Waga: 30 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 50 x 5 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: od maja do połowy lipca. Zbiór: od lipca do września.

Fasola szparagowa Złota Saxa

2,77 zł

(Cena jednostkowa: 9,23 zł /100 g)

Złota Saxa to wczesna odmiana fasoli szparagowej, przeznaczona do uprawy polowej, szczególnie polecana do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, a także na użytek przetwórczy oraz do mrożenia. Nasiona należy wysiewać rzędami wprost do gruntu, stosując zalecaną rozstawę, co pozwoli uniknąć zbyt dużego zagęszczenia roślin w rzędach. Rośliny o pokroju karłowym, rozwijają się w formie wzniesionych , silnie rozkrzewionych pędów, gęsto ulistnionych i pokrytych strąkami, osiągających wysokość do 40 cm.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Złota Saxa wytwarza strąki jednolite kolorystycznie, o jasnej, żółtej barwie, przewieszające się na krótkich szypułkach, rozwijające się w górnych partiach rośliny. Strąki mają smukły kształt, regularną prostą lub delikatnie zakrzywioną formę oraz bezwłóknistą i bardzo soczystą strukturę, dzięki czemu wykazują przydatność konsumpcyjną. Wnętrze strąków jest wypełnione jasnymi nasionami, o regularnych kulistych lub podłużny kształtach. Zbiory mogą być prowadzone niemal przez całe lato, zależnie od terminu siewu i dojrzewania kolejnych partii strąków. Okres plonowania może być wydłużony poprzez cykliczny wysiew nasion, co 10 – 12 dni, od początku maja aż do połowy lipca, co zapewni dostępność świeżych plonów przez cały okres zbiorów.

Odmiana Złota Saxa dostarcza obfity plon soczystych strąków, o wysokich walorach smakowych, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Warzywo jest szczególnie polecane do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw na ciepło lub składnik sałatek i surówek warzywnych. Strąki zachowują swoje walory w procesach przetwórczych, stanowiąc surowiec do przygotowywania przetworów, zwłaszcza do konserwowania, a także po zamrożeniu, co znacząco wydłuża okres przydatności konsumpcyjnej, zapewniając dostępność warzywa poza okresem plonowania.

Strąki: średniej wielkości, osiągają długość około 12 cm, smukłe, o okrągłym przekroju, wyprostowane lub delikatnie zakrzywione, o mięsistych, pozbawionych włókien oraz pergaminowej wyściółki ścianach, przewieszające się na krótkich szypułkach, w górnych partiach rośliny, jednolite kolorystycznie, o jasnej, żółtej barwie, wypełnione nasionami, o kulistych lub eliptycznych kształtach i jasnym, niemal białym wybarwieniu, soczyste, o wysokich walorach smakowych.

Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia lub po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw na ciepło lub składnik sałatek i surówek warzywnych, surowiec do przygotowywania przetworów, szczególnie konserw i marynat, a także do mrożenia.

Termin siewu: wprost do gruntu, od maja do połowy lipca.

Rozstawa: 50 x 5 cm.

Termin zbioru: od lipca do września.

Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, bogatym w próchnicę, ciepłym i przepuszczalnym.

05829

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Phaseolus vulgaris
Rodzaj rośliny:
fasola
Gatunek:
szparagowa
Odmiana:
Złota Saxa
Typ odmiany:
wczesna
Kolor strąków:
żółty
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
Dodatkowe cechy:
odmiana karłowa
Waga:
30 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
05829
Kod EAN:
5907617300316
Kod producenta:
920
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...