Waga: 3 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 100 x 80 - 100 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w kwietniu. Sadzenie: w drugiej połowie maja. Siew do gruntu: w drugiej połowie maja. Zbiór: od lipca do września.

Cukinia Tapir

1,99 zł

(Cena jednostkowa: 66,33 zł /100 g)

Tapir to wczesna odmiana cukinii, polecana do konsumpcji w formie smażonej lub gotowanej, a także do produkcji domowych przetworów. Uprawa może być prowadzona poprzez wysiew nasion wprost do gruntu lub sadzenie rozsady, przygotowanej w doniczkach. Nasiona należy wysiewać punktowo, po 2- 3 nasiona, pozostawiając, po wschodach, po jednej siewce na punkt. Rośliny o pokroju krzaczastym, rozwijają się formując luźną kępkę składającą się z półwzniesionych łodyg, pod którymi zawiązują się owoce, pokładające się na gruncie.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Tapir wytwarza owoce, o walcowatych kształtach i delikatnie żebrowanej powierzchni, pokryte gładką, połyskliwą skórką. Owoce mają niejednolitą, dwubarwną kolorystykę, w dwóch odcieniach zieleni. Dominująca barwa jest uzupełniona nieregularnymi pasami i smugami w przeciwnym odcieniu. Odmiana charakteryzuje się wydłużonym okresem plonowania, co sprawia, że zbiory mogą być prowadzone sukcesywnie, w miarę potrzeb, przez całe lato aż do jesiennych przymrozków.

Odmiana Tapir dostarcza zarówno owoce oraz kwiaty o wysokich walorach smakowych, mające liczne zastosowania konsumpcyjne. Owoce są polecane do obróbki termicznej, smażone w formie kotletów a’la schabowe, gotowane, jako dodatek do leczo oraz zapiekane, jako składnik zapiekanek lub baza do farszu. Cukinia utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe przetwory, do marynowania, kiszenia lub suszenia. Kwiaty cukinii, po usmażeniu, mają zastosowanie jako naturalna, jadalna dekoracja do ciast i wypieków.

Owoce: podłużne, o regularnych, walcowatych kształtach, osiągające długość od średniej do długiej, pokryte gładką, połyskliwą skórką, o wysokiej odporności na uszkodzenia mechaniczne i delikatnie żebrowanej powierzchni, niejednolite kolorystycznie, o zielonej barwie, dominujący jasny lub ciemny odcień uzupełniają nieregularne plamy i smugi w przeciwnym odcieniu, miąższ regularnie wybarwiony, o jasnej kolorystyce, jędrny, chrupiący i smaczny.

Zastosowanie: do konsumpcji po obróbce termicznej, w formie smażonej lub gotowanej, do produkcji domowych przetworów, w formie marynowanej, kiszonej i suszonej.

Termin siewu: na rozsadnik, pod osłonami, w kwietniu, sadzenie rozsady, od połowy maja, wprost do gruntu, od połowy maja.

Rozstawa: 100 x 80 – 100 cm.

Termin zbioru: od lipca do września.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.

21816

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Cucurbita pepo L.
Rodzaj rośliny:
cukinia
Odmiana:
Tapir
Typ odmiany:
wczesna
Kolor owoców:
zielony
Zastosowanie:
do kiszenia, do marynowania, do obróbki termicznej, do suszenia
Dodatkowe cechy:
kwiaty jadalne
Waga:
3 g
Producent:
WegAna sp. z o.o., ul. Włocławska 25, 05-825 Grodzisk Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
21816
Kod EAN:
5907745980275
Kod producenta:
PNS-W-DCU-TAP-3g
chat Komentarze (0)
Loading...