- WYPRZEDANE Waga: 0,1 g
Mięta pieprzowa
(Cena jednostkowa: 2 130,00 zł /100 g)
Charakterystyka rośliny:
Cykl rozwojowy: wieloletnia. Wysokość: do 70 cm. Rozstawa: 30 x 30 cm. Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste.
Kalendarz siewu i plonowania:
Siew pod osłony: w kwietniu. Sadzenie: w drugiej połowie maja. Siew do gruntu: w maju. Zbiór: od maja do końca sierpnia.
czytaj dalej...Mięta pieprzowa to aromatyczna bylina uprawiana dla pozyskiwania ulistnionych pędów o wartości przyprawowej, właściwościach leczniczych oraz walorach dekoracyjnych. Uprawa może być prowadzona na stanowiskach polowych, z siewu bezpośredniego lub z rozsady, lub w różnego rodzaju pojemnikach, w warunkach domowych oraz na balkonach i tarasach. Rośliny rozwijają się tworząc zwartą kępkę złożoną z wzniesionych pędów, gęsto pokrytych liśćmi, osiągających wysokość do 70 cm.
Mięta pieprzowa wytwarza ogonkowate liście, o intensywnej zielonej barwie, z nielicznymi czerwonymi przebarwieniami. Blaszki liściowe mają delikatnie karbowaną powierzchnię, z dobrze widocznym żyłkowaniem, regularnie ząbkowane krawędzie oraz ostre zakończenie. Przy wierzchołkach pędów wyrastają bardzo drobne kwiaty, o znikomej wartości ozdobnej. Rośliny obfitują w olejki eteryczne, którym zawdzięczają intensywną woń oraz charakterystyczny, orzeźwiający aromat.
Mięta pieprzowa stanowi ceniony surowiec przyprawowy oraz ziołoleczniczy. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej w formie aromatycznego dodatku do sałatek, dań warzywnych, mięsnych i ziemniaków oraz jako naturalna dekoracja do potraw, napojów i deserów. Roślina utrzymuje swoje walory po zasuszeniu i rozdrobnieniu stanowiąc cenioną przyprawę kuchenną. Liście, zarówno świeże, jak i w formie suszu, mogą służyć jako baza do herbat i naparów działających przeciwbólowo i uspokajająco oraz regulujących pracę układu pokarmowego. Wysokie walory dekoracyjne, w połączeniu z orzeźwiającym aromatem sprawiają, że roślina może być uprawiana w charakterze rośliny ozdobnej, zarówno w warunkach domowych, jak również na rabatach i kwietnikach.
Pokrój: kępkowy, rośliny rozwijają się tworząc zwarte kępki, złożone z wzniesionych pędów, osiągających wysokość do 70 cm, porośniętych ogonkowatymi liśćmi, blaszki liściowe mają delikatnie karbowaną powierzchnię, z wyraźnie widocznym żyłkowaniem, ząbkowane krawędzie oraz ostre zakończenie, liście mają intensywne, zielone wybarwienie, niekiedy z czerwonymi przebarwieniami, rośliny obfitują w olejki eteryczne, którym zawdzięczają intensywną, orzeźwiającą woń.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw lub naturalna dekoracja posiłków, deserów i napojów, jako surowiec do produkcji suszu, jako baza do herbat i naparów, jako roślina ozdobna.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, w kwietniu, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w drugiej połowie maja, siew bezpośrednio na stałe miejsce, w maju.
Rozstawa: 30 x 30 cm.
Termin zbioru: od maja do końca sierpnia.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione lub ocienione, o podłożu żyznym, przepuszczalnym i odpowiednio wilgotnym, uprawę w pojemnikach zaleca się prowadzić na dedykowanym podłożu do uprawy ziół lub wysokiej jakości podłożu uniwersalnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- wieloletnia
- Nazwa łacińska:
- Mentha piperita
- Rodzaj rośliny:
- mięta
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do przyprawiania, do suszenia, jako roślina dekoracyjna, surowiec zielarski
- Dodatkowe cechy:
- do uprawy w pojemnikach
- Waga:
- 0,1 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 05844
- Kod EAN:
- 5907617301498
- Kod producenta:
- 516