Filtruj według

Typ nasion
Typ odmiany
Kolor korzenia
Zastosowanie
Dodatkowe cechy

Burak

Buraki to warzywa o szerokim zastosowaniu konsumpcyjnym, stanowiące obfite źródło witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy.

Wyróżnia się dwie główne odmiany buraka: buraki ćwikłowe (łac. Beta vulgaris var.conditiva) oraz buraki liściowe (łac. Beta vulgaris var.vulgaris).

Buraki ćwikłowe są uprawiane dla pozyskiwania korzeni spichrzowych, o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Korzenie są zdatne do bezpośredniej konsumpcji, jak również nie tracą swoich walorów po obróbce termicznej, w procesach przetwórczych oraz przy długotrwałym przechowywaniu.

Uprawę buraków liściowych prowadzi się dla pozyskiwania liści, znanych pod nazwą boćwina. Buraki liściowe polecane są do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej. Wielobarwne odmiany mogą stanowić dekoracyjne wzbogacenie potraw.

Loading...