-
Waga: 2,5 g
Fasolnik chiński
(Cena jednostkowa: 99,60 zł /100 g)
Fasolnik chiński to gatunek rośliny strączkowej wyróżniający się niezwykle długimi strąkami, przeznaczony do uprawy pod osłonami, szczególnie polecany do konsumpcji po obróbce termicznej, a także przygotowywania domowych przetworów i mrożonek. Nasiona należy wysiewać wprost do gruntu, w sąsiedztwie palików, podpór lub innych konstrukcji zapewniających roślinom podparcie. Rośliny od dużej sile wzrostu, rozwijają się w formie długich, giętkich pędów, osiągających długość nawet do 300 cm, gęsto porośniętych liśćmi oraz strąkami.
czytaj dalej...Fasolnik chiński wytwarza bardzo długie, osiągające nawet 40 cm, strąki, o regularnym, soczyście zielonym wybarwieniu. Strąki osadzone są na krótkich, przewieszających się szypułkach, mają smukłą, prostą lub delikatnie zakrzywioną formę oraz bezwłókniste ściany okrywające drobne, kuliste lub eliptyczne nasiona. Strąki nabierają walorów konsumpcyjnych po około trzech miesiącach wegetacji. Zbiory rozpoczynają się w połowie lata i mogą być kontynuowane aż do pierwszych, jesiennych przymrozków. Roślina, z uwagi na egzotyczne pochodzenie, ma wysokie wymagania cieplne, dlatego nie zaleca się prowadzenie uprawy na stanowiskach polowych.
Fasolnik chiński dostarcza bezwłókniste strąki, o wysokich walorach smakowych, mających szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Strąki mogą być przyrządzane podobnie jak fasola szparagowa. Warzywo jest polecane do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw na ciepło lub w formie warzywnego spaghetti. Strąki utrzymują swoje walory w procesach przetwórczych oraz po zamrożeniu, co znacząco wydłuża okres przydatności konsumpcyjnej, zapewniając dostępność warzywa poza okresem plonowania.
Strąki: długie, osiągające długość od 30 do 40 cm, osadzone na krótkich, przewieszających się szypułkach, nieregularnie pokrywające wiotkie pędy, o smukłej, prostej lub delikatnie zakrzywionej formie, bezwłókniste, mięsiste ściany okrywają drobne, kuliste lub eliptyczne nasiona, jednolite kolorystycznie, o intensywnym, soczyście zielonym wybarwieniu, o wysokich walorach smakowych.
Zastosowanie: do konsumpcji po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak fasola szparagowa, jako dodatek do potraw na ciepło lub w formie warzywnego spaghetti, do przygotowywania domowych przetworów oraz mrożonek.
Termin siewu: pod osłony, wprost na stałe miejsca, w kwietniu i w maju.
Rozstawa: 60 – 80 x 40 cm.
Termin zbioru: od końca lipca do października.
Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.
Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu przepuszczalnym, zasobnym w składniki pokarmowe i umiarkowanie wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Vigna sinensis
- Rodzaj rośliny:
- fasolnik
- Gatunek:
- chiński
- Kolor strąków:
- zielony
- Zastosowanie:
- do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
- Dodatkowe cechy:
- strąki bezwłókniste, wymaga palikowania
- Waga:
- 2,5 g
- Producent:
- PlantiCo Zielonki Sp. z o.o., Zielonki Parcela, ul. Parkowa 1A, 05-082 Stare Babice, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 20461
- Kod EAN:
- 5901363407954
- Kod producenta:
- FAW-XX-0002.50-ONZ-N
2 innych produktów w tej samej kategorii: