Waga: 0,5 g
Cykoria liściowa Palla rossa 3
Cykoria liściowa Palla rossa 3
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Cykoria liściowa Palla rossa 3
Cykoria liściowa Palla rossa 3
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Rozstawa: 20 x 25 - 30 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew do gruntu: w maju lub w czerwcu. Zbiór: w lipcu lub w sierpniu.

Cykoria liściowa Palla rossa 3

1,99 zł

(Cena jednostkowa: 398,00 zł /100 g)

Palla rossa 3 to odmiana cykorii liściowej, przeznaczone do uprawy polowej w charakterze poplonu, polecana do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej. Uprawa może być prowadzone poprzez wysiew nasion wprost do gruntu lub na rozsadnik, skąd sadzonki są przenoszone na stałe miejsca. Rośliny rozwijają się w formie główek liściowych osadzonych na sztywnym pędzie, tuż nad powierzchnią gruntu.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Palla rossa 3 wytwarza niewielki liście, formujące zwarte główki, o podłużnych, stożkowatych kształtach. Blaszki liściowe mają mocno karbowane i pofalowane powierzchnie, z wyraźnie uwidocznionym unerwieniem oraz krótkim, ale grubym i mięsistym ogonkiem. Liście początkowo mają zielone wybarwienie, które wraz z rozwojem rośliny przyjmuje intensywną czerwoną, niemal purpurową barwę, której nasycenie wzrasta wraz ze skracaniem dnia. Ogonki liściowe przechodzące w unerwienie liści mają jednolitą jasną, niemal biała barwę. Zielone liście mają wyraźny gorzki aromat, zanikający wraz ze zmianą wybarwienia. Zbiór dojrzałych główek należy przeprowadzić na początku jesieni, przed nadejściem pierwszych przymrozków.

Odmiana Palla rossa 3 jest warzywem o wysokich walorach dietetycznych. Liście stanowią obfite źródło witamin i soli mineralnych, a dodatkowo wpływają na tworzenie czerwonych krwinek. Świeże liście są polecane do konsumpcji bezpośredniej, podobnie jak sałata liściowa, jako dodatek na kanapki, składnik sałatek i surówek warzywnych lub dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków. Liście utrzymują swoje walory po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, jako dodatek do potraw na ciepło i sosów.

Liście: średniej długości, formujące zwartą główkę, o stożkowatym kształcie, o mocno karbowanych i silnie pofalowanych blaszka oraz regularnych, pofalowanych krawędziach, osadzone na krótkich, ale jędrnych i grubych ogonkach liściowych, niejednolite kolorystycznie, dwubarwne, ogonki wraz z nerwem głównym oraz żyłkowaniem mają jednolitą, białą barwę, natomiast blaszki liściowe początkowo zielone wraz z dojrzewaniem przyjmują intensywną czerwoną, niemal purpurową barwę.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako dodatek na kanapki, składnik sałatek i surówek warzywnych lub dekoracyjny dodatek do potraw i posiłków, do konsumpcji po obróbce termicznej, przyrządzane podobnie jak liście szpinaku, jako dodatek do potraw na ciepło lub sosów.

Termin siewu: w maju lub w czerwcu, wprost na stanowiska gruntowe.

Rozstawa: 20 x 25 - 30 cm.

Termin zbioru: w lipcu i w sierpniu.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznymi profesjonalnym.

16301

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Cichorium intybus
Rodzaj rośliny:
cykoria
Gatunek:
liściowa
Odmiana:
Palla rossa 3
Kolor liści:
czerwony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej
Waga:
0,5 g
Producent:
W. Legutko Przedsiębiorstwo Hodowlano - Nasienne Sp. z o.o., Nad Stawem 1F, 63-930 Jutrosin, Polska

Kody produktu

Indeks:
16301
Kod EAN:
5903837413607
Kod producenta:
01-WA-00000212-STR-0.50g
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...