Waga: 2 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Wysokość: do 30 cm. Rozstawa: 20 x 5 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: od maja do lipca. Zbiór: od czerwca do września.

Portulaka warzywna

2,85 zł

(Cena jednostkowa: 142,50 zł /100 g)

Portulaka warzywna to warzywo liściowe, o krótkim okresie wegetacji, pozwalającym na prowadzenie zbiorów kilka razy w ciągu roku, polecane do uprawy polowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej. Nasiona należy wysiewać wprost do gruntu, stosując siew rzędowy lub rzutowy, nie przykrywając ziemią, a jedynie uklepując. Rośliny rozwijają w formie zwartych kępek, złożonych z niezwykle licznych, cienkich pędów, o płożącym, częściowo wzniesionym pokroju, osiągających wysokość do 30 cm.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Portulaka warzywna jest uprawiana dla pozyskiwania mięsistych liści wraz z wierzchołkami pędów. Roślina tworzy jednolite kolorystycznie, soczyście zielone liście, o eliptycznych kształtach, mocno zwężone u nasady i osadzone na krótkich ogonkach, rozwijają się parami, na wierzchołkach pędów. Blaszki liściowe mają gładką powierzchnię, regularne krawędzie oraz mięsistej strukturze. Liście odznaczają się lekkim, korzennym aromatem. Gatunek nabiera walorów konsumpcyjnych po około sześciu tygodniach wegetacji. Zbiory mogą być prowadzone sukcesywnie przez całe lato, w miarę zapotrzebowania oraz osiągania przez liście pożądanego stopnia dojrzałości. Roślin odznaczają się wysoką zdolnością regeneracji, ścięte pędy są szybko odrastają i plonują.

Portulaka warzywna dostarcza aromatyczne liście, o wysokiej wartości odżywczej oraz właściwościach leczniczych, przeznaczone głównie do konsumpcji bezpośredniej. Świeże liście są polecane jako składnik sałatek i surówek warzywnych, dodatek na kanapki lub naturalna i jadalna dekoracja potraw i posiłków. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak szpinak, szparagi lub kalafior, jako dodatek do potraw mięsnych, a także w procesach przetwórczych, stanowiąc ceniony surowiec na domowe marynaty.

Liście: drobne, osiągają długość do 3 cm, jednolite kolorystycznie, o intensywnym, soczyście zielonym wybarwieniu, o eliptycznych kształtach, mocno zwężające się u nasady, osadzone na krótkich ogonkach, o gładki blaszkach i regularnych krawędziach, rozwijające się w parach na wierzchołkach pędów, o mięsistej strukturze i lekkim, korzennym aromacie.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako składnik sałatek i surówek warzywnych, dodatek do kanapek lub naturalna i jadalna dekoracja potraw i posiłków, do obróbki termicznej, przyrządzane podobnie jak szpinak, szparagi lub kalafior, do produkcji domowych przetworów, w szczególności do marynowania.

Termin siewu: wprost do gruntu, od maja do lipca.

Rozstawa: 20 x 5 cm.

Termin zbioru: od czerwca do września.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: słoneczne, o podłożu lekkim, zasobnym w składniki pokarmowe i odpowiednio wilgotnym.

20668

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Portulaca oleracea
Rodzaj rośliny:
portulaka
Gatunek:
warzywna
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Waga:
2 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
20668
Kod EAN:
5907617305076
Kod producenta:
798
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...