• Nowość
  • Waga: 5 g
Pietruszka korzeniowa Lenka
Pietruszka korzeniowa Lenka
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Pietruszka korzeniowa Lenka
Pietruszka korzeniowa Lenka
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: średnio późna. Rozstawa: 30 - 40 x 3 - 4 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: w marcu lub w kwietniu. Zbiór: od lipca do października.

Pietruszka korzeniowa Lenka

3,19 zł

(Cena jednostkowa: 63,80 zł /100 g)

Lenka to średnio późna odmiana pietruszki korzeniowej, wyróżniająca się wysoką plennością oraz tolerancją na suszę. Odmiana dostarcza aromatyczne korzenie polecane do konsumpcji po obróbce termicznej, jako dodatek do zup i sosów, oraz soczyście zielone liście utrzymujące swoje walory po zasuszeniu, świetnie sprawdzające się jako dodatek przyprawowy. Nasiona należy wysiewać rzędami, wprost do gruntu, zachowując zalecaną rozstawę, pozwalającą uniknąć zbytniego zagęszczenia uprawy. Rośliny formują podłużne korzenie spichrzowe, zwieńczone rozetami ogonkowych liści, ułatwiającymi zbiory dojrzałych warzyw.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Lenka wytwarza wyrównane rozmiarowo korzenie, mające formę wydłużonego stożka, pokryte cienką, niemal gładką skórką, okrywającą zwarty miąższ, o jędrnej strukturze. Korzenie stanowią obfite źródło olejków eterycznych, którym zawdzięczają charakterystyczny aromat oraz wysokie walory smakowe. Skóra oraz miąższ mają regularne, kremowo białe wybarwienie, bez tendencji do przebarwień i zazielenienia. Walory konsumpcyjne posiada również soczyście zielona nać, rozwijająca się na wierzchołku korzenia, w formie rozety liściowej wypełnionej ogonkowatymi liśćmi. Odmiana nabiera walorów konsumpcyjnych po około pięciu miesiącach wegetacji, plonując nieprzerwanie przez całe lato, aż do pierwszych tygodni jesieni.

Korzenie odmiany Lenka stanowią obfite źródło soli mineralnych oraz olejków eterycznych, dzięki którym wyróżniają się niezwykle przyjemnym aromatem oraz wysokimi walorami smakowymi. Korzenie są polecane do konsumpcji po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do zup, sosów i innych potraw na ciepło. Zielona nać świetnia sprawdza się w konsumpcji bezpośredniej, a także utrzymuje swoje walory po zasuszeniu i sproszkowaniu, i może być wykorzystywana jako dodatek przyprawowy do potraw na ciepło oraz sałatek i surówek warzywnych, a w formie naturalnego, dekoracyjnego akcentu na talerzach i półmiskach.

Nasiona są inkrustowane przy użyciu mineralnego nawozu donasiennego PRIMUS L, dostarczającego niezbędnych składników odżywczych, co przyspiesza i stymuluje kiełkowanie. Wschody nasion inkrustowanych są bardziej wyrównane, a młode rośliny charakteryzują się większą siłą wzrostu i wyższym wigorem.

Korzenie: podłużne, dość długie, o regularnych kształtach, w formie wydłużonego stożka, pokryte cienką i gładką skórką, pod którą znajduje się zwarty, jędrny miąższ, regularnie wybarwione, o jasnej, kremowo białej barwie, stanowią obfite źródło witamin składników mineralnych oraz olejków eterycznych, którym zawdzięczają charakterystyczny aromat oraz wysokie walory smakowe, zwieńczone rozetami liściowymi, wypełnionymi ogonkowatymi liści, o intensywnym, soczyście zielonym wybarwieniu.

Zastosowanie: korzenie idealne do konsumpcji po obróbce termicznej, jako aromatyczny dodatek do potraw na ciepło, zielona nać, zarówno świeża, jak i po zasuszeniu i sproszkowaniu, świetnie sprawdza się w formie aromatycznego dodatku do potraw na ciepło, a także sałatek i surówek warzywnych oraz jako naturalna dekoracja na talerzu.

Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, wprost do gruntu.

Rozstawa: 30 – 40 x 3 – 4 cm.

Termin zbioru: od lipca do października.

Mrozoodporność: roślina zimotrwała, dla celów konsumpcyjnych uprawiana w cyklu jednorocznym.

Stanowisko: słoneczne, o podłożu żyznym i przepuszczalnym.

02634

Opis

Typ nasion:
inkrustowane
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Petroselinum crispum convar. radicosum
Rodzaj rośliny:
pietruszka
Gatunek:
korzeniowa
Odmiana:
Lenka
Typ odmiany:
średnio późna
Kolor korzenia:
biały
Zastosowanie:
do dekoracji potraw, do obróbki termicznej, do suszenia
Dodatkowe cechy:
odmiana plenna
Waga:
5 g
Producent:
PNOS w Ożarowie Mazowieckim Sp. z o.o., ul. Żeromskiego 3, 05-850 Ożarów Mazowiecki, Polska

Kody produktu

Indeks:
02634
Kod EAN:
5904232006487
Kod producenta:
NSWPZ019
Nowość
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...