Waga: 0,1 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: bardzo wczesna. Rozstawa: 30 x 25 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w marcu lub w kwietniu oraz w lipcu lub w sierpniu. Sadzenie: w kwietniu lub w maju oraz w sierpniu. Zbiór: w maju i w czerwcu oraz we wrześniu i w październiku.

Kapusta chińska Pak Choi

2,79 zł

(Cena jednostkowa: 2 790,00 zł /100 g)

Pak Choi to bardzo wczesna odmiana kapusty chińskiej, uprawiane dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych, stanowiących obfite źródło witamin i składników mineralnych. Odmiana jest polecana do konsumpcji bezpośredniej lub po obróbce termicznej, jako składnik sałatek lub surówek warzywnych. Nasiona można wysiewać dwa razy do roku, w zależności od zaplanowanego terminu zbioru. Uprawę prowadzi się na stanowiskach polowych, poprzez sadzenie wyhodowanej wcześniej rozsady. Rośliny rozwijają się w formie rozety liściowej, wypełnionej liśćmi osadzonymi na grubych, jasnych ogonkach.

czytaj dalej...
Dostępny
Dostawa już od: 12,99 zł
Pozostałe metody dostawy
Darmowa dostawa już od 200,00 zł
Dostępne metody płatności
Płatności obsługuje:
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana Pak Choi wytwarza rozetę złożoną z liści o zielonych blaszkach osadzonych na zgrubiałych ogonkach, o białym wybarwieniu. Liście mogą być spożywane w całości, jednak najsmaczniejsze są mięsiste ogonki, w blaszkach liściowych wyraźnie wyczuwalna jest charakterystyczna goryczka. Odmiana Pak Choi, z uwagi na krótki okres wegetacji, polecana jest do uprawy poplonowej na zbiór jesienny. Warzywo należy do grupy roślin długiego dnia, dlatego uprawa wiosenna obarczona jest ryzykiem wybicia w pędy kwiatostanowe, co pozbawia roślinę walorów konsumpcyjnych.

Kapusta chińska Pak Choi ma szerokie zastosowanie kulinarne, a obfitość witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy sprawia, że zaliczana jest do grupy warzyw superfood. Warzywo polecane jest do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek lub surówek. Kapusta Pak Choi utrzymuje swoje walory w procesach obróbki termicznej, po ugotowaniu lub uduszeniu.

Rozety liściowe: luźne, złożone z liści o łezkowatym kształcie, blaszki liściowe grubo żyłkowane, jednolite kolorystycznie, o jasnozielonym wybarwieniu, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem goryczki, osadzone na grubych i mięsistych ogonkach liściowych, o białej barwie.

Zastosowanie: do konsumpcji bezpośredniej, jako baza lub dodatek do sałatek lub surówek, do konsumpcji po obróbce termicznej.

Termin siewu: w marcu lub w kwietniu oraz w lipcu lub w sierpniu, narozsadnik, w kwietniu lub w maju oraz w sierpniu, przenoszenie sadzonek na stałe miejsca.

Rozstawa: 30 x 25 cm.

Termin zbioru: w maju lub w czerwcu oraz we wrześniu lub w październiku.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna..

Stanowisko: nasłonecznione, o podłożu żyznym, zasobnym w próchnicę i składniki pokarmowe.

20464

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Brassica rapa ssp. chinensis
Rodzaj rośliny:
kapusta
Gatunek:
chińska
Odmiana:
Pak Choi
Typ odmiany:
bardzo wczesna
Kolor liści:
zielony
Zastosowanie:
do bezpośredniej konsumpcji, do obróbki termicznej
Dodatkowe cechy:
superfood
Waga:
0,1 g
Producent:
PlantiCo Zielonki Sp. z o.o., Zielonki Parcela, ul. Parkowa 1A, 05-082 Stare Babice, Polska

Kody produktu

Indeks:
20464
Kod EAN:
5901363402492
Kod producenta:
KCH-PC-0000.10-ONZ-N
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, do jednostki handlowej roślin lub nasion dołączony jest paszport.
chat Komentarze (0)
Loading...