-
Waga: 0,75 g
Arbuz Janosik
(Cena jednostkowa: 436,25 zł /100 g)
Janosik to średnio wczesna odmiana arbuza, znanego również jako kawon, polecana do uprawy polowej lub pod osłonami, w nieogrzewanych tunelach foliowych, na użytek konsumpcyjny, do bezpośrednio spożycia. Nasiona należy wysiewać wczesną wiosną, w pomieszczeniach o stałej temperaturze od 20 do 24°C, do doniczek, celem wyhodowania sadzonek, przenoszonych na stałe miejsca, późna wiosną, dopiero jak minie ryzyko wiosennych przymrozków. Rośliny o ograniczonym wzroście, rozwijają się w formie silnych pędów, o płożącym pokroju, porośniętych liśćmi oraz pokrytych owocami.
czytaj dalej...Odmiana Janosik wytwarza duże owoce, osiągające masę od 3,5 do 5,5 kg, mające regularne, niemal kuliste lub delikatnie wydłużone kształty. Owoce pokrywa gładka i twarda skórka, o głębokim, ciemnozielonym wybarwieniu, z jeszcze ciemniejszymi podłużnymi pasami i smugami. Wnętrze owocu wypełnia jednolity kolorystycznie, żółty miąższ, o jędrnej i zwartej strukturze z niewielką ilością małych, ciemnych nasion, wyróżniający się obfitością soków oraz cukrów, a także przyjemnym, delikatnym aromatem. Owoce osiągają dojrzałość konsumpcyjną po około trzech miesiącach od przeniesienia sadzonek na stałe miejsca. Stopień dojrzałości owoców jest łatwy do oceny, poprzez ostukiwanie skórki. Owoce w pełni dojrzałe wydają charakterystyczny, głuchy odgłos. Zbiory rozpoczynają się w drugiej połowie lata i mogą być kontynuowane w miarę dojrzewania owoców do pierwszych dni jesieni. Odmiana jest dostosowana do polskich warunków klimatycznych.
Odmiana Janosik dostarcza słodkie i bardzo soczyste owoce, o wysokich walorach smakowych, przeznaczone głównie do konsumpcji bezpośredniej. Arbuzy są polecane jako aromatyczny i dekoracyjny dodatek do deserów oraz sałatek owocowych, a także do spożycia w formie apetycznej, niskokalorycznej przekąski. Niezwykle soczysty miąższ, zwłaszcza po schłodzeniu, znakomicie gasi pragnienie w upalne dni.
Owoce: duże, osiągające masę od 3,5 do 5,5 kg, o regularnych, niemal kulistych lub delikatnie wydłużonych kształtach, pokryte gładką i twardą skórką, o głębokiej, ciemnozielonej barwie, uzupełnionej podłużnymi, nieregularnymi pasami i smugami, o jeszcze ciemniejszej barwie, miąższ regularnie wybarwiony, intensywnie żółty, o jędrnej i zwartej strukturze z niewielką ilością drobnych, ciemnych nasion, bardzo soczysty, obfitujący w cukry, o przyjemnym, delikatnym aromacie i wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, w formie przekąski lub jako dekoracyjny dodatek do deserów oraz sałatek owocowych.
Termin siewu: w drugiej połowie kwietnia, pod osłony, do doniczek lub na palety, w trzeciej dekadzie maja, sadzenie rozsady.
Rozstawa: 100 x 100 cm.
Termin zbioru: w sierpniu i we wrześniu.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu żyznym, zaprawionym dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Citrullus lanatus
- Rodzaj rośliny:
- arbuz
- Odmiana:
- Janosik
- Typ odmiany:
- średnio wczesna
- Kolor owoców:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw
- Waga:
- 0,75 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 3597
- Kod EAN:
- 5903837401093
- Kod producenta:
- 01-WA-00009100-STR-0.50+0.25G