- WYPRZEDANE Waga: 2 g
Mizuna
(Cena jednostkowa: 99,50 zł /100 g)
Charakterystyka rośliny:
Cykl rozwojowy: jednoroczna. Rozstawa: 20 x 3 - 5 cm. Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste.
Kalendarz siewu i plonowania:
Siew do gruntu: w kwietniu lub w sierpniu. Zbiór: w maju i czerwcu oraz we wrześniu i październiku.
czytaj dalej...Mizuna to pochodząca z Chin, jednoroczna roślina zielarska, polecana do uprawy polowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, w sałatkach warzywnych lub potrawach inspirowanych kuchnią azjatycką. Nasiona należy wysiewać wprost do gruntu, a jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu, stosować przerywkę. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych liści, skupionych w zwarte i gęste rozety, osiągających wysokość do 50 cm.
Mizuna wytwarza smukłe liście, podobne do liści rukoli, osadzone na mięsistych ogonkach, o jednolitym, intensywnie zielonym wybarwieniu, z odcinającym się jasnym unerwieniem. Blaszki liściowe maja niemal płaskie, delikatnie karbowane powierzchnie oraz regularne, mocno powcinane krawędzie. Liście osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około 40 dniach od siewu, ale już wcześniej można zbierać młode, delikatne listki. Mizuna jest znana również pod nazwą musztardowiec japoński, którą zawdzięcza wyraźnemu musztardowemu posmakowi liści. Gatunek należy do grupy warzyw dnia krótkiego, dlatego uprawę należy prowadzić wiosną lub jesienią, ponieważ przy długiej ekspozycji na światło słoneczne rośliny wytwarzają pędy kwiatostanowe, których pojawienie pozbawia liście walorów konsumpcyjnych.
Mizuna dostarcza liście, łodygi, kwiaty oraz nasiona posiadające walory konsumpcyjne oraz liczne właściwości lecznicze. Świeże liście są polecane od konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek i surówek warzywnych, a także jako naturalna dekoracja do potraw. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, mogą stanowić aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, inspirowanych kuchnią azjatycką oraz tradycyjnych zup, sosów i farszów. Liście mizuny zawierają szczególnie cenny przeciwutleniacz – kemferol – blokujący rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych, chroniący organizm przed utratą witaminy C oraz regulujący pracę układu krążenia.
Pokrój: wzniesiony, rośliny formują zwarte rozety liściowe, wypełnione smukłymi liśćmi, przypominającymi liście rukoli, blaszki liściowe mają niemal gładką, delikatnie karbowaną powierzchnię, z słabo widocznym unerwieniem oraz regularne, ale mocno powcinane krawędzie, regularnie wybarwione, o intensywnej, zielonej barwie, z jasnymi ogonkiem liściowym oraz unerwieniem, liście mają pikantny, lekko musztardowy posmak.
Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek warzywnych, a także jako naturalna dekoracja do posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jaki liście szpinaku, jako dodatek do potraw na ciepło inspirowanych kuchnią azjatycką oraz tradycyjnych zup, sosów i farszów.
Termin siewu: wprost do gruntu, w kwietniu lub w sierpniu.
Rozstawa: 20 x 3 – 5 cm.
Termin zbioru: w maju i czerwcu oraz we wrześniu i październiku.
Mrozoodporność: roślina częściowo zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.
Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste, udaje się na każdym odpowiednio wilgotnym podłożu.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Brassica rapa var. japonica
- Rodzaj rośliny:
- mizuna
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej
- Waga:
- 2 g
- Producent:
- WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 21858
- Kod EAN:
- 5907745982613
- Kod producenta:
- PNS-W-MIZ-MUS-2g