarasach. Rośliny rozwijają się tworząc zwartą kępkę złożoną z wzniesionych pędów, gęsto pokrytych liśćmi, osiągających wysokość do 70 cm.

Mięta pieprzowa wytwarza ogonkowate liście, o intensywnej zielonej barwie, z nielicznymi czerwonymi przebarwieniami. Blaszki liściowe mają delikatnie karbowaną powierzchnię, z dobrze widocznym żyłkowaniem, regularnie ząbkowane krawędzie oraz ostre zakończenie. Przy wierzchołkach pędów wyrastają bardzo drobne kwiaty, o znikomej wartości ozdobnej. Rośliny obfitują w olejki eteryczne, którym zawdzięczają intensywną woń oraz charakterystyczny, orzeźwiający aromat.

Mięta pieprzowa stanowi ceniony surowiec przyprawowy oraz ziołoleczniczy. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej w formie aromatycznego dodatku do sałatek, dań warzywnych, mięsnych i ziemniaków oraz jako naturalna dekoracja do potraw, napojów i deserów. Roślina utrzymuje swoje walory po zasuszeniu i rozdrobnieniu stanowiąc cenioną przyprawę kuchenną. Liście, zarówno świeże, jak i w formie suszu, mogą służyć jako baza do herbat i naparów działających przeciwbólowo i uspokajająco oraz regulujących pracę układu pokarmowego. Wysokie walory dekoracyjne, w połączeniu z orzeźwiającym aromatem sprawiają, że roślina może być uprawiana w charakterze rośliny ozdobnej, zarówno w warunkach domowych, jak również na rabatach i kwietnikach.

Pokrój: kępkowy, rośliny rozwijają się tworząc zwarte kępki, złożone z wzniesionych pędów, osiągających wysokość do 70 cm, porośniętych ogonkowatymi liśćmi, blaszki liściowe mają delikatnie karbowaną powierzchnię, z wyraźnie widocznym żyłkowaniem, ząbkowane krawędzie oraz ostre zakończenie, liście mają intensywne, zielone wybarwienie, niekiedy z czerwonymi przebarwieniami, rośliny obfitują w olejki eteryczne, którym zawdzięczają intensywną, orzeźwiającą woń.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw lub naturalna dekoracja posiłków, deserów i napojów, jako surowiec do produkcji suszu, jako baza do herbat i naparów, jako roślina ozdobna.

Termin siewu: przygotowanie rozsady, w kwietniu, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w drugiej połowie maja, siew bezpośrednio na stałe miejsce, w maju.

Rozstawa: 30 x 30 cm.

Termin zbioru: od maja do końca sierpnia.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.

Stanowisko: nasłonecznione lub ocienione, o podłożu żyznym, przepuszczalnym i odpowiednio wilgotnym, uprawę w pojemnikach zaleca się prowadzić na dedykowanym podłożu do uprawy ziół lub wysokiej jakości podłożu uniwersalnym.

05844

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
wieloletnia
Nazwa łacińska:
Mentha piperita
Rodzaj rośliny:
mięta
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do przyprawiania, do suszenia, jako roślina dekoracyjna, surowiec zielarski
Dodatkowe cechy:
do uprawy w pojemnikach
Waga:
0,1 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
05844
Kod EAN:
5907617301498
Kod producenta:
516
Nowość
chat Komentarze (0)
Loading...