-
Waga: 0,1 g
Mięta pieprzowa
(Cena jednostkowa: 3 790,00 zł /100 g)
Charakterystyka rośliny:
Cykl rozwojowy: wieloletnia. Wysokość: do 70 cm. Rozstawa: 30 x 30 cm. Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste.
Kalendarz siewu i plonowania:
Siew pod osłony: w kwietniu. Sadzenie: w maju. Siew do gruntu: w maju. Zbiór: od maja do końca sierpnia.
czytaj dalej...Mięta pieprzowa to aromatyczna bylina uprawiana dla pozyskiwania ulistnionych pędów, stanowiących ceniony surowiec przyprawowy i ziołoleczniczy. Uprawę można prowadzić z siewu bezpośredniego lub z przygotowanej wcześniej rozsady, na stanowiskach polowych lub w różnego rodzaju pojemnikach. Roślina o pokroju kępkowym, rozwija się w formie wzniesionych, ulistnionych pędów skupionych w zwartą kępkę, osiągających wysokość do 70 cm.
Mięta pieprzowa jest rośliną o wysokiej zawartości olejków eterycznych, którym zawdzięcza charakterystyczny zapach oraz przyjemny aromat. Odmiana wytwarza intensywnie zielone liście, wykazujące tendencję do delikatnych, czerwonych przebarwień. Liście gęsto pokrywają sztywne pędy, mają karbowane blaszki, z wyraźnie widocznym żyłkowaniem, regularnie ząbkowane krawędzie oraz ostre zakończenie. Rośliny, przy wierzchołkach pędów, wytwarzają bardzo drobne, jasne kwiaty, o znikomej wartości ozdobnej.
Mięta pieprzowa jest uprawiana dla pozyskiwania aromatycznych pędów, stanowiących ceniony surowiec przyprawowy oraz ziołoleczniczy. Ulistnione pędy utrzymują swoje walory po zasuszeniu i rozdrobnieniu. Roślina jest polecana do konsumpcji bezpośredniej w formie aromatycznego dodatku do potraw mięsnych i sosów oraz sałatek warzywnych i owocowych, jak również jako naturalna dekoracja deserów i napojów. Mięta pieprzowa stanowi popularny surowiec w ziołolecznictwie, jako baza do herbat i naparów regulujących pracę układu pokarmowego oraz mających działanie uspokajające i usypiające. Wydzielające przyjemną, intensywną woń rośliny mogą być uprawiane w charakterze roślin ozdobnych, zarówno na stanowiskach polowych, jak również w warunkach domowych.
Pokrój: kępkowy, rośliny rozwijają się tworząc zwarte kępki, złożone z wzniesionych pędów, osiągających wysokość do 70 cm, pędy są gęsto porośnięte ogonkowatymi liśćmi, o karbowanych blaszkach, regularnie ząbkowanych krawędziach oraz ostrym zakończeniu, liście w większości mają jednolite, zielone wybarwienie, jednak wykazują tendencję do czerwonych przebarwień, przy wierzchołkach pędów, wyrastają bardzo drobne, jasne kwiaty, o znikomych walorach ozdobnych, rośliny odznaczają się wysokim aromatem i wytwarzają przyjemną, orzeźwiającą woń.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako aromatyczny dodatek do potraw mięsnych, sosów oraz sałatek warzywnych i owocowych, jako naturalna dekoracja do posiłków, jako surowiec do produkcji suszu, jako baza do herbat i naparów, jako roślina dekoracyjna.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, w kwietniu, przeniesienie rozsady na stałe miejsce, w maju, siew bezpośredni na stałe miejsce, w maju.
Rozstawa: 30 x 30 cm.
Termin zbioru: do maja do końca sierpnia.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione lub ocienione, o podłożu żyznym, przepuszczalnym i odpowiednio wilgotnym, uprawę w pojemnikach zaleca się prowadzić na dedykowanym podłożu do uprawy ziół lub wysokiej jakości podłożu uniwersalnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- wieloletnia
- Nazwa łacińska:
- Mentha piperita
- Rodzaj rośliny:
- mięta
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do przyprawiania, do suszenia, jako roślina dekoracyjna, surowiec zielarski
- Dodatkowe cechy:
- do uprawy w pojemnikach
- Waga:
- 0,1 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 6594
- Kod EAN:
- 5907617320833
- Kod producenta:
- P516