-
Waga: 1 g
Rabarbar Lider
(Cena jednostkowa: 237,00 zł /100 g)
Lider to plenna odmiana rabarbaru, polecana do uprawy na stanowiskach polowych z przeznaczeniem na surowiec do przygotowywania przetworów, w szczególności soków i kompotów, a także jako dodatek do aromatyzacji ciast i deserów. Nasiona należy wysiewać na rozsadnik, celem przygotowania sadzonek, przenoszonych do gruntu w pełni lata, co pozwoli na dobre ukorzenieni się przed zimą. Rośliny formują dość luźne rozety, złożone z odziomkowych liści, o dużych blaszkach liściowych osadzonych na długich ogonkach.
czytaj dalej...Rabarbar, znany również pod nazwą rzewień, jest uprawiany dla pozyskiwania ogonków liściowych, o wysokich walorach konsumpcyjnych. Odmiana Lider wytwarza długie i smukłe ogonki, osiągające długość do 40 cm, zwieńczone okazałą, soczyście zieloną blaszką liściową, o mocno karbowanej powierzchni. Ogonki pokrywa cienka, intensywnie czerwona skórka, rozjaśniona u nasady. Miąższ ogonków ma biała barwę, z dostrzegalnym różowym odcieniem, mięsistą i jędrną strukturę oraz wyróżnia się mocno kwaskowatym smakiem. Rośliny nabierają walorów konsumpcyjnych w drugim roku uprawy. Zbiory rozpoczynają się wiosną i mogą być prowadzone systematycznie, w miarę zapotrzebowania, aż do drugiej połowy lata. Odmiana jest niezwykle wytrzymała na niskie temperatury i bardzo dobrze znosi zimowanie w gruncie, nawet przy wysokich mrozach.
Odmiana Lider dostarcza aromatyczne ogonki liściowe, o wysokich walorach smakowych, stanowiące obfite źródło licznych witamin oraz składników mineralnych, mających dość szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Warzywo jest polecane do użytku przetwórczego, jako surowiec do przygotowywania kompotów oraz soków. Aromatyczne ogonki są zdatne do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, w formie zdrowej, niskokalorycznej przekąski, jako dodatek do ciast i deserów a także jako naturalna dekoracja potraw i posiłków.
Pokrój: kępkowy i wzniesiony, rośliny formują bujne rozety liściowe, o dość luźnej strukturze, złożone z wzniesionych liści, o długich ogonkach i okazałych blaszkach liściowych, rozwijających się na wierzchołkach ogonków, o pofalowanych i mocno karbowanych powierzchniach, smukłe ogonki osiągają długość do 40 cm, pokryte są cienką, intensywnie czerwoną skórką okrywającą jasny, biały miąższ z różowymi przebarwieniami, o mięsistej i chrupiącej strukturze i mocno kwaskowatym aromacie, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: surowiec do przygotowywania przetworów, w szczególności soków i kompotów, konsumpcja bezpośrednia lub po obróbce termicznej, w formie przekąski, jako aromatyczny dodatek do ciast i deserów lub naturalna dekoracja potraw i posiłków.
Termin siewu: przygotowanie rozsady, wysiew na palety lub na rozsadnik, w kwietniu, sadzenie rozsady, w sierpniu.
Rozstawa: 100 x 100 cm.
Termin zbioru: od drugiego roku uprawy, od maja do połowy lipca.
Mrozoodporność: roślina zimotrwała, uprawiana w cyklu wieloletnim.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, wilgotnym i obficie nawożonym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- wieloletnia
- Nazwa łacińska:
- Rheum rhabarbarum
- Rodzaj rośliny:
- rabarbar
- Gatunek:
- ogrodowy, zwyczajny
- Odmiana:
- Lider
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
- Dodatkowe cechy:
- odmiana plenna
- Waga:
- 1 g
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 18644
- Kod EAN:
- 5903837467501
- Kod producenta:
- 01-WA-00001519-STR-1.00g
1 inny produkt w tej samej kategorii: