• WYPRZEDANE
  • Waga: 0,5 g
Cykl rozwojowy: jednoroczny. Odmiana: wczesna. Rozstawa: 40 x 40 cm. Stanowisko: nasłonecznione. Siew pod osłony: w marcu lub w kwietniu. Sadzenie: w maju lub w czerwcu. Zbiór: od sierpnia do października.

Papryka ostra PCR

1,89 zł

(Cena jednostkowa: 378,00 zł /100 g)

PCR to wczesna odmiana papryki ostrej, wytwarzająca podłużne, ostro zakończone owoce, o jednolitym, jasnym wybarwieniu. Odmiana charakteryzuje się intensywnym, ostrym smarkiem, co sprawia, że znakomicie sprawdza się jako dodatek do aromatyzacji potraw, a także utrzymuje swoje walory w procesach przetwórczych. Uprawę należy prowadzić pod osłonami, w tunelach foliowych lub szklarniach, a w cieplejszych regionach można prowadzić uprawę na stanowiskach polowych. Rośliny o pokroju wzniesionym, rozwijają się w formie wyprostowanych, rozkrzewionych pędów, porośniętych liśćmi oraz obwieszonych owocami.

czytaj dalej...
WYPRZEDANE
Masz pytania? Zadzwoń:
+48 604 097 009

Odmiana PCR wytwarza owoce o jasnej, niemal białej barwie. Łagodne wybarwienie owoców kontrastuje z bardzo ostrym smakiem miąższu. Odmiana należy do grupy papryk o wyjątkowo pikantnym smaku. Owoce mają regularne, stożkowe kształty i są wyrównane rozmiarowo. Odmiana charakteryzuje się podwyższoną odpornością chorobową, co pozwala na prowadzenie uprawy z ograniczonym wsparciem chemicznych środków ochrony roślin.

Wyjątkowo pikantny smak papryk odmiany PCR ogranicza możliwości konsumpcji bezpośredniej. Warzywo, w niewielkich ilościach, jest zdatne do spożycia na surowo, w formie przekąski lub dodatku na kanapki. Papryka jest polecana do aromatyzacji sosów, zup i potraw mięsnych, zarówno w formie świeżej, jak również po zasuszeniu i sproszkowaniu. Warzywo utrzymuje swoje walory przy długookresowym przechowywaniu oraz w procesach przetwórczych, stanowiąc wartościowy dodatek lub surowiec na domowe przetwory.

Owoce: o regularnym, stożkowym kształcie, ostro zakończone, o okrągłym lub eliptycznym przekroju, pokryte gładką skórką, jednolite kolorystycznie, o jasnej, niemal białej barwie, miąższ soczysty, wyjątkowo pikantny, o wysokich walorach przyprawowych.

Zastosowanie: jako roślina przyprawowa, w formie świeżej lub po zasuszeniu, do marynowania.

Termin siewu: w marcu lub w kwietniu, w ogrzewanych pomieszczeniach, do pojemników lub na paletki, w maju lub w czerwcu, sadzenie rozsady.

Rozstawa: 40 x 40 cm.

Termin zbioru: od sierpnia do października.

Mrozoodporność: brak, roślina jednoroczna.

Stanowisko: nasłonecznione i osłonięte od wiatru, o podłożu przepuszczalnym, zasobnym w składniki odżywcze i wilgoć.

20653

Opis

Typ nasion:
tradycyjne
Cykl rozwojowy:
jednoroczna
Nazwa łacińska:
Capsicum annuum
Rodzaj rośliny:
papryka
Gatunek:
ostra
Odmiana:
PCR
Typ odmiany:
wczesna
Kolor owoców:
biały
Zastosowanie:
do marynowania, do przyprawiania
Dodatkowe cechy:
bardzo ostra
Waga:
0,5 g
Producent:
Vilmorin Garden Sp. z o.o., ul. Szkolna 30, 62-064 Plewiska, Polska

Kody produktu

Indeks:
20653
Kod EAN:
5907617304864
Kod producenta:
7593
Zwalcza: szara pleśń zgnilizna twardzikowa papryki mączniak prawdziwy alternarioza papryki
chat Komentarze (0)
Loading...