-
Waga: 40 g
Bób Superaguadulce
(Cena jednostkowa: 7,33 zł /100 g)
Superaguadulce to bardzo wczesna odmiana bobu, uprawiana dla pozyskiwania smacznych nasion, przeznaczona do uprawy polowej, mająca szerokie zastosowanie konsumpcyjne, szczególnie polecana do konserwowania, a także do konsumpcji bezpośredniej oraz po obróbce termicznej lud mrożenia. Nasiona należy wysiewać rzędami, bezpośrednio na stałe miejsca, unikając zbytniego zagęszczenia siewek lub wykonując przerywkę, jeżeli wschody następują w zbyt dużym zagęszczeniu. Rośliny rozwijają się w formie wzniesionych, silnie rozkrzewionych pędów, porośniętych liśćmi oraz obwieszonych strąkami, osiągających wysokość do 90 cm.
czytaj dalej...Odmiana Superaguadulce wytwarza długie, mające nawet 25 cm długości strąki, niemal całkowicie proste lub delikatnie zakrzywione, o jednolitej, jasnozielonej barwie, z wyraźnym połyskiem, osadzone na krótkich szypułkach, w górnych partiach roślin. Ściany strąków mają gładki powierzchnie z delikatnymi wypukłościami w miejscach osadzenia nasion oraz dość grubą i mięsistą strukturę. Wnętrze strąka wypełniają duże, wyrównane rozmiarowo nasiona, o płaskich, nerkowatych kształtach, osiągające długość do 3,5 cm. Nasiona mają regularne, jasnozielone, seledynowe wybarwienie oraz jędrną, zwartą i bardzo soczystą strukturę. Odmiana odznacza się szybkim wzrostem i bardzo krótkim okresem wegetacji, nabierając walorów konsumpcyjnych już po około dwóch miesiącach od siewu. Zbiory mogą być prowadzone, regularnie w miarę dojrzewania kolejnych partii strąków, od późnej wiosny, przez całe lato, aż do jesiennych przymrozków. Okres plonowania można przedłużać poprzez cykliczny wysiew nasion, w regularnych dwutygodniowych odstępach, aż do początku lata.
Odmiana Superaguadulce zapewnia aromatyczne nasiona, o wysokich walorach smakowych oraz wartości odżywczej, mających bardzo szerokie zastosowanie konsumpcyjne. Odmiana jest szczególnie polecana na użytek przetwórczy, zwłaszcza do marynowania. Nasiona można spożywać na surowo, a także po obróbce termicznej, gotowane w wodzie lub na parze, w formie niskokalorycznej przekąski, a także jako składnik sałatek i surówek lub dodatek do potraw na ciepło. Odmiana zachowuje również swoje walory po zamrożeniu, co znacząco wydłuża okres przydatności konsumpcyjnej i zapewnia dostępność nasion poza okresem plonowania.
Strąki: długie, osiągające długość do 25 cm, osadzone na krótkich szypułkach, wyprostowane lub delikatnie zakrzywione w dolnej części, jednolite kolorystycznie, o jasnozielonej barwie, z mocnym połyskiem, walcowate i wyraźnie spłaszczone, o gładkich, dość grubych i mięsistych ścianach, z wypukłościami w miejscach osadzenia nasion, wnętrze wypełnione ułożonymi w rzędzie płaskimi nasionami, o nerkowatym kształcie, nasiona duże, wyrównane rozmiarowo, osiągające długość do 3,5 cm, jednolite kolorystycznie, o jasnozielonym, seledynowym wybarwieniu, o jędrnej i chrupiącej strukturze, bardzo soczyste, o wysokich walorach smakowych, pojedynczy strąk zawiera od 5 do 7.
Zastosowanie: surowiec przetwórczy, szczególnie polecany do marynowania, konsumpcja bezpośrednia oraz po obróbce termicznej, w formie przekąski, a także jako składnik sałatek i surówek lub dodatek do potraw na ciepło, surowiec od mrożenia.
Termin siewu: bezpośrednio na stałe miejsce, w marcu lub w kwietniu.
Rozstawa: 50 x 25 cm.
Termin zbioru: w lipcu i w sierpniu.
Mrozoodporność: brak, gatunek jednoroczny.
Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym i umiarkowanie wilgotnym.
Opis
- Typ nasion:
- tradycyjne
- Cykl rozwojowy:
- jednoroczna
- Nazwa łacińska:
- Vicia faba
- Rodzaj rośliny:
- bób
- Odmiana:
- Superaguadulce
- Typ odmiany:
- bardzo wczesna
- Kolor strąków:
- zielony
- Zastosowanie:
- do bezpośredniej konsumpcji, do mrożenia, do obróbki termicznej, do przetwórstwa
- Dodatkowe cechy:
- duże strąki
- Waga:
- 40 g
- Producent:
- Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska
Kody produktu
- Indeks:
- 22212
- Kod EAN:
- 5907617300156
- Kod producenta:
- 901.3