-
Waga: 3 g
Cukinia Tapir
(Cena jednostkowa: 66,33 zł /100 g)
Tapir to wczesna odmiana cukinii, polecana do konsumpcji w formie smażonej lub gotowanej, a także do produkcji domowych przetworów. Uprawa może być prowadzona poprzez wysiew nasion wprost do gruntu lub sadzenie rozsady, przygotowanej w doniczkach. Nasiona należy wysiewać punktowo, po 2- 3 nasiona, pozostawiając, po wschodach, po jednej siewce na punkt. Rośliny o pokroju krzaczastym, rozwijają się formując luźną kępkę składającą się z półwzniesionych łodyg, pod którymi zawiązują się owoce, pokładające się na gruncie.
czytaj dalej...Odmiana Tapir wytwarza owoce, o walcowatych kształtach i delikatnie żebrowanej powierzchni, pokryte gładką, połyskliwą skórką. Owoce mają niejednolitą, dwubarwną kolorystykę, w dwóch odcieniach zieleni. Dominująca barwa jest uzupełniona nieregularnymi pasami i smugami w przeciwnym odcieniu. Odmiana charakteryzuje się wydłużonym okresem plonowania, co sprawia, że zbiory mogą być prowadzone sukcesywnie, w miarę potrzeb, przez całe lato aż do jesiennych przymrozków.
Odmiana Tapir dostarcza zarówno owoce oraz kwiaty o wysokich walorach smakowych, mające liczne zastosowania konsumpcyjne. Owoce są polecane do obróbki termicznej, smażone w formie kotletów a’la schabowe, gotowane, jako dodatek do leczo oraz zapiekane, jako składnik zapiekanek lub baza do farszu. Cukinia utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory, do marynowania, kiszenia lub suszenia. Kwiaty cukinii, po usmażeniu, mają zastosowanie jako naturalna, jadalna dekoracja do ciast i wypieków.
Owoce: podłużne, o regularnych, walcowatych kształtach, osiągające długość od średniej do długiej, pokryte gładką, połyskliwą skórką, o wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne i delikatnie żebrowanej powierzchni, niejednolite kolorystycznie, o zielonej barwie, dominujący jasny lub ciemny odcień uzupełniają nieregularne plamy i smugi w przeciwnym odcieniu, miąższ regularnie wybarwiony, o jasnej kolorystyce, jędrny, chrupiący i smaczny.
Zastosowanie: do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie smażonej lub gotowanej, do produkcji domowych przetworów, w formie marynowanej, kiszonej i suszonej.
Termin siewu: na rozsadnik, pod osłonami, w kwietniu, sadzenie rozsady, od połowy maja, wprost do gruntu, od połowy maja.
Rozstawa: 100 x 80 – 100 cm.
Termin zbioru: od lipca do września.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Cucurbita pepo L.
- Rodzaj rośliny:
- cukinia
- Odmiana:
- Tapir
- Typ odmiany:
- wczesna
- Kolor owoców:
- zielony
- Zastosowanie:
- do kiszenia, do marynowania, do obróbki termicznej, do suszenia
- Dodatkowe cechy:
- kwiaty jadalne
- Waga:
- 3 g
- Producent:
- WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 21816
- Kod EAN:
- 5907745980275
- Kod producenta:
- PNS-W-DCU-TAP-3g