-
Waga: 0,1 g
Estragon
(Cena jednostkowa: 2 790,00 zł /100 g)
Estragon to aromatyczna bylina zielarska, wykazująca wysoką wartość przyprawową oraz liczne właściwości lecznicze. Świeże lub suszone liście i wierzchołki pędów mogą być stosowane do przyprawiania potraw mięsnych, dań rybnych, sałatek, jako dodatek do konserwowania oraz octu estragonowego, a także jako baza do naparów pomocnych w leczeniu wątroby i reumatyzmu. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu lub pod osłony, do skrzynek lub na palety, w celu wyhodowania sadzonek, przenoszonych później na stanowiska polowe. Rośliny rozwijają się w formie zdrewniałych, ulistnionych pędów, osiągających wysokość do 120 cm.
czytaj dalej...Estragon jest uprawiany dla pozyskiwania liści, charakteryzujących się wysoką zawartością olejków eterycznych, dających roślinie charakterystycznego, wyraźnego aromaty. Liście mają wyraźnie wydłużone, lancetowe kształty, gładkie blaski liściowe i regularne krawędzie. Rośliny zawiązują bardzo drobne białe lub jasnozielone kwiaty o znikomej wartości dekoracyjnej. Uprawę zaleca się prowadzić w warunkach chroniących pędy przed złamaniem, najlepiej na stanowiskach osłoniętych od wiatru, w sąsiedztwie podpór lub podwiązane do palików.
Estragon jest rośliną o charakterze przyprawowym oraz licznych właściwościach leczniczych. Świeże liście są polecane jako aromatyczny dodatek do potraw mięsnych, ryb i sosów, jako dodatek do konserwowania i składnik octu estragonowego. Roślina utrzymuje swój aromat również po zasuszeniu i zmieleniu. Zaleca się stosowanie świeżych liści z uwagi na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych składników mineralnych. Napar ze świeżych liści estrogenu reguluje przemianę materii oraz wpływ na ogólna poprawę kondycji organizmu.
Pokrój: wzniesiony, rośliny rozwijają się w formie zdrewniałych, sztywnych pędów o dużej sile wzrostu, których wysokość dochodzi do 120 cm, pędy mają delikatną strukturę i są podatne na załamania, wykazują silną tendencję do rozgałęziania, obficie pokryte liśćmi o lancetowym, wyraźnie wydłużonym kształcie, blaszki liściowe mają gładką powierzchnię i regularne krawędzie, są jednolite kolorystycznie, o intensywnym zielonym wybarwieniu, pędy odznaczają się wysoką zawartością olejków eterycznych, nadających roślinie charakterystyczny zapach i aromat.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej i po zasuszeniu, w formie aromatycznego dodatku do potraw mięsnych, ryb i sosów, jako dodatek do marynat i składnik octu estragonowego, jako baza do naparów.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, od marca do końca kwietnia, na rozsadniku pod osłonami, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w maju, siew bezpośrednio na stanowiska polowe, w maju.
Rozstawa: 30 x 30 cm.
Termin zbioru: w roku siewu, od sierpnia do października, w latach kolejnych, od czerwca do października.
Mrozoodporność: roślina całkowicie mrozoodporna, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, lekkim, zasobnym w próchnicę i składniki odżywcze oraz odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- wieloletnia
- Nazwa łacińska:
- Artemisia dracunculus
- Rodzaj rośliny:
- estragon
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do przyprawiania, do suszenia, surowiec zielarski
- Waga:
- 0,1 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 17683
- Kod EAN:
- 5907617301412
- Kod producenta:
- 507