Waga: 0,5 g
Cykl rozwojowy: wieloletni. Odmiana: średnio wczesna. Rozstawa: 1,5 x 1,5 m. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w marcu lub w kwietniu. Sadzenie: we wrześniu. Zbiór: w kwietniu i w maju.

Rabarbar Victoria

3,65 zł

(Cena jednostkowa: 730,00 zł /100 g)

Victoria to średnio wczesna i plenna odmiana rabarbaru, polecana do uprawy polowej, z przeznaczeniem do konsumpcji bezpośredniej, po obróbce termicznej, a także do użytku przetwórczego. Nasiona należy wysiewać wczesną wiosną na rozsadnik, celem przygotowania sadzonek, przenoszonych na stałe miejsca w pełni lata, tak aby mogły się dobrze ukorzenić. Rośliny o dużej sile wzrostu, rozwijają się w formie rozet liściowych, o dość luźnej strukturze, wypełnionych wzniesionymi liśćmi.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Rabarbar, znany również jako rzewień, jest uprawiany dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych, odznaczających się wysoką wartością odżywczą oraz przyjemnym aromatem. Odmiana Victoria wytwarza okazałe, odziomkowe liście, o średnio długich ogonkach, zakończonych soczyście zielonymi blaszkami, o dużej, pofalowanej powierzchni. Ogonki liściowe pokrywa cienka, dwubarwna skórka, w dolnej części intensywnie czerwona, górą posiadająca zielone przebarwienia. Okryty skórką, kruchy miąższ ma jasnoróżowe, niemal białe wybarwienie i orzeźwiający, kwaskowaty smak. Warzywo nabiera walorów konsumpcyjnych wiosną drugiego roku uprawy. Odmiana odznacza się wytrzymałością na niskie temperatury, dzięki czemu dobrze znosi zimowanie w gruncie, nawet przy bardzo wysokich mrozach, a także odpornością na wybijanie w pędy kwiatostanowe, których pojawienie obniża walory smakowe ogonków.

Odmiana Victoria wykazuje wysoką plenność, dostarczając aromatyczne ogonki, o lekko kwaskowatym smaku, który zawdzięczają obecności kwasów jabłkowego, octowego i cytrynowego, obfitujące w liczne witaminy i składniki mineralne, a także przeciwutleniacze chroniące organizm przed rozwojem komórek nowotworowych. Warzywo ma szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Świeżo zebrane ogonki są polecane do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, w formie przekąski, jako aromatyczny dodatek do ciast i wypieków lub naturalna dekoracja potraw. Warzywo jest również przydatne w przetwórstwie, jako surowiec do produkcji soków i kompotów.

Pokrój: kępkowy i wzniesiony, rośliny formują dość luźne rozety złożone z wzniesionych, odziomkowych liści, o okazałych, pofalowanych i intensywnie zielonych blaszkach liściowych, osadzonych na średniej długości, smukłych ogonkach, o mięsistej i jędrnej strukturze, pokrytych cienka dwubarwną skórką, intensywnie czerwoną u nasady i zielono przebarwioną przy wierzchołku, okrywającą mięsisty i jędrny miąższ, o jasnoróżowej, niemal białej barwie i lekko kwaskowatym aromacie.

Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia oraz po obróbce termicznej, w formie przekąski, jako aromatyczny dodatek do ciast i deserów lub naturalna dekoracja potraw, surowiec do przygotowywania przetworów, w szczególności soków i kompotów.

Termin siewu: przygotowanie rozsady, wysiew na palety lub na rozsadnik, w kwietniu, sadzenie rozsady, we wrześniu.

Rozstawa: 1,5 x 1,5 m.

Termin zbioru: od drugiego roku uprawy, w kwietniu i w maju.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, próchniczym i zatrzymującym wodę.

0755

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
wieloletnia
Nazwa łacińska:
Rheum rhabarbarum
Rodzaj rośliny:
rabarbar
Gatunek:
ogrodowy, zwyczajny
Odmiana:
Victoria
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
0,5 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
0755
Kod EAN:
5907617300989
Kod producenta:
844
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...