- WYPRZEDANE Waga: 2 g
Szczaw
(Cena jednostkowa: 97,50 zł /100 g)
Szczaw to wieloletnia bylina warzywna, odznaczająca się wysoką wartością odżywczą, przeznaczona do uprawy polowej, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej, a także po obróbce termicznej oraz do mrożenia. Nasiona należy wysiewać rzędami, wprost do gruntu, unikając zbytniego zagęszczenia lub wykonując przerywkę przy zbyt gęstych wschodach. Rośliny o pokroju kępkowy, rozwijają się formując zwarte, bujne kępki, złożone z wzniesionych liści, osiągających wysokość w fazie zbioru do 30 cm, natomiast w fazie kwitnienia do 100 cm.
czytaj dalej...Szczaw wytwarza jednolite kolorystycznie, soczyście zielone liście, skupione w bujne rozety, o dość zwartej strukturze. Blaszki liściowe osadzone są na jędrnych i smukłych ogonkach, mają niemal gładką, słabo karbowaną powierzchnię, z widocznym unerwieniem i regularne, pofalowane krawędzie. Rośliny mają przeważnie jednolite wybarwienie, niekiedy nasady ogonków mogą mieć miejscowe czerwone przebarwienia. Liście nabierają walorów konsumpcyjnych po około trzech miesiącach od siewu. Zbiory mogą być prowadzone już w roku siewu lub w kolejnych latach, niemal przez cały sezon, od początku wiosny aż do jesiennych przymrozków. Liście należy ścinać ostrym narzędziem, tuż nad powierzchnią gruntu, co przyspiesza odrastanie i zapobiega uszkodzeniu systemu korzeniowego. Uprawa nie powinna być prowadzona dłużej niż cztery lata na jednym stanowisku.
Szczaw dostarcza liście, o wysokiej wartości odżywczej, stanowiące obfite źródło licznych witamin oraz soli mineralnych, mające szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik surówek warzywnych lub dekoracyjny dodatek do potraw. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, stanowiąc bazę smacznej zupy lub dodatek do sosów i innych potraw na ciepło, a także po zamrożeniu, znacząco wydłużającym okres przydatności konsumpcyjnej i zapewniającym dostępność liści poza okresem plonowania.
Pokrój: wzniesiony, rośliny formują bujne rozety, o dość zwartej strukturze, wypełnione wzniesionymi liśćmi, osiągającymi wysokość do 30 cm, blaszki liściowe mają podłużne, wąskie formy, niemal gładką, delikatnie karbowaną powierzchni, z widocznym unerwieniem i regularne, pofalowane krawędzie, blaszki osadzone są na wierzchołkach jędrnych i smukłych ogonków, rośliny mają niemal jednolite, soczyście zielone wybarwienie, niekiedy z miejscowym, czerwonym przebarwieniem u nasady ogonków.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia, jako składnik surówek lub dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków, konsumpcja po obróbce termicznej, jako baza do zupy lub dodatek do sosów i innych potraw na ciepło, surowiec do mrożenia.
Termin siewu: wprost do gruntu, od kwietnia do sierpnia.
Rozstawa: 30 – 40 cm.
Termin zbioru: od kwietnia do października.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione lub półcieniste, udaje się na każdym podłożu, z wyjątkiem gleb piaszczystych.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- wieloletnia
- Nazwa łacińska:
- Rumex acetosa
- Rodzaj rośliny:
- szczaw
- Kolor liści:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej
- Waga:
- 2 g
- Producent:
- Bros Sp. z o.o., sp. k., ul. Karpia 24, 61-619 Poznań, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20792
- Kod EAN:
- 5904517167889
- Kod producenta:
- 1496