-
Waga: 0,5 g
Rukola
(Cena jednostkowa: 506,00 zł /100 g)
Charakterystyka rośliny:
Cykl rozwojowy: wieloletnia. Rozstawa: 25 - 30 x 5 cm. Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste.
Kalendarz siewu i plonowania:
Siew do gruntu: od kwietnia do końca czerwca. Zbiór: od maja do października.
czytaj dalej...Rukola to roślina wieloletnia uprawiana dla pozyskiwania aromatycznych liści o wysokich walorach przyprawowych i szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym. Uprawę należy prowadzić z siewu bezpośredniego na stanowiskach polowych. Roślina rozwija się w formie bujnej rozety liściowej, złożonej z mocno powcinanych liści, osadzonej na krótkim pędzie, tuż nad poziomem gruntu.
Rukola wytwarza soczysto zielone liście, z wyraźnie widocznym nerwem głównym, o jasnozielonej, niemal białej barwie. Blaszki liściowe mają gładką powierzchnię i mocno powcinane krawędzie. Liście zawierają znaczne ilości olejków eterycznych, nadające roślinie oryginalnego, orzechowego smaku. Rośliny w pełni lata wytwarzają pędy kwiatostanowe zwieńczone drobnymi, żółtymi kwiatami, skupionymi w luźną wiechę ponad rozetą liści. Kwiaty prezentują znikomą wartość dekoracyjną. Zbiór może być prowadzony, już w roku siewu, poprzez obrywanie pojedynczych liści lub ścinanie całych rozet.
Liście rukoli mają liczne zastosowania konsumpcyjne. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej w formie aromatycznego dodatku do potraw inspirowanych kuchnią śródziemnomorską oraz na kanapki, jako składnik sałatek i surowiec do produkcji past oraz jako naturalna dekoracja do posiłków. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej i stanowią ceniony dodatek do dań mięsnych i ryb.
Pokrój: roślina rozwija formie bujnej rozety liściowej, osadzonej tuż nad poziomem gruntu, złożonej z podłużnych liści, osiągających długość do 12 cm, blaszki liściowe mają gładką powierzchnię i mocno powcinane krawędzie, jednolite kolorystycznie, o intensywnym zielonym wybarwieniu, z wyraźnie widocznym nerwem głównym, o jasnozielonej, niemal białej barwie, rośliny wytwarzają cienkie pędy kwiatostanowe, górujące ponad poziomem liści, zwieńczone wiechowatym kwiatostanem, wypełnionym, drobnymi, żółtymi kwiatami.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło i na kanapki, jako składnik sałatek, jako surowiec do produkcji pas, jako naturalna dekoracja do posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do dań mięsnych i ryb.
Termin siewu: wprost na stanowiska polowe, od kwietnia do końca czerwca.
Rozstawa: 25 – 30 x 5 cm.
Termin zbioru: od maja do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione lub ocienione, roślina udaje się na każdym odpowiednio przepuszczalnym i zasobnym w próchnice podłożu.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- wieloletnia
- Nazwa łacińska:
- Diplotaxis tenuifolia
- Rodzaj rośliny:
- rukola
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej
- Waga:
- 0,5 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 18647
- Kod EAN:
- 5903837517572
- Kod producenta:
- 01-ZI-00000556-STR-0.50G