Kolekcja warzyw polskich
Kolekcja warzyw polskich to zestaw pięciu gatunków warzyw, rzodkiewki, pietruszki korzeniowej, kopru ogrodowego, marchwi oraz fasoli szparagowej, przeznaczonych do wczesnej uprawy pod osłonami lub sezonowej uprawy polowej, zapewniających bogactwo smaków oraz szeroki zastosowanie konsumpcyjne. Nasiona należy wysiewać rzędami, bezpośrednio na stałe miejsca, pod osłony lub na stanowiska polowe, stosując zalecane i różne dla każdego gatunku rozstawy, pozwalające uniknąć zbyt dużego zagęszczenia uprawy. Rośliny przyjmują różnorodne formy rozwojowe, dostarczając wartościowe odżywczo korzenie, zgrubienia korzeniowe, liście lub strąki.
czytaj dalej...Rzodkiewka rozwija się formując, osadzone pod powierzchnią gruntu, zgrubienie korzeniowe, o regularnym, kulistym kształcie, zakończone długim i wiotkim korzonkiem oraz zwieńczone rozetą liści. Zgrubienia pokrywa cienka i gładka skórka, o jednolitym, intensywnie czerwonym wybarwieniu, pod którą znajduje się chrupiący i jędrny, biały miąższ, wyróżniający się charakterystycznym, delikatnie pikantnym smakiem.
Pietruszka korzeniowa dostarcza aromatyczne korzenie, obfitujące w kolejki eteryczne którym zawdzięcza swoje walory smakowe. Smukłe korzenie spichrzowe, o stożkowym kształcie, pokrywa cienka i niemal gładka skórka, okrywająca zwarty, jędrny miąższ. Korzenie mają jednolite, białe wybarwienie, niekiedy z punktowymi, ciemny przebarwieniami na skórce. Warzywo jest zwieńczone soczyście zieloną nacią, wypełnioną nitkowatymi liśćmi osadzonymi na mięsistych ogonkach, zachowująca swoje walory po zasuszeniu i sproszkowaniu oraz po zamrożeniu.
Koper ogrodowy to niezwykle aromatyczne roślina, uprawiana dla pozyskiwania liści oraz okazałych baldachów wypełnionych drobnymi, przeważnie żółtymi kwiatami. Rośliny o pokroju kępkowym, rozwijają się formując bujne i zwarte struktury, wypełnione wzniesionymi pędami o silnie rozkrzewionych i ulistnionych wierzchołkach. Warzywo wykazuje wysoką wartość przyprawową, stanowiąc ceniony dodatek do kiszenia i konserwowania ogórków. Gatunek może być uprawiany na samodzielnych stanowiskach lub współrzędnie z innymi gatunkami warzyw, takimi jak ogórki lub pomidory, ponieważ podnosi walory smakowe sąsiadujących roślin.
Marchew wytwarza, osadzone w gruncie korzenie spichrzowe, zwieńczone rozetą wzniesionych liści, osadzonych na mięsistych ogonkach, ułatwiającą zbiór dojrzałych warzyw. Korzenie mają smukłe walcowate kształty, o zaokrąglonym wierzchołku oraz są pokryte cienką, niemal gładką skórką, okrywającą miąższ, o zwartej i chrupiącej strukturze. Zarówno zewnętrzna skórka, jak również znajdujący się pod nią miąższ mają regularne, intensywnie pomarańczowe wybarwienie.
Fasola szparagowa jest rośliną o karłowym, mocno rozkrzewionym pokroju, tworzącą wzniesione, gęsto ulistnione pędy, w górnych partiach, obwieszone strąkami. Strąki osadzone są na krótkich, przewieszających się szypułkach, mają smukła formę, o walcowatym kształcie i ostrej, delikatnie zakrzywionej końcówce. Ściany strąków mają bezwłóknistą strukturę i okrywają wypełniające wnętrze strąka, krągłe i bardzo soczyste nasiona. Strąki mają jednolitą, jasnożółtą barwę, niekiedy z miejscowym zielonym przebarwieniem.
Kolekcja warzyw polskich należy do serii nasion Kolekcja nasion zawierającej starannie skomponowane mieszanki nasion, zapewniające bogactwo kolorystyczne oraz smakowe, różnych gatunków warzyw oraz roślin ozdobnych.
Zastosowanie: konsumpcja bezpośrednia lub po obróbce termicznej, jako dodatek do potraw na ciepło, zup i sosów lub składnik sałatek i surówek warzywnych, zielona nać pietruszki oraz liście kopru są polecane jako aromatyczny i dekoracyjny dodatek do poprawiający smak potraw i utrzymują swoje walory po zasuszeniu i sproszkowaniu, korzenie pietruszki oraz marchwi dobrze znoszą długotrwałe przechowywanie, warzywa zachowują również swoje walory w procesach przetwórczych oraz po zamrożeniu.
Termin siewu: zróżnicowany gatunkowo, rzodkiewkę należy wysiewać pod osłony, w lutym lub w marcu, natomiast do gruntu, od marca do maja i w sierpniu, pietruszka korzeniowa, siew tylko do gruntu, od marca do maja oraz w listopadzie, koper ogrodowy, siew gruntowy może być prowadzony od marca do sierpnia, marchew, tylko do gruntu, od marca do maja oraz fasola, siew wyłącznie gruntowy może być prowadzony od maja do lipca.
Rozstawa: zróżnicowana gatunkowo, rzodkiewka: 20 x 2 cm, pietruszka korzeniowa: 20 – 40 x 3 – 4 cm, koper ogrodowy: 30 – 40 x 5 – 10 cm, marchew: 30 – 40 x 5 – 8 cm oraz fasola szparagowa: 35 – 45 x 7 – 10 cm.
Termin zbioru: zróżnicowany gatunkowo, od maja do listopada.
Mrozoodporność: brak, gatunki jednoroczne.
Stanowisko: nasłonecznione, podłożu żyznym, zasobnym w składniki pokarmowe, przepuszczalnym i odpowiednio wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Rodzaj rośliny:
- fasola, koper, marchew, pietruszka, rzodkiewka
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do dekoracji potraw, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przyprawiania, do suszenia
- Dodatkowe cechy:
- mieszanka odmian
- Typ mieszanki:
- gatunkowa
- Rodzaj mieszanki:
- warzywna
- Seria:
- Kolekcja nasion
- Producent:
- W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 22233
- Kod EAN:
- 5903837373734
- Kod producenta:
- 01-MIX-00000342-KN-SZT.